21-D: Verkeerschaos verwacht op Catalaanse wegen

Oeps ... foto ontbreekt!

21-D: Verkeerschaos verwacht op Catalaanse wegen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op donderdag 20 en vrijdag 21 december moeten alle bezoekers en inwoners van Catalonië rekening houden met georganiseerde en spontane acties op straat in het centrum van Barcelona, andere grotere steden in Catalonië en grote wegen zoals de snelwegen en grensovergang met Frankrijk en grenzen met andere autonome deelstaten.

Er wordt een verkeerschaos verwacht op de dag dat de Spaanse ministerraad naar Barcelona komt voor een vergadering. Dat is bij veel separatisten in het verkeerde keelgat geschoten en meerdere organisaties hebben acties aangekondigd waarmee ze beloven Catalonië plat te leggen.

Terwijl er meer dan 9.000 agenten van de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional en Guardia Civil alles in goede banen moeten gaan leiden en er waarschijnlijk onenigheden zullen ontstaan bij wegblokkades en in het centrum van Barcelona, waarschuwen de Nederlandse en Belgische ministeries van Buitenlandse Zaken de bezoekers van Catalonië.

Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: Op 20 en 21 december 2018 zijn er demonstraties aangekondigd in verschillende steden in Catalonië, onder andere in Barcelona en Girona. Bij deze demonstraties kunnen bijvoorbeeld toegangswegen en andere infrastructuur geblokkeerd worden. Dit kan zorgen voor problemen in het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het vliegveld. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

België

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: In de komende maanden, meer bepaald op 20 en 21 december 2018, zullen verscheidene georganiseerde en spontane politieke manifestatie plaatsvinden in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zo’n manifestatie bevindt en volg  de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen gevolgen hebben voor het verkeer en de stiptheid van het openbaar vervoer.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 900 extra Spaanse politieagenten aangekomen in Catalonië[/su_note]

Verwachting

1.000 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil en 8.000 agenten van de Mossos d’Esquadra worden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Catalaanse Generalitat ingezet om de orde te handhaven en de veiligheid te waarborgen. Alleen al bij de locatie waar de ministerraad in Barcelona plaats zal vinden zullen 1.500 agenten aanwezig zijn.

Ook buiten Barcelona op strategische punten zal politieaanwezigheid zijn en de kans is aanwezig dat er opstootjes zullen komen tussen manifestanten en agenten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 21-D: ministerraad in Barcelona met 9.000 politieagenten[/su_note]
21-D: Verkeerschaos verwacht op Catalaanse wegen
El Periodico

Barcelona

In de stad Barcelona zijn veel straten afgesloten, rijden er op veel plaatsen geen stadsbussen en wordt er een grote verkeerschaos verwacht. Op donderdag hebben premier Sánchez en regiopremier Torra een ontmoeting in het Palacio de Pedralbes, gelegen aan de Avenida Diagonal waar veel straten voor de veiligheid zijn afgesloten en waar acties gepland staan.

Op vrijdag vindt de ministerraad plaats in de Llotja de Mar in de wijk El Born. Ook hier zijn praktisch alle wegen afgesloten en zullen veel winkels, bars en restaurants op die dag hun deuren sluiten.

Diverse organisaties hebben langzaam-rij acties aangekondigd waarmee ze met zoveel mogelijk personenwagens de wegen in en rondom Barcelona willen blokkeren. Dat zal o.a. gebeuren nabij het vliegveld van Barcelona-El Prat, de haven, Ronda Litoral, Ronda de Dalt, Avenida Diagonal en Passeig de Gracia.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Meerdere protesten verwacht in Catalonië de komende dagen[/su_note]

Blokkades

Op de wegen in Catalonië verwacht men blokkades waarmee de manifestanten de snelwegen afsluiten. Dat moet gaan gebeuren bij de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje in La Junquera (Gerona) op de AP-7. In het zuiden in de provincie Tarragona wil men de “grens” met de Comunidad Valenciana de AP-7 bij Vinaros afsluiten.

Men wil ook het vliegveld van Reus afsluiten (op zich geen probleem want daar zijn praktisch geen vluchten) en de haven van Tarragona blokkeren.

In het noorden bij de stad Gerona wil men ook de AP-7 afsluiten. Het is niet bekend of er ook acties zullen komen bij het vliegveld van Gerona.

Bij de stad Manresa willen de manifestanten de C-25 afsluiten en nabij de Catalaanse stad Lerida ook de “grens” met de autonome deelstaat Aragón.

21-D: Verkeerschaos verwacht op Catalaanse wegen
Actie brandweer Barcelona

Andere acties

Naast de acties die te maken hebben met het separatisme en de aanwezigheid van de Spaanse regering in Catalonië, zijn er nog meer stakingen en acties op vrijdag.

Zo vindt er een actie plaats op de Ronda Litoral en bij de haven van Barcelona van vrachtwagenchauffeurs die protesteren tegen het verbod van rijden met vrachtwagens op de ringwegen van Barcelona.

De Catalaanse brandweer protesteert ook op donderdag en vrijdag om 12 uur op de Plaza de Urquinaona. De brandweermannen (en vrouwen) protesteren vanwege de arbeidsomstandigheden.

De taxisector in Barcelona heeft ook besloten op vrijdag 21 december te protesteren tegen de VTC licenties zoals van Uber en Cabify.

De Spaanse spoorwegen heeft ook problemen want het personeel van Renfe staakt op vrijdag 21 december (en maandag 7 januari 2019). Hierdoor zullen tientallen tot honderden treinen niet rijden. Meer info HIER.

Ga naar de inhoud