Search
menu
Search

Een op de vier woningen in Spanje heeft geen verwarming

Een op de vier woningen in Spanje heeft geen verwarming
Beeld: via canva.com

Een op de vier woningen in Spanje heeft geen verwarming

Spanje is een land met veel verschillende klimaatzones. In het noorden is het ’s winters koud, terwijl het in het zuiden een stuk warmer is. Dit heeft invloed op de manier waarop huizen verwarmd worden. Uit onderzoek van vastgoedwebsite idealista blijkt dat 24% van de Spaanse woningen geen verwarmingssysteem heeft. Vooral in de warmere gebieden ontbreekt verwarming vaak.

De Canarische Eilanden zijn het warmst en hebben het minste last van temperatuurschommelingen. Hier heeft ongeveer 90% van de woningen geen verwarming. Op het eiland Tenerife is dit zelfs 91% en op Gran Canaria 87%. Ook in de zuidelijke provincies Huelva, Cádiz, Almería, Murcia en Alicante heeft 50% tot 60% van de woningen geen verwarming.

In de noordelijke provincies is verwarming daarentegen bijna overal aanwezig. Slechts 4% van de woningen in Álava, Valladolid, Soria, Navarra en Palencia heeft geen verwarming. In Huesca, Guadalajara, La Rioja en Madrid is dit 5%. Barcelona zit met 19% woningen zonder verwarming meer richting het zuiden.

Centrale verwarming voor een heel wooncomplex komt vooral voor in koude gebieden. In Salamanca heeft 36% van de woningen een centraal systeem. Andere provincies met veel centrale verwarming zijn Soria (31%), Navarra (28%), Zaragoza (26%), Álava (26%) en Cuenca (26%). In Madrid en Barcelona is dit respectievelijk 20% en 10%. Op de Canarische Eilanden is centrale verwarming zeldzaam (1%). Opvallend is ook het lage percentage in Cantabrië (3%), Toledo (6%), Cáceres (7%) en Guipúzcoa (7%).

De noordelijke provincies in Spanje zijn kouder en hebben daarom vaker individuele of centrale verwarming. Naarmate je meer naar het zuiden gaat, wordt verwarming minder noodzakelijk geacht vanwege het warmere klimaat. Toch zijn er ook in zuidelijke provincies grote regionale verschillen.

In bergachtige gebieden is het ’s winters kouder dan in de kustprovincies. Huizen in bergen hebben daarom vaker verwarming, ook al liggen ze in het zuiden van het land. De hoogte en het reliëf zijn dus belangrijke factoren.

In de steden is de bebouwing dichter en houden huizen elkaar iets meer warm. Op het platteland staan huizen vaak vrij en is isolatie belangrijker. Dit verklaart enkele verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden.

Ga naar de inhoud