Wat is het verschil tussen een ‘piso’ en ‘apartamento’ in Spanje?

Wat is het verschil tussen een ‘piso’ en ‘apartamento’ in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat is het verschil tussen een ‘piso’ en ‘apartamento’ in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je op huizenjacht bent in Spanje en onlineadvertenties bekijkt, dan zie je veel Spaanse termen voorbij komen. Van casa, chalet, duplex en adosado naar ‘piso’ en ‘apartamento’. Wij kijken naar deze laatste twee, want deze zorgen nogal eens voor verwarring, niet alleen bij buitenlandse huizenjagers, maar ook bij de Spanjaarden zelf.

Het begrijpen van het verschil tussen een apartamento (appartement) en een piso (flat) is belangrijk, omdat dit onderscheid een aanzienlijke impact kan hebben op ons dagelijks leven en de woonbehoeften. Dit onderscheid is essentieel aangezien ‘pisos’ over het algemeen meer onafhankelijkheid en ruimte bieden, terwijl ‘apartamentos’ een hechtere gemeenschap en toegang tot aanvullende diensten kunnen bieden. Het begrijpen van deze verschillen helpt ons om de optie te kiezen die het beste past bij de levensstijl.

Veel mensen verwarren de termen appartement en flat, in de veronderstelling dat ze synoniemen zijn. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen beide. Volgens de definitie van de Real Academia Española (Spaanse Dikke Van Dale) is een ‘piso’ “een set kamers die een onafhankelijke woning vormen in een huis met meerdere verdiepingen”. De RAE definieert een ‘apartamento’ als “een kleine flat om in te wonen”.

Het is belangrijk op te merken dat een ‘piso’ over het algemeen verwijst naar een primaire woning, dat wil zeggen de plek die we “thuis” noemen. Een ‘apartamento’ is daarentegen vaak een tweede woning die bedoeld is voor tijdelijk gebruik, zoals een vakantiehuis in een toeristische bestemming. Hoewel dit niet altijd het geval is en niet gezien kan worden als de gouden regel.

Andere woning termen:

 • Ático – Een ático is een penthouse, een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw.
 • Loft – Een loft is een open, industrieel ogend appartement, vaak gelegen in een oude fabriek of verbouwd magazijn.
 • Duplex – Een duplex is een appartement met twee verdiepingen.
 • Triplex – Een triplex is een appartement met drie verdiepingen.
 • Vivienda unifamiliar – Een vivienda unifamiliar is een vrijstaande woning, oftewel een huis.
 • Chalet – Een chalet is een vrijstaande woning, meestal gelegen in een landelijke omgeving.
 • Casa Adosada – Een casa adosada is een geschakeld huis, twee huizen die aan elkaar zijn gebouwd.
 • Villa – Een villa is een groot, luxueus huis, meestal gelegen in een landelijke omgeving.
 • Finca – Een finca is een landhuis, meestal gelegen in een landelijke omgeving, of een lap grond. Lees onderaan meer over de term Finca want deze is ook verwarrend.
 • Cortijo – Een cortijo is een traditioneel Andalusisch landhuis, vaak gelegen in een landelijke omgeving.
 • Edificio – Een edificio is een gebouw, meestal een appartementencomplex.
 • Penthouse – Een penthouse is een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw.
 • Vivienda de protección oficial – Een vivienda de protección oficial is een sociale woning, gebouwd door de overheid of een coöperatie.
 • Residencial – Een residencial is een nieuwbouwwijk met voornamelijk appartementen en vrijstaande woningen.

De term ‘finca’ en ‘cortijo’ worden vaak door elkaar gehaald. Een cortijo is veelal land met een wat groter huis erop. Er zijn meerdere soorten finca’s. Een ‘finca urbana’ is bouwgrond, hierop kan over het algemeen een huis worden neergezet. Een ‘finca rústica’ is land dat in principe niet bestemd is voor woningbouw zoals agrarische percelen, bossen, waterwingebieden of beschermde natuurgebieden. Onder bepaalde strenge voorwaarden kun je ook op een ‘finca rústica’ een vergunning krijgen voor de bouw van een woonhuis. En dan nog de finca urbanizable. Dit is een ‘finca rústica’ die volgens het bestemmingsplan onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in ‘finca urbana’.

Ga naar de inhoud