Search
menu
Search

Bijna vier van de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning

Bijna vier van de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning
Beeld: via canva.com

Bijna vier van de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Hoewel de zomers in Spanje steeds heter worden, heeft volgens een onderzoek van de vastgoedmarktplaats Idealista, slechts 38% van de woningen airconditioning. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van meer dan 615.000 te koop en te huur staande woningen in hun database op 15 juli 2023.

Steden die het meest te lijden hebben onder de zomerhitte, hebben tegelijkertijd het hoogste percentage woningen met airconditioning. In Córdoba is 72% van de woningen die te koop staan uitgerust met airconditioning, in Sevilla is dit 71%, gevolgd door 63% in Palma, 62% in Valencia, en 60% in zowel Madrid als Jaén. In Badajoz en Alicante beschikt 58% over airconditioning, een percentage dat in Toledo vermindert tot 56%. De lijst van steden waar meer dan de helft van de woningen airconditioning heeft, wordt afgesloten met Barcelona (55%), Malaga (54%), Murcia (53%) en Tarragona (50%).

Aan de andere kant hebben we de steden in het noorden van het Spaanse vasteland. Hoewel deze steden traditioneel koeler zijn tijdens deze tijd van het jaar, zijn ze ook vatbaar voor hittegolven. In Soria, Burgos, Lugo, Vitoria, Oviedo en Santander heeft maar 1% van de te koop staande woningen airconditioning. Dit percentage stijgt tot 2% in A Coruña, Palencia, León, Pontevedra en Bilbao, en bereikt 3% in de stad Ávila.

Als we kijken naar de eilanden zien we dat het aantal woningen met een airconditioning op de Canarische Eilanden ook vrij laag is, zoals slechts 6% in de provincie Las Palmas de Gran Canaria bestaande uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa (terwijl dat 12% is bij huurwoningen) en 13% in de provincie Santa Cruz de Tenerife bestaande uit de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro (22% in geval van huurwoningen). In de provincie Palma met de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera is het aantal 63% (75% bij huurwoningen).

Ga naar de inhoud