Gebruik van plastic tasjes in Spanje gereduceerd tot de helft

Oeps ... foto ontbreekt!

Gebruik van plastic tasjes in Spanje gereduceerd tot de helft

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spanjaarden maken voor de helft minder gebruik van de wegwerp plastic tasjes die men in supermarkten en op andere plaatsen krijgt en waarvan de dagen geteld zijn. Daar waar elke Spanjaard gemiddeld in 2007 nog 300 plastic tasjes per jaar gebruikte is dat anno 2017 afgenomen naar 114 plastic tasjes per persoon.

Enkele jaren geleden is men bij de supermarkten begonnen om het gebruik van de wegwerp plastic tasjes te verminderen door een bedrag af te rekenen voor deze wegwerptasjes en ook meer herbruikbare tassen aan te bieden.

De laatste jaren is het ook gebruikelijk om winkelend publiek te zien die met de eigen tassen naar de supermarkt gaan, iets wat tien jaar geleden bijna niet te zien was in Spanje.

In 2016 had men het gebruik van de extra dunne plastic zakjes van minder dan 50 micron al met 90% weten af te reduceren. Daar waar men in 2007 nog gemiddeld per inwoner 300 tasjes gebruikte was dat 10 jaar later in 2017 afgenomen naar 144 tasjes. Op jaarbasis circuleren er echter nog steeds 6,8 miljard plastic tasjes rond (in alle diktes) in Spanje.

Soorten zakjes

Plastic zakjes in zowel winkels, supermarkten etc. maar ook op weekmarkten en markthallen en daarnaast de levering aan huis zijn sinds 1 juli 2018 niet meer gratis. De regering heeft geen verplichte bedragen voor de plastic zakjes en tasjes bekend gemaakt maar wel een adviesprijs van tenminste 0,15 euro voor zakjes van meer dan 15 micron (15 µ of 0.015 mm) dik.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen “muy ligeras” of extra lichte zakjes van minder dan 15 micron (15 µ of 0.015 mm) dik. “Ligeras” of lichte zakjes tussen de 15 en 29 micron (29µ of 0.029 mm) dik. Daarnaast zijn er zakjes “ligeras” tussen de 30 micron (30µ of 0.030 mm) dik.

Er is een uitzondering op de verplichte betaling van plastic zakjes. De extra dunne zakjes van minder dan 15 micron dikte die noodzakelijk zijn om producten hygiënisch te verpakken, zullen altijd gratis blijven. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor vlees- en visproducten en verse groente en fruit in supermarkten die los verkocht worden (productos a granel). Dit zal ook gelden voor brood en aanverwante artikelen die op deze manier verpakt moeten worden.

Vanaf 2020

Met ingang van 1 januari 2020 zullen gefragmenteerde plastic zakken volledig worden geweigerd, dat wil zeggen “gefabriceerd met plastic materialen die additieven bevatten die de fragmentatie van het materiaal katalyseren”. Ook moeten alle zakken van meer dan 50 micron vanaf 2020 minstens 50% gerecycled plastic bevatten.

Vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 zijn alle zakjes tot 50 micron verboden. Alleen de levering van de composteerbare zakken is toegestaan ​​in de winkels. Dit zijn degenen die moeten voldoen aan bepaalde eisen van de EU, zodat ze in de toekomstige container voor bioafval of organisch afval die de gemeenten zullen moeten implementeren, geplaatst kunnen worden.

Papieren tassen

Ondertussen zijn diverse supermarkten zoals de Lidl en Carrefour al begonnen met de verkoop van papieren tassen. De Mercadona is ook bezig met de proefperiode wat betreft papieren tassen die nu bij een zestigtal winkels te vinden zijn en vanaf 2019 in heel Spanje verkrijgbaar moeten zijn. De Lidl in Spanje zal nog voor het einde van dit jaar stoppen met de verkoop van plastic tasjes in de winkels.

Ga naar de inhoud