Eerste sneeuw gevallen in Murcia, Alicante, Valencia en Castellón

Eerste sneeuw gevallen in Murcia, Alicante, Valencia en Castellón
Beeld: Castellón / Twitter

Eerste sneeuw gevallen in Murcia, Alicante, Valencia en Castellón

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Naast andere regio’s in het binnenland van Spanje zoals in in de regio’s Castilla-La Mancha, Aragón, Castilië en León, Cantabrië, Galicië en Asturië hebben ook de regio’s Murcia, Alicante, Valencia en Castellón zoals eerder aangegeven de eerste sneeuw ontvangen dit jaar. Vooralsnog is er een persoon overleden in León toen hij overreden werd door een auto terwijl hij sneeuwkettingen plaatste en is het vliegveld van Alicante gesloten.

Naast de harde windvlagen van meer dan 100 km/uur, de wilde zee met hoge golven tot wel 8 meter en regen op veel plaatsen sneeuwt het ook in de regio’s langs de Middellandse Zeekust. Vooralsnog is de eerste sneeuw gevallen in de binnenlanden van de regio’s en provincies Murcia, Alicante, Valencia en Castellón maar men sluit niet uit dat ook de stranden bedekt kunnen worden door sneeuw.

Al dit slechte weer, waar zelfs het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor heeft gewaarschuwd, is het gevolg van de storm Gloria die over het land trekt. Zoals altijd telt een gewaarschuwd mens voor twee en wordt er veel media aandacht besteed aan het onstuimige winterse weer.

Murcia

In de regio Murcia heeft men in de de gemeenten Inazares en Moratalla te maken gehad met de eerste sneeuwval van dit jaar. De sneeuw viel in de nacht van zaterdag op zondag en de inwoners van deze plaatsen in het noordwesten van de regio Murcia werden wakker met besneeuwde daken, auto’s en straten. Verwacht wordt dat de komende uren er meer sneeuw zal vallen naarmate de temperaturen dalen.

Alicante

In de provincies Alicante heeft men in de comarcas El Comtat, l’Alcoià, Alto Vinalopó en Marina Alta te maken gehad met de eerste sneeuwval waar ook de eerste problemen zijn waargenomen op de besneeuwde wegen. Benillup, Fageca, Villena, Beneixama, Banyeres, Ibi, Agres en Planes zijn enkele plaatsen waar de pleinen, straten en daken bedekt zijn met sneeuw.

Ook in de Marina Alta regio heeft men te maken met de gevolgen van storm Gloria maar dan in de vorm van regen met meer dan 100 liter/m2 water in Benissili in de Vall de Gallinera en meer dan 70 liter/m2 in o.a. Gaianes, Beniarrés en Planes. Straten staan in sommige plaatsen blank.

Terug in de tijd:

Het toeval wil dat op 18 januari 2017 (drie jaar geleden dus) er op de stranden van de kustplaatsen in Murcia, Alicante en Valencia veel sneeuw viel. Er werd toen gesproken van een historische sneeuwval tijdens een extreem koude winter voor deze regio.

Het vliegveld van Alicante-Elche is vanwege de schade na de brand op de terminal afgelopen week uit voorzorg 24 uur gesloten tussen zondagmiddag 13 en maandagmiddag 13 uur. Meer dan 190 vluchten worden omgeleid naar andere vliegvelden, met name Murcia en Valencia.

Valencia

In de provincie Valencia is er ook kans op sneeuw in de binnenlanden van de provincie waar het op sommige plaatsen al gesneeuwd heeft. Verder heeft de sneeuwval gezorgd voor problemen op wegen en heeft men op de stranden extra dijken gemaakt om ervoor te zorgen dat er niet teveel zee water landinwaarts gaat.

Castellón

In de provincie Castellón heeft het gesneeuwd in Morella waar tussen de 50 en 70 cm is gevallen volgens gebruikers van Twitter. Rond de provincie Castellón in de regio Teruel (Aragón) heeft het ook gesneeuwd zoals in Mirambel en Cantavieja.

Laagste temperatuur

Op zondag werd de laagst gemeten temperatuur van Spanje geregistreerd in Cerler (Huesca) met -10,3 graden gevolgd door Torla (Huesca) met -6,4 graden en de Puerto de Navacerrada (Madrid) met -5,9 graden.

De hoogste temperaturen werden geregistreerd op de Canarische Eilanden met 25,7 graden in Vallehermoso (Tenerife) gevolgd door 25,2 graden in Fuencaliente (Tenerife), 24,7 graden in San Sebastian de la Gomera (La Gomera), 24,4 garden bij het vliegveld Tenerife-Zuid en 24,3 graden bij Frontera (Tenerife).

Ga naar de inhoud