Nederland is koploper met thuiswerken maar hoe is dat in Spanje?

Nederland is koploper met thuiswerken maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: via canva.com

Nederland is koploper met thuiswerken maar hoe is dat in Spanje?

In de huidige tijd is thuiswerken een wijdverspreide praktijk geworden, en Nederland lijkt daarin een voorloper te zijn. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkte in 2023 maar liefst 52 procent van de Nederlandse werknemers soms of meestal thuis. Dit blijkt het hoogste percentage te zijn binnen de Europese Unie. Maar hoe is dat in België en Spanje?

Thuiswerken is uitgegroeid tot een norm in veel sectoren, en de omvang ervan is alleen maar toegenomen sinds de pandemie. Uit de CBS-cijfers blijkt dat thuiswerkers in 2023 gemiddeld bijna 15 uur per week thuis werkten, wat neerkomt op bijna twee volledige werkdagen. Dit suggereert dat veel werknemers een hybride werkmodel hanteren, waarbij ze een deel van de week op kantoor zijn en een deel van de week thuis werken.

Deze flexibele werktijden bieden werknemers de mogelijkheid om hun werk en privéleven beter te combineren en kunnen leiden tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid. Bovendien kan het thuiswerken de productiviteit verhogen door minder tijd te besteden aan woon-werkverkeer en minder afleiding op de werkplek.

Volgens de recentste internationale cijfers van 2022 is Nederland de onbetwiste koploper op het gebied van thuiswerken binnen de Europese Unie. In dat jaar werkte maar liefst 39,2% van de Nederlandse werknemers soms thuis, het hoogste percentage van alle EU-lidstaten. 12,7% van de Nederlanders werkt meestal thuis.

Zweden en Finland volgen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 26,7% en 17% van de werknemers die soms thuis werken. Aan de andere kant hebben landen als Luxemburg, Ierland en België een hoger percentage werknemers dat meestal thuis werkt in vergelijking met Nederland, respectievelijk 17,7%, 24,3% en in België 16,4% (en 19% soms).

Spanje

Spanje staat op de lijst op de zeventiende plaats met 7,6% van de werknemers die meestal en 6,3% die soms thuiswerken. Dat is niet de laatste plaats op de lijst, maar wel onder het EU-gemiddelde van 10,2% meestal en 12,2% soms thuiswerkers.

In dit artikel van El País is te lezen dat er in Spanje meer dan 3 miljoen ’teletrabajadores’ zijn, wat 19,4% meer is dan het jaar daarvoor. Vóór de pandemie was het aantal thuiswerkers nog minder dan 2 miljoen en in het derde kwartaal van 2020 werd het hoogste aantal van 3,6 miljoen thuiswerkers ooit gehaald. Het percentage thuiswerkers van het totaal aantal werkenden is 13,6%. Er zijn drie regio’s waar de meeste thuiswerkers zijn te vinden, de regio Madrid, Catalonië en de regio Valencia.

Ga naar de inhoud