Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een slang in Spanje?

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een slang in Spanje?
Beeld: Canva

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een slang in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De kans dat je oog in oog komt te staan met een slang (serpiente of culebra) neemt in sommige delen van Spanje toe nu de zomer is begonnen. Slangen ontwaken met de stijging van de temperaturen uit hun winterslaap en dus zijn ze meer aanwezig. Over het algemeen zal een slang ervoor zorgen dat je hem niet zo snel tegenkomt maar als dat wel gebeurt, hoe kun je dan het beste reageren om een mogelijke en pijnlijke vededigingsaanval te voorkomen?

Je wilt ze liever niet tegenkomen maar als je ze dan toch tegenkomt hoef je meestal niet bang te zijn voor de slangen. In Spanje komen 14 soorten slangen voor waarvan er 6 giftig zijn, maar niet dodelijk voor de mens. 14 soorten is slechts een klein aantal als men dat vergelijkt met de 3.500 soorten slangen wereldwijd waarvan er 600 gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. Een slang valt over het algemeen alleen aan als deze zich bedreigt voelt of als deze zich wil verdedigen.

Slangen, in het Spaans zowel ‘serpientes’ als ‘culebras’ en ‘víboras’ of ‘ofidios’ genoemd. De ‘culebras’ stammen af van de familie ‘colubridae’ en kunnen omschreven worden als niet-giftige slangen terwijl de ‘víboras’ afstammen van de familie ‘viperidae’ en zijn soms wel giftig. In de praktijk is het verschil tussen beide soorten ‘serpientes’ haast niet te zien al zeggen experts dat je op de kop en vooral de ogen moet letten.

Maar stel je komt oog in oog te staan met een slang, hoe moet je dan reageren? Als eerste moet je kalm blijven, dat leest makkelijk maar dat is niet altijd makkelijk in de praktijk. Als tweede moet je de slang niet aanraken of proberen weg te jagen, dan zal de slang zich verdedigen. Als derde moet je geen plotselinge bewegingen maken en als het kan stil blijven staan. Daarna moet je langzaam van de slang weglopen.

Mocht je toch gebeten worden door een slang, probeer dan ten eerste te onthouden hoe de slang eruit ziet, die informatie hebben artsen nodig om te de behandeling te bepalen indien het om een giftige slang gaat. Let ook op met honden als je in de natuur wandelt, deze kunnen ook gebeten worden door een slang.

Mocht je ooit een slang tegenkomen in de bebouwde kom zoals in een stad of dorp, dan moet je de slang met rust laten en hulp vragen. Je kunt daarvoor de lokale politie of andere politie-eenheid of direct het noodnummer 112 bellen. De agent of specialist zal de slang proberen te vangen en deze meenemen naar een afgelegen deel om deze weer vrij te laten.

Ga naar de inhoud