Buitenlanders zien Spanje als een ‘paradijs’ om een woning te kopen

Buitenlanders zien Spanje als een 'paradijs' om een woning te kopen
Beeld: via canva.com

Buitenlanders zien Spanje als een ‘paradijs’ om een woning te kopen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een wereldwijd onderzoek toont aan dat vastgoed in Spanje bovenaan de verlanglijst staat van kopers uit 34 verschillende landen. Factoren als de ‘Golden Visa’, het aangename klimaat en diverse andere redenen (denk aan gastronomie en cultuur of natuur, rust en ruimte) spelen een cruciale rol in deze voorkeur. Daarom wordt Spanje ook wel als een ‘paradijs’ omschreven voor potentiële investeerders in vastgoed.

Toerisme is een belangrijke economische motor voor Spanje en draagt iets meer dan 12% bij aan het bruto binnenlands product. Spanje trekt echter ook de aandacht van buitenlanders die een huis willen kopen. Uit onderzoek van het Britse platform MoverDB.com en het onderzoeksbureau NeoMam Studios blijkt dat Spaanse eigendommen wereldwijd het meest gewild zijn. Deze aandacht voor Spanje als land om te investeren is gestegen na de pandemie.

Spanje heeft nu de leidende positie ingenomen en is een belangrijke markt geworden voor buitenlanders die een woning willen kopen. Uit de gegevens van een website, opgezet om informatie te verstrekken over internationale verhuisbedrijven en de daaraan verbonden kosten, en uit de analyse van een internationale studie, blijkt dat Spanje als land wereldwijd de populairste ‘vastgoeddroom’ is. Het is het meest begeerde land voor zoekers van vastgoed en er wordt vaker naar gezocht dan enig ander land. Frankrijk en Canada staan op de tweede plaats van een lijst met 13 landen.

Redenen

Maar waarom deze aantrekking tot Spanje? Er zijn volgens de onderzoekers drie belangrijke factoren die internationale belangstelling wekken. Allereerst heeft Spanje, vooral langs de kust, een aangenaam klimaat. Daarnaast biedt het land een goede levensstandaard, en zelfs met de recente stijging van de huizenprijzen, worden deze nog steeds als haalbaar beschouwd, wat ze aantrekkelijk maakt voor de Europese markt. Voor degenen buiten de EU speelt bovendien de aantrekkingskracht van de zogenaamde ‘Golden Visa’ een rol, wat Spanje tot een cruciale bestemming maakt.

Ondanks de recente en steeds groter wordende problematiek rondom de ‘Golden Visa’, werden in 2022 bijna 500 van deze speciale visa verleend. Volgens de overheid stonden Madrid, Barcelona en Málaga op de voorgrond bij deze visa-gerelateerde buitenlandse aankopen. In bijna tien jaar tijd tussen 2013 en 2022 zijn in Spanje in totaal 4.940 ‘Golden Visa’ uitgegeven, niet alleen voor de aankoop van onroerend goed, maar ook voor kapitaalinvesteringen en ondernemingsprojecten. Ondanks onzekerheid over de toekomst blijven buitenlanders interesse tonen in Spanje, hetzij om een vakantiehuis te kopen, hetzij om er naartoe te verhuizen.

Ga naar de inhoud