menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 2023 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?

Vanaf 2023 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?
Beeld: Correos / web

Vanaf 2023 milieustickers verplicht in Spaanse steden, maar waar koop je deze?

MADRID – Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

De invoering van lage-emissiezones is verplicht vanaf 1 januari 2023 waardoor er dus misschien al steden zijn die dit in 2022 hebben ingevoerd, zoals Madrid en Barcelona, terwijl andere steden nog even wachten tot de begindatum in 2023. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje. Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie want die is geldig in Frankrijk en Spanje. De milieustickers gelden voor steden en niet voor het hele land. KLIK HIER om te zien voor welke steden dit geldt in Spanje. 

Voor in Spanje geregistreerde voertuigen zijn er vier Spaanse milieustickers:

  • Blauw – 0: geen uitstoot zoals 100% elektrische auto’s en plug in hybride auto’s (40 km of meer).
  • Groen-blauw – eco: plug in hybride (minder dan 40 km) en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker (C).
  • Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
  • Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2005; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.
  • Voor overige voertuigen is er geen sticker.

Voor Madrid en Barcelona gelden andere regels. De twee grootste Spaanse steden hebben de lage emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona en Madrid gelden de eerder vermelde buitenlandse milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid is ook een speciale vergunning nodig (meer informatie op de website van de ANWB ).

Waar is de Spaanse milieusticker te koop?

De Spaanse milieusticker is dus alleen te koop voor voertuigen met een Spaans kenteken. Deze zijn te koop voor 5 euro bij postkantoren (KLIK HIER voor de website); het netwerk van werkplaatsen van de Spaanse confederatie van werkplaatsen (CETRAA) en andere netwerken van geautoriseerde werkplaatsen; Gestores; het Instituut voor autostudies (IDEAUTO).

Op DEZE website kun je de Spaanse kenteken invoeren om te kijken welke milieusticker je nodig hebt.

Deze Spaanse steden moeten vanaf 2023 lage-emissiezones hebben
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle steden met meer dan 50.000 inwoners een milieuzone of lage-emissiezone hebben waar alleen gereden mag worden met milieustic …
www.spanjevandaag.com