Opnieuw een “riviermonster” van 85 kilo gevangen in de Ebro-rivier in Zaragoza

Opnieuw een "riviermonster" van 85 kilo gevangen in de Ebro-rivier in Zaragoza
Beeld: @fotoyalagua / instagram

Opnieuw een “riviermonster” van 85 kilo gevangen in de Ebro-rivier in Zaragoza

In een opmerkelijke vangst is een reusachtige meerval van 85 kilo en 2,30 meter lang gevangen in de Ebro-rivier in de buurt van Zaragoza. Een inwoner van de provincie Palencia in Castilië en Léon was de gelukkige visser die erin slaagde deze indrukwekkende vis te vangen. Na het maken van een foto werd de meerval in perfecte conditie veilig teruggezet in het water. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk zwaar en lang “riviermonster” wordt gevangen in de Ebro-rivier, zoals blijkt uit onze onderstaande eerder geplaatste artikelen.

De spectaculaire vangst van de 85 kilo zware en 2,30 meter lange meerval door de sportvisser Luis Miguel González in de Ebro-rivier bij Zaragoza is een opmerkelijke gebeurtenis. De ervaren visser uit Dueñas in de provincie Palencia was op zoek naar een uitdaging toen hij besloot om te gaan vissen in de Ebro nabij Zaragoza. Hij gebruikte traditionele aassoorten zoals bedorven vlees en varkenslever om de meerval te lokken.

Na een zware strijd wist hij deze reusachtige vis te vangen en veilig aan de kant te brengen. Nadat hij de vis had gemeten en uitgerekend had wat zijn gewicht was, werden foto’s gemaakt om de vis daarna weer in de Ebro los te laten, wat normaal is bij de vangst van deze vissen.

albino meerval1
Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier
Twee vissers uit Zaragoza hebben het afgelopen weekend een unieke en zeldzame monsterlijke 2.30 meter lange albino meerval in de Ebro-rivier gevangen, en weer vrijgelaten.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Ebro en meerval

De Ebro is een van de belangrijkste rivieren van Spanje en stroomt van de Cantabrische bergen naar de Middellandse Zee. Met een lengte van bijna 930 km is het de op een na langste rivier van Spanje. De Ebro is een belangrijke bron van water voor irrigatie en drinkwater voor miljoenen mensen in de regio’s waar de rivier doorheen stroomt.

De meerval, ook bekend als de ‘basurero’ (vuilnisbak) van de meren en “siluro” in het Spaans, is een invasieve vissoort afkomstig uit het stroomgebied van de Donau in Duitsland. Deze roofvis werd in de jaren zeventig geïntroduceerd in Spaanse rivieren en heeft zich sindsdien wijd verspreid.

De meerval is een imposante verschijning met een langwerpig, slank lichaam, grote kaken met scherpe tanden en een opgezwollen onderkaak. Het is een zeer grote vis die een lengte kan bereiken van meer dan 5 meter en een gewicht van meer dan 300 kg. De meerval kan meer dan 80 jaar oud worden.

De meerval wordt beschouwd als een invasieve soort in Spanje en andere Europese landen waar hij is geïntroduceerd. Deze soort kan de inheemse biodiversiteit ernstig verstoren door het eten van andere vissoorten en het verstoren van het ecologisch evenwicht. De meerval heeft weinig natuurlijke vijanden en kan zich snel voortplanten, waardoor het moeilijk is om zijn populatie onder controle te houden.

Ondanks de controverses rond de meerval, is het vangen van deze vis een populaire sport onder sportvissers. De meerval is een geduchte tegenstander vanwege zijn enorme formaat en kracht. Vissers gebruiken vaak bedorven vlees, varkenslever en vogeldarmkanalen als aas om deze ‘vuilnisbak’ te lokken. De vangst van een meerval wordt vaak gezien als een prestatie en een uitdaging voor ervaren vissers. Detail is dat de meerval na vangst, het maken van foto’s en video’s weer wordt vrijgelaten, vreemd als je bedenkt dat het om een invasieve soort gaat.

meerval ebro
Jongen van 14 jaar vangt monster-meerval van 2,38 meter in de Ebro-rivier
Een 14-jarige jongen heeft in de Ebro-rivier een wereldrecord verbroken door een monsterlijke meerval van 2,38 meter lang en 90 kilo zwaar te vangen en daarna weer vrij te laten zoals dat hoort.
logo1 1www.spanjevandaag.com
siluro
Is deze 2,60 meter lange meerval de grootste ooit overdag gevangen in Spanje? 
Volgens de 40-jarige visser is zijn 2,60 meter lange en bijna 120 kilo zware meerval de grootste ooit gevangen overdag in Spanje, en dat is het verschil met andere ‘s avonds gevangen meervallen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud