Search
menu
Search

Kaart met huidige milieuzones in Spaanse steden

Kaart met huidige milieuzones in Spaanse steden
Beeld: via canva.com & RACE

Kaart met huidige milieuzones in Spaanse steden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ongeveer 150 Spaanse gemeenten verspreid over heel Spanje moeten zich aanpassen aan de nieuwe regelgeving die sinds 1 januari 2023 geldt, en moeten een Lage Emissie Zone of Milieuzones hebben gecreëerd, in het Spaans ‘Zona de Bajas Emisiones’. De steden die hun taken hebben volbracht en deze LEZ (in het Spaans ZBE) al operationeel hebben zijn Madrid, Barcelona, Córdoba, Pontevedra, Sevilla, Badalona, Rivas-Vaciamadrid, Sant Cugat del Vallès en Sant Joan Despí. Echter, de meerderheid van de gemeenten is nog steeds bezig met het opzetten van hun LEZ, hoewel ze laat zijn omdat de eis was om deze speciale gebieden te hebben voor het begin van 2023. Een van de redenen voor deze vertraging zijn de lokale/gemeente, regionale en later dit jaar landelijke verkiezingen, want een LEZ staat niet goed in een verkiezingsprogramma.

De Koninklijke Automobielclub van Spanje (RACE) heeft een kaart van Spanje gepubliceerd met gemeenten die al een Lage Emissie Zone (LEZ) hebben geactiveerd, een verplichting die gemeenten van 50.000 inwoners voor het einde van het jaar moeten naleven. De verplichting om lage-emissiezones in te stellen werd door de overheid gereguleerd eind 2022, na de goedkeuring in 2021 van de Klimaatveranderingswet die dit voorschreef.

Meer specifiek moet elke gemeente met meer dan 50.000 inwoners een door de administratie afgebakend gebied hebben waar toegangs-, verkeers- en parkeerbeperkingen van toepassing zijn, afhankelijk van de classificatie van de voertuigen op basis van hun emissieniveau. Deze regelgeving bepaalt of voertuigen wel of niet toegang hebben op basis van de milieulabels van de voertuigen van de Spaanse verkeersdienst DGT.

De RACE heeft deze kaart opgezet om gebruikers de nodige gegevens te verstrekken zodat ze, in geval ze door een van deze gemeenten moeten rijden, de zones, rijverboden, begrenzingen, tijdschema’s, etc. kennen. Daarom vond de RACE het belangrijk om deze informatie HIER op hun website te publiceren, waar je nu de eerste negen gemeenten kunt raadplegen die hun Lage Emissie Zones actief hebben. De kaart zal worden bijgewerkt naarmate er nieuwe zones worden goedgekeurd.

Specifiek zijn deze LEZ’s al operationeel in twee gemeenten in Andalusië (Sevilla en Córdoba); drie in Catalonië (Barcelona, Badalona en Sant Joan Despí); in de hoofdstad van de Valencia regio (Valencia); in Galicië (Pontevedra); en twee in Madrid (Madrid hoofdstad en Rivas Vaciamadrid).

Zodra je op de website een gemeente klikt, kan de gebruiker de stadskaart met de schaduwrijke LEZ zien, evenals informatie over tijdschema’s, geschikte dagen om te rijden of andere omstandigheden die door de betreffende gemeente zijn vastgesteld. Helaas voor veel lezers wel allemaal in het Spaans.

milieuzones
Milieuzones in Spanje en Nederlandse of Belgische automobilisten
Sinds begin 2023 moeten 148 steden in Spanje speciale lage-emissiezones hebben, maar in de praktijk zijn er maar weinig steden die dat hebben ingevoerd, zoa …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Milieulabels en boetes in Spanje

Hoewel geen enkele wet verplicht stelt om een etiket op de auto te hebben, zullen verschillende gemeentelijke verordeningen van de gemeenten dit wel vereisen. Dit betekent dat, als deze ook een Lage Emissie Zone hebben, er toegangscontrole nodig zal zijn via deze labels. Vandaar dat het uiteindelijk verplicht is dat je auto een soort zichtbaar milieulabel van de DGT draagt als het een LEZ moet binnenrijden. De labels waarmee je een Lage Emissie Zone kunt betreden zijn:

  • Nul-etiket: van toepassing op elektrische auto’s (BEV), elektrische auto’s met uitgebreide autonomie (REEV), plug-in hybriden met een bereik van 40 km en brandstofcelvoertuigen.
  • Eco-etiket: kan gedragen worden door plug-in hybride voertuigen die niet meer dan 40 km in elektrische modus kunnen afleggen, niet-plug-in hybriden en voertuigen op aardgas (CNG, LNG en LPG).
  • C-etiket: zit op het glas van benzineauto’s en lichte bestelwagens die vanaf 2006 zijn geregistreerd, dieselauto’s en bestelwagens die vanaf september 2015 zijn geregistreerd.
  • B-etiket: van toepassing op benzineauto’s en bestelwagens vanaf januari 2001 tot en met 2005, diesel bestelwagens en auto’s van 2006 tot en met augustus 2015.

De toegang en beperkingen van elke LEZ hangen af van elke gemeente, maar over het algemeen kunnen auto’s met een C- en B-label deze zones betreden zolang ze niet op straat parkeren, maar in een openbare parkeergarage, zoals bijvoorbeeld in Madrid. Voor ECO en Nul zijn er geen beperkingen.

Het wordt beschouwd als een ernstige overtreding volgens de nieuwe Verkeerswet die in maart 2022 in werking is getreden. Dit leidt tot een boete van 200 euro (100 bij snelle betaling), zonder dat er punten worden ingetrokken.

ecosticker
Vanaf 2023 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?
Vanaf 1 januari 2023 moeten 148 Spaanse steden lage emissiezones hebben waar alleen voertuigen met milieustickers mogen komen, maar waar zijn deze te koop e …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud