Spanje heeft 15.000 rotondes en de grootste van Europa

Spanje heeft 15.000 rotondes en de grootste van Europa
Beeld: via canva.com

Spanje heeft 15.000 rotondes en de grootste van Europa

Spanje telt een groot aantal rotondes en heeft de grootste van Europa. Volgens een onderzoek van DiscoverCars heeft Spanje 15.053 rotondes, waarmee het op de 4e plaats staat van landen met de meeste rotondes (al hebben we eerder al eens gezien dat het om 80.000? rotondes gaat). Frankrijk heeft met 42.986 rotondes veruit de meeste. Ook heeft Spanje met bijna 664 rotondes per miljoen inwoners een hoge dichtheid aan rotondes. De lijst met meeste rotondes per vierkante kilometer wordt aangevoerd door Nederland met meer dan 113 rotondes met een totaal van 3.817 rotondes, bijna 217 per miljoen inwoners.

Volgens het onderzoek van DiscoverCars heeft Frankrijk de meeste rotondes met een totaal van 42.986, wat 65% meer is dan de nummer twee op de lijst. Frankrijk heeft per miljoen inwoners 664 rotondes en 78,5 rotondes per km². Het Verenigd Koninkrijk is de nummer twee op de lijst met 25.976 rotondes en 102 rotondes per km². Italië staat op een derde plaats met 18.172 rotondes en 61,5 rotondes per km² en 309 rotondes per miljoen inwoners.

Spanje

Spanje staat op de vierde plaats met een totaal van 15.053 rotondes. Het land miste net de top 5 rangschikking voor zowel het totale aantal rotondes per km² als per hoofd van de bevolking. In totaal telde Spanje 30 rotondes per km², met 317 rotondes per miljoen inwoners.

Opmerkelijke rotondes in Spanje zijn de Glorieta de Bilbao, een stervormige rotonde gelegen in Madrid en vernoemd naar de stad Bilbao. Een andere populaire rotonde in Spanje is La Siberia, gelegen in de provincie Badajoz in Extremadura, de grootste rotonde van Europa. Deze is aan beide kanten omgeven door water met een grote puntige heuvel in het midden, wat een prachtig uitzicht biedt voor toeristen.

Nederland

Op de lijst met meeste rotondes per vierkante kilometer staat Nederland op de eerste plaats met 113,4 rotondes per km². Nederland heeft in totaal 3.817 rotondes, wat overeenkomt met 216,6 rotondes per miljoen inwoners. Opmerkelijke rotondes in Nederland zijn de Cycle Roundabout in Eindhoven, een fascinerende dubbele rotonde die automobilisten bedient op het wegdek en fietsers op een verhoogd ringvormig platform.

Grootste rotonde van Europa in Extremadura

Spanje heeft niet alleen veel rotondes, maar met de Rotonda de Masatrigo ook de grootste rotonde van Europa. Deze reusachtige rotonde ligt in Extremadura. Met een doorsnede van 1,3 km en een hoogte van 400 meter is dit rotonde uniek in zijn soort. Het omcirkelt de heuvel Cerro Masatrigo, ook wel de ‘magische berg’ genoemd. Er is een enkele rijbaan die het meer La Serena verbindt met twee bruggen naar de rotonde.

rotonde5
De grootste rotonde van Europa staat in Extremadura en is 1,3 km lang
In Spanje zijn meer dan 80.000 rotondes te vinden wat het op een na hoogste aantal van Europa is, maar wist je dat in Extremadura de grootste rotonde van Europa staat, met een diameter en rondweg van 1,3 km.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Grootste rotonde ter wereld in Maleisië

Hoewel de Rotonda de Masatrigo momenteel de grootste rotonde van Europa is, staat de allergrootste rotonde ter wereld in Maleisië. Deze recordhouder is de ‘Airport Roundabout’ in Putrajaya, onderdeel van de nieuwe administratieve hoofdstad van Maleisië. De reusachtige rotonde heeft een totale diameter van maar liefst 3,5 kilometer. In het midden is een vliegtuigmodl geplaatst van een Maleisische Airline.

Ga naar de inhoud