SpanjeRecept: De Spaanse pannenkoeken ‘frisuelos’, een delicatesse uit Asturië

SpanjeRecept: De Spaanse pannenkoeken ‘frisuelos’, een delicatesse uit Asturië
Beeld: Amasuela, Luis Lafuente Agudín / CC BY-SA 4.0 wikipedia

SpanjeRecept: De Spaanse pannenkoeken ‘frisuelos’, een delicatesse uit Asturië

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit keer kijken we naar pannenkoeken, dat wil zeggen de pannenkoeken-versie uit Asturië in Noord-Spanje waar deze frisuelos heten en anders bereid worden dan de Nederlandse ‘panqueques’. Hieronder beschrijven de verschillen tussen de NL-pannenkoeken en ES-frisuelos en geven we in ons SpanjeRecept de ingredienten en bereidingswijze van de Spaanse frisuelos. 

Frisuelos of frixuelos (Asturisch) zijn een traditionele Asturische lekkernij, vergelijkbaar met Nederlandse pannenkoeken. Er zijn een paar belangrijke verschillen zoals dat Nederlandse pannenkoeken worden gemaakt met bloem, melk, eieren en een beetje zout. Frisuelos worden daarentegen gemaakt met bloem, melk, eieren, suiker, rum en sinaasappelschil. De rum en sinaasappelschil geven de frisuelos een unieke smaak. Nederlandse pannenkoeken zijn meestal dikker en minder zoet dan frisuelos. Dit komt doordat de verhoudingen van de ingrediënten anders zijn. Nederlandse pannenkoeken hebben meer bloem en minder melk dan frisuelos. Nederlandse pannenkoeken worden vaak geserveerd met stroop, suiker of fruit. frisuelos worden daarentegen vaak geserveerd met suiker en kaneel.

Een ander verschil is het moment waarop de Asturiaanse pannenkoeken gegeten worden. Frisuelos worden namelijk niet het hele jaar door (of vaak wel, want ze zijn gewoon lekker) maar worden meestal gegeten tijdens de Carnavalsperiode, die in Asturië van eind januari tot begin maart duurt. Ze worden vaak geserveerd met suiker en kaneel, of met jam, honing of fruit.

De traditie van frisuelos gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd werden ze gegeten als een manier om restjes bloem en melk op te maken. Frisuelos waren vooral populair onder de armere bevolking. In de loop van de tijd zijn frisuelos steeds populairder geworden en worden ze nu door mensen van alle klassen gegeten. Ze zijn een van de geliefdste Asturische specialiteiten.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 20 Frisuelos heb je nodig:

 • 250 gram bloem
 • 500 milliliter melk
 • 3 eieren
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel rum
 • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil

Bereiding:

 1. Meng de bloem, melk, eieren, suiker, rum en sinaasappelschil in een kom. Klop alles goed door elkaar tot een glad beslag.
 2. Verhit een pan met olie of vet op middelhoog vuur.
 3. Giet een beetje beslag in de pan en laat het bakken totdat het goudbruin is.
 4. Draai de frisuelos om en bak de andere kant ook goudbruin.
 5. Herhaal dit proces totdat al het beslag is opgebruikt.
 6. Serveer de frisuelos met suiker en kaneel, of met jam, honing of fruit.

Tips

 • Voor een extra lekkere smaak, kun je de rum vervangen door een likeur naar keuze, zoals Cointreau of Grand Marnier.
 • Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen aan het beslag, zoals rozijnen, amandelen of noten.
 • Frisuelos kunnen ook worden gevuld met jam, honing of fruit.
Ga naar de inhoud