Search
menu
Search

SpanjeRecept: ‘Limón Serrano’, het meest gezochte recept in Google in 2023

SpanjeRecept: 'Limón Serrano', het meest gezochte recept in Google in 2023
Beeld: wikipedia

SpanjeRecept: ‘Limón Serrano’, het meest gezochte recept in Google in 2023

Het meest gezochte recept volgens Google in Spanje in 2023 is de Limón Serrano, een typisch gerecht uit de provincie Salamanca in Castilië en León. Deze salade bestaat uit verschillende ingrediënten, van vleeswaren tot vis en wijn. Het is een heerlijk gerecht met een mix van zoete en zoute smaken. In ons SpanjeRecept kijken we naar de oorsprong van de Limón Serrano, de ingrediënten en de bereiding. 

De Limón Serrano is een traditioneel gerecht uit de provincie Salamanca in Castilië en León. Deze stad staat bekend om haar rijke culinaire geschiedenis en de Limón Serrano is daar een perfect voorbeeld van. Het gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Het is een eenvoudig gerecht dat snel te bereiden is en daardoor erg geliefd is bij zowel lokale bewoners als toeristen.

De populariteit van de Limón Serrano is te verklaren door verschillende factoren. Ten eerste is het een eenvoudig gerecht dat snel te bereiden is, waardoor het perfect is voor drukke dagen of wanneer je niet veel tijd hebt om te koken. Daarnaast is het ook nog eens erg smaakvol door de combinatie van zoete en zoute smaken. Het is daardoor een gerecht dat bij veel mensen in de smaak valt.

Daarnaast is de Limón Serrano ook een gerecht dat goed past bij de Spaanse cultuur. Het gebruik van verse ingrediënten en de eenvoudige bereiding passen perfect bij de mediterrane levensstijl. Ook wordt het gerecht vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht, wat typisch is voor de Spaanse keuken waarbij er meerdere kleine gerechten worden gedeeld.

Ingrediënten

De basis van de Limón Serrano bestaat uit citroen en sinaasappel, die samen zorgen voor de frisse smaak van het gerecht. Daarnaast worden er ook vaak vleeswaren zoals chorizo en ham toegevoegd voor een hartige smaak. Andere veelvoorkomende ingrediënten zijn eieren, knoflook en olijfolie. Hieronder vind je een lijst met de ingrediënten die gebruikt worden in een van de populairste recepten voor de Limón Serrano:

 • 2 eieren
 • 2 sinaasappels
 • 4 citroenen
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 gram carne mechá (gekookt en gesneden vlees)
 • 150 gram gerookte chorizo
 • Zout
 • Extra vierge olijfolie
 • 4 eetlepels rode wijn

Bereiding

Het bereiden van de Limón Serrano is vrij eenvoudig en duurt niet langer dan 30 minuten. Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van het bereidingsproces:

 1. Begin met het schillen van de citroenen en verwijder de witte laag onder de schil.
 2. Snijd de citroenen in partjes en verwijder de pitjes.
 3. Doe de partjes in een kom en herhaal dit proces met de sinaasappels.
 4. Breng een pan met water aan de kook en giet dit over de citroenen om ze te blancheren. Laat ze vervolgens afkoelen.
 5. Snijd ondertussen de carne mechá in kleine stukjes en snijd de chorizo in plakjes.
 6. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de chorizo kort aan beide kanten.
 7. Haal de chorizo uit de pan en voeg nog wat olijfolie toe.
 8. Voeg de teentjes knoflook, ongepeld maar gehalveerd, toe aan de pan en laat ze op laag vuur confijten.
 9. Voeg vervolgens de carne mechá toe en bak deze kort mee.
 10. Voeg tot slot de partjes citroen en sinaasappel toe en bak deze kort mee.
 11. Breng op smaak met zout en voeg de rode wijn toe.
 12. Laat het geheel nog even sudderen en serveer de Limón Serrano warm.

Variaties

Hoewel de bovenstaande versie van de Limón Serrano de traditioneelste is, zijn er ook verschillende variaties op dit gerecht te vinden. Zo wordt er soms ook vis toegevoegd, zoals tonijn of ansjovis. Ook worden er vaak andere soorten vlees gebruikt, zoals spek of kip. Daarnaast kan er ook gevarieerd worden met de dressing, bijvoorbeeld door balsamicoazijn of honing toe te voegen. Hieronder vind je een lijst met mogelijke variaties op de Limón Serrano:

 • Vervang de carne mechá door tonijn of ansjovis
 • Gebruik spek of kip in plaats van chorizo
 • Voeg balsamicoazijn of honing toe aan de dressing
 • Serveer de Limón Serrano met stokbrood of toast
Ga naar de inhoud