Vallende Starlink-satelliet veroorzaakt een ‘vuurbal’ boven Spanje

Vallende Starlink-satelliet veroorzaakt een ‘vuurbal’ boven Spanje
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Vallende Starlink-satelliet veroorzaakt een ‘vuurbal’ boven Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de duizenden Starlink-satellieten van het SpaceX programma is in de atmosfeer terecht gekomen en heeft een felle lichtstreep of ‘vuurbal’ boven Spanje veroorzaakt. De satelliet werd een jaar geleden in een baan om de aarde gebracht om samen met tot nu toe 1.700 andere satellieten een wereldwijde internetverbinding te realiseren. De felle lichtstreep was in heel Spanje te zien, van het zuiden naar het noorden waar de resterende delen van de satelliet uiteindelijk in de Cantabrische zee voor de kust van Asturië terecht zijn gekomen.

Het gebeurt wel vaker dat er zogenaamde felle lichtstrepen te zien zijn die dan toebehoren aan vallende meteoren, zoals we HIER recent nog schreven. In het Spaans heet dit fenomeen ‘bola de fuego’ wat in het Nederlands ook wel bolide genoemd kan worden en letterlijk vertaald wordt naar vuurbal.

De vallende 260 kilo zware SpaceX-satelliet werd op 24 januari 2021 in een baan rond de aarde gebracht maar in de nacht van zondag op maandag is de satelliet met 27.000 km/uur in de atmosfeer terecht gekomen waardoor de satelliet in brand vloog en uit elkaar spatte waardoor er meerdere kleinere lichtstrepen te zien waren. Deze lichtstrepen waren op meerdere plaatsen in Spanje te zien en werden ook opgemerkt en geregistreerd door de astronomische observatoria van het SMART-project (zie video onderaan).

Volgens de kranten ontstond de felle lichtstreep op ongeveer 100 km hoogte in noord Marokko waarna de vuurbal van het zuiden over heel het Spaanse vasteland richting het noorden trok waarbij de gefragmenteerde satelliet in verschillende parallelle vuurballen gezien kon worden om uiteindelijk in de Cantabrische zee voor de kust van Asturië te eindigen.

Starlink is onderdeel van het SpaceX project van Elon Musk, bekend natuurlijk van de Tesla’s. Het gaat om het in een baan om de aarde brengen van meer dan 40.000 satellieten waarvan er nu 1.700 strategisch gepositioneerd zijn om een snelle internetverbinding te bieden. Misschien heb je ook wel eens op een heldere avond de Starlink satellieten gezien in de lucht wanneer deze in een nette rij achter elkaar door de ruimte zweven. 

Sinds kort is het Satelliet-internet van Starlink ook in Spanje te contracteren zoals we HIER al omschreven en wat in Asturië getest werd, iets wat we HIER omschreven. Het satelliet-internet van Starlink kost 108 euro per maand, 99 euro voor het abonnement en 9 euro voor de regulatory Fee-vergoeding. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel, kabels en WIFI-router wat 499 euro kost (exclusief verzendkosten). Het installeren van Starlink doe je zelf met behulp van een korte gebruiksaanwijzing en een smartphone app.

Ga naar de inhoud