skip to Main Content
Spanje is officieel het gezondste land ter wereld
123rf

Spanje is officieel het gezondste land ter wereld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl er regelmatig artikelen verschijnen over het stijgende overgewicht in Spanje, dat de Spanjaarden steeds meer fast food eten in plaats van het Middellandse Zee dieet en dat men steeds minder olijfolie gebruikt en dit vervangt voor de ongezonde zonnebloemolie, blijkt dat volgens Bloomberg Spanje het gezondste land ter wereld is geworden.

Spanje heeft Italië van de troon gestoten en de eerste plaats op de lijst van 169 onderzochte landen overgenomen. Spanje staat als nummer een op de lijst van de Bloomberg Healthiest Country Index 2019 gemaakt door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Bij dit onderzoek worden diverse andere onderzoeksresultaten vergeleken en bij elkaar opgeteld zoals dat van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en de Wereldbank. Daarbij wordt dan weer rekening gehouden met o.a. gezondheidsrisico’s zoals tabaksgebruik, obesitas, schoon water, sanitaire en mentale gezondheid en de levensverwachting van de inwoners.

Gezondste

In 2019 staat Spanje dus op de eerste plaats waarmee het land maar liefst 5 plaatsen is gestegen van de 6e plaats in 2017. Spanje heeft daarmee Italië van de troon gestoten aangezien dat land in 2017 nog op de 1e plaats stond maar nu is gezakt naar de 2e plaats.

Ook Nederland is twee plaatsen gezakt van de 13e plaats in 2017 naar de 15e plaats in 2019. Met België is het blijkbaar nog slechter gesteld aangezien dat land tevens 2 punten daalde van de 26e plaats naar de 28e plaats.

Levensverwachting

Zoals we al eens eerder schreven heeft Spanje een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld waarbij men meent dat Spanje de eerste plaats wereldwijd van Japan zal overnemen in het jaar 2040. Spanjaarden worden in dat jaar 85,8 jaar oud terwijl de Japanners dan 85,7 jaar zullen leven (gemiddeld uiteraard).

Op dit moment staat Spanje met een levensverwachting van 82,9 jaar nog op een 4e plaats (van de 195 landen) achter Japan, Zwitserland en Singapore.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Lieve mensen, ‘K ben ‘t levende bewijs dat wonen in Spanje mijn allergie symptomen en kortademigheid hierdoor zo goed als nihil geworden zijn. Bvb. in België; inhalator +-2/d, 1200 dos./jaar zijn 12 inhalators.
  Spanje 1 inhalator/1,5 jr. in okt-nov tijdens regenseizoen en 5 weken bloesem bep. Palmen in dezelfde periode!
  Avamys (neusspray) 1/d, spanje/niets of uitzonderlijk
  Antihistaminicum 1,/d
  Spanje/geen
  Geen allergie; niezen, tranen, neusloop-verstopping, jeuk ogen en keel, luchtpijp vernauwd geeft hier maar 2 maand last! De overige 10 md. Vrij van symptomen en heb evengoed mijn 2 hondjes. Polutie is hier veel beter, ook de vochtigheidsgraad veel lager! Zalig, het is letterlijk een verademing en het scheelt massa’s medicatie, doktersbezoeken, beter voor de geldbeugel en je gemoed! In België krijg je constant complicaties, zoals; asthma, chronisch bronchitis en longontsteking (bij opname zh. extra gevaar v.d. ziekenh.bacterie t.g.v. zwakke immuniteit hierdoor, ook sinusitis t.g.v. teveel slijmaanmaak door irritatie t.g.v. de luchtgesteldheid! Je voelt jezelf letterlijk soms ziekelijk door deze wederkerende problemen! Dokters verhelpen je probleem symptomatisch! In feite is de juiste leefomgeving de oplossing! De hese stem door de poeder v.d. inhalator (ook na spoelen) en keelirritatie is verdwenen! Tuurlijk kan je ook hier allergisch zijn aan dieren en bep. Planten, toch is ‘t een hemelsbreed verschil met de situatie in België! Voel me niet meer ziekelijk, zoveel meer zuurstof en adem, zo enorm vrij en opgelucht, energieker, 1 verkoudheid in okt./jr.
  Voor mij is het hier in de omgeving van Denia zaligmakend!
  Weet dat je daarvoor al die chemische giftstoffen kunt achterwege laten, waardoor je tenslotte ook de lever en nieren belast, soms een vicieuze cirkel waar je niet meer onderuit kunt. Bvb: door veelvuldig penicilline gebruik kun je een allergie ontwikkelen tegen de cefalosporines, waardoor shock je in levensgevaar brengt! (Eigen ervaring) Algemeen zie ik dat de mensen en de kinderen veel minder of niet ziek worden en hierdoor aanwezig blijven op school of werk!
  Kortom; mijn medicatie heb ik weggegeven aan Belgen en voel me vast en zeker veel gelukkiger hierdoor! In België was ik een risicopatient 🙁
  Groetjes Chantal, hopelijk heb ik hiermee een bijdrage of meerwaarde kunnen leveren! het gelukkig levende bewijs!

 2. Heb ook zo mijn twijfels, maar we hebben wel de béste en gezondste plek om te wonen ter wereld. Namelijk omgeving Torrevieja, bij en door de zoutmeren.
  De lucht hier schijnt een gunstige uitwerking te hebben op mensen met bijvoorbeeld asma of andere longaandoeningen.
  Ook hier heb ik mijn twijfels over, maar toch wel grappig dat soort ‘onderzoeken’
  Nederland staat in de top 5 als het gaat om de gemiddelde tijd dat mensen stoned zijn.
  Of, ook in de top 5 als het gaat om liegende politici.
  Kan zo nog wel een uurtje doorgaan….

 3. Heel korte reactie ….ik ben blij dat ik hier kan overwinteren en lees heel graag Spanje vandaag ..dank aan de personen die ons elke dag een mail sturen

 4. Als het waar is: TOP
  maar ik heb sterke twijfels over zulke artikels, zulke onderzoeken zijn volgens mij heel relatief

 5. je vliegt het leuk aan, judith, en misschien heb je een punt…..behalve dan over die krotten, als ze een beetje betere huizen zouden hebben zouden ze nog ouder worden

  1. Nee, juist niet, in die huizen wemelt het van de bacteriën, tocht en kou. En dat maakt dat die immuunsystemen zo sterk zijn. De huizen waarin wij in NL wonen zijn zo goed geïsoleerd dat dat juist ziekmakend is. We wonen in NL in ons eigen afval zgz.

 6. Ik denk dat het wel kan kloppen. De mensen, zeker de ouderen, hebben een ijzersterk immuunsysteem. Kijk bijv. eens op de te koop staande woningen, ‘t zijn krotten, vaak nog erger, ongelofelijk dat mensen er kunnen wonen. Een Nlder zou het absoluut niet overleven. Bovendien eten ze nog op het land geteeld voedsel en eten met de seizoenen mee. En natuurlijk de armoede, qua geld, net iets te weinig eten is zeer goed voor je.

  1. je vliegt het leuk aan, judith, en misschien heb je een punt…..behalve dan over die krotten, als ze een beetje betere huizen zouden hebben zouden ze nog ouder worden

 7. Zoals ik reeds dikwijls zei moet men met de interpretatie van dergelijke studies toch een beetje voorzichtig zijn.
  Ergens anders lees ik: “…De Belgische gezondheidszorg is de vijfde beste van Europa. Dat blijkt uit een rapport van Health Consumer Powerhouse, een denktank die sinds 2005 alle Europese zorgstelsels met elkaar vergelijkt. …” en een beetje verder: “…De ranglijst wordt aangevoerd door Zwitserland, gevolgd door Nederland, Noorwegen en Denemarken….”
  Spanje wordt niet vernoemd. Bovenstaand artikel gaat dus blijkbaar eerder over een gezond klimaat dan over gezondheidszorg.

  1. Dat rapport heb ik niet in detail gelezen, maar Spanje scoort daarin “gemiddeld” om twee redenen: zorg is gedecentraliseerd per regio en verschilt van plaats tot plaats (terechte reden), en zorg is teveel afhankelijk van de private gezondheidszorg (enorme onzin).

   Dat laatste is dus complete onzin, iedereen weet dat prive gezondheidszorg niet helpt tegen ernstige ziektes, dan word je altijd naar de publieke zorg doorgestuurd. Privezorg doet alleen aan winstgevende behandelingen, oftewel kleine routine-ingrepen.

   Spanje had een uitstekende gezondheidszorg, maar dat is een doorn in het oog van politici die het geld liever aan zichzelf uitgeven, daarom wordt er helaas flink gesneden in gezondheidszorg. Overigens is dat ook in Nederland gebeurd, waar alle zorg is geprivatiseerd door de verzekering te privatiseren. Maar voor de onderzoekers is dat kennelijk in het geval van Nederland geen probleem, en in het geval van Spanje wel… ook lekker consequent.

 8. Gezondste land voor een korte tijd want als straks PP, VOX en C´s aan de macht zijn als regering schieten enorm veel mensen in hevige stress en dat is zeer slecht voor de gezondheid. Dus geniet er nu nog maar even want want na eind april is het gezonde er wel vanaf.

 9. Zal niet lang meer duren helaas, Spanje is geloof ik na de UK het vetste land in Europa. Het barst hier van de veel te dikke mensen.

  1. En veel rokers… veel meer dan België en Nederland . Een pakje sigaretten is hier relatief goed koop . Volgens mij drinken ze ook meer alkohol. Ik heb ook mijn bedenkingen over die lijst

 10. O waar komt die onzin vandaan???!! O zie het al. BLOOMBERG ??!! Het is er niet slecht maar beste climaat en leven beetje flink overdreven hoor leven veel mensen op straat dakloos enz. Lucht vervuiling is er zeker niet maar bedankt voor je vermelding John

 11. Ongelooflijk, zeer goed, ondanks dat massa’s Spanjaarden nog roken.
  In mijn Spaanse kring rookt nog het overgrote deel, in Nederland andersom.

  1. Heerlijk artikel, dank daarvoor! Past ook helemaal bij het mooie weer van de afgelopen dagen! Spanje, in ons geval Comunidad Valencia, is fantasties! Aten altijd al gezond, ook destijds in Nederland, lekker veel vis, verse groenten, veel vers fruit, noten, olijfolie,
   rode wijn, volkoren brood, tapas, zwemmen in zee, wandelen in de bergen! Wat een weelde! Wij zijn “Costapolieten” geworden! ?

 12. Dat vind ik fijn om te horen over Spanje.
  En wij zijn heel blij met jullie dat we steeds het laatste nieuws krijgen.
  Daarvoor hartelijk dank.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken