Search
menu
Search

De revolutie van de koffie begint in Spanje

De revolutie van de koffie begint in Spanje
Beeld: via canva.com

De revolutie van de koffie begint in Spanje

De smaak van koffiedrinkers verandert. Vandaag de dag eist men meer kwaliteit en variëteit. Spanje is één van de voortrekkers in Europa wanneer het om vernieuwing gaat op vlak van onze dagelijkse kop koffie. 

De Spanjaarden zijn veeleisend geworden wat koffie betreft. “Het is niet langer gewoon een drankje om de ochtend te beginnen maar een heuse ervaring”, vertelt Adrián Fernández, de barista die in 2014 Spaanse kampioen werd en nu les geeft aan de Mocay Academie. In Spanje merk je de trend aan de vele nieuwe koffiezaken die openen en aan de lancering van bijzondere producten voordat ze elders in Europa beschikbaar zijn.

Adrián Fernández zegt dat de Spanjaard lang “slechte koffie” dronk. Na de burgeroorlog was er weinig geld en kozen mensen voor geroosterde koffie (torrefacto). Tijdens het bereidingsproces van dat soort koffie raken de bonen echter beschadigd, en voegt men vervolgens ook zo een 15% suiker toe die aan de boon blijft kleven.

Tijdens de pandemie voltrok zich echter een revolutie. Mensen konden niet meer naar de bar en ontdekten tegen wil en dank dat ze ook thuis fantastische koffie konden zetten. Men werkt nu ook meer dan ooit van thuis uit en de kop koffie is plots een heus ritueel geworden.

Teresa Beldarrain, directrice van de branderij Mocay, zag in 2021 een toename van 20% in de productie. In Spanje is koffie goed voor 51% van de warme dranken die worden geconsumeerd. In Frankrijk gaat dat om 48% en in het Verenigd Koninkrijk om 46%.

Volgens Adrián Fernández moet de consumptie van koffie als die van wijn zijn. Mensen willen kwaliteit. Een goede koffie uit Colombia of Kenia bijvoorbeeld. En vernieuwing laat niet op zich wachten. Mensen willen koude koffie’s, koffie met een smaakje (zoals de Pumpkin Spice Latte) of frappés (met ijs en schuim).

Adrián Fernández geeft ondertussen les aan aspirant barista’s. Hij heeft in totaal al zo’n 20.000 leerlingen zien passeren. Zijn verrassing blijft groot over de “absolute onwetendheid” van veel werknemers wanneer het op koffie aankomt. Maar daar komt langzaamaan verandering in.

Wie wil weten hoe je in Spanje een koffie kan bestellen, kan trouwens dit artikel van vorige week er nog eens op nalezen.

koffie
De tien verschillende manieren om je koffie te bestellen in Málaga
Koffie is voor veel Spanjaarden belangrijk, maar de manier van koffie drinken is niet overal hetzelfde, zoals in Málaga waar een eigen koffie-taal ontstaan is met verschillende benamingen voor diverse soorten koffie.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud