Wat gaat er duurder worden in Spanje in 2019

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat gaat er duurder worden in Spanje in 2019

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elk jaar zullen ook in 2019 de prijzen voor veel noodzakelijke producten en diensten omhoog gaan. Te denken valt dan aan het gas, elektriciteit, postzegels, tolwegen, telefonie en een revisie van het kadaster in 1.179 gemeenten in Spanje. Naast prijsverhogingen is het goede nieuws voor veel Spanjaarden ook dat het minimumloon omhoog zal gaan.

Aardgas

2019 zal beginnen met lagere aardgasprijzen aangezien de regering de overheidsheffingen bevroren heeft. De zogenaamde Tarifa Ultimo Recurso (TUR) zal in januari dalen met gemiddeld 4,6%.

Butaangas

Butaangasflessen werden in november al 4,9% duurder en hebben nu een kostprijs van 15,33 euro. Tot aan de eerste dinsdag van januari (de 8e) zal deze prijs niet aangepast worden.

Elektriciteit

Op zich worden er wat betreft de elektriciteitsprijzen in ieder geval in januari niet veel veranderingen verwacht, en dat is nieuw. Voor het vijfde opeenvolgende jaar zijn de overheidsheffingen (41% van de prijs) bevroren. De rest van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van hoe de markt zich gedraagt. 2018 wordt in ieder geval afgesloten met een hogere MWh prijs van 57 euro, het hoogste van de afgelopen 10 jaar.

Brandstof

Het is lastig te voorspellen wat de brandstofprijzen gaan doen aan het begin van het nieuwe jaar maar een liter benzine kost op het einde van 2018 gemiddeld 1,211 euro in Spanje terwijl een liter diesel gemiddeld 1,163 euro kost.

Telefoon en internet

Traditiegetrouw verhogen de grote telecombedrijven zoals Movistar, Vodafone en Orange hun tarieven in een nieuw jaar. Tot nu toe is Movistar de enige die heeft aangekondigd dat de tarieven voor de extra diensten (zoals SMS) hoger zullen worden. Vodafone en Orange hebben voorlopig nog niets aangekondigd wat betreft tarieven verhogingen.

Tolwegen

Wat betreft de tolwegen werd recent nog bekend gemaakt dat de door de overheid geredde tolwegen (in o.a. Madrid, Almería, Murcia en Alicante) vanaf 15 januari gemiddeld 30% goedkoper gaan worden en tussen 00.00 en 06.00 uur zelfs gratis te gebruiken zijn.

Op 1 december werd de AP-1 snelweg in het noorden van Spanje al tolvrij. Op 31 december 2019 loopt het concessiecontract voor de AP-7 tussen Alicante en Tarragona af en zoals nu aangegeven door de (huidige) regering zou deze tolweg dan ook gratis gaan worden. Datzelfde geldt voor de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz.

In de rest van Spanje zullen de tolwegen echter vanaf 1 januari 2019 wel duurder gaan worden en een prijsverhoging zien van 1,67%.

Treinen

Voor het vierde opeenvolgende jaar heeft Renfe ook voor 2019 de tarieven bevroren maar in 2019 zal de Media Distancia (middellange afstandstrein) 3,5% duurder gaan worden en de Avant 7% gaan stijgen in prijs. De tarieven voor de AVE hogesnelheidstrein worden voorlopig niet verhoogd en kunnen zelfs iets in prijs gaan dalen in de loop van het jaar.

Postzegels

Net zoals elk jaar worden ook de postzegels in Spanje in 2019 duurder. Het versturen van brieven binnen Spanje wordt 9% duurder en zal in plaats van 0,55 euro nu 0,60 euro gaan kosten. Over de tarieven van het versturen naar het buitenland heeft Correos voorlopig nog niets gezegd.

Onroerend goed belasting

De Spaanse regering heeft ingestemd met een nieuwe conversiefactor van de kadastrale waarden voor 2019, iets wat door 1.179 gemeenten is gevraagd waardoor deze de onroerend goed heffing (IBI of Impuesto sobre Bienes Inmuebles in het Spaans) eventueel kunnen verlagen met 1,92%. Of dat gebeurt en wat deze verlagingen inhouden hangt helemaal af van de gemeenten en kunnen we hier dus niet allemaal melden.

Ga naar de inhoud