Wat zijn die zwarte kabels op de wegen en waar dienen ze voor in Spanje?

Wat zijn die zwarte kabels op de weg en waar dienen ze voor in Spanje?
Beeld: Ayuntamiento Alhaurín de la Torre / web

Wat zijn die zwarte kabels op de wegen en waar dienen ze voor in Spanje?

Als je wel eens op de wegen van Spanje rijdt, heb je vast wel eens de zwarte kabels gezien die van de ene naar de andere kant van de weg lopen. Misschien heb je jezelf afgevraagd wat deze kabels eigenlijk doen en of ze misschien gebruikt worden om automobilisten te bekeuren. We leggen uit wat de functies zijn van deze mysterieuze zwarte kabels in Spanje (en andere landen). Maar wees gerust, er is geen reden om bang te zijn voor deze kabels, ze zijn er niet om je te beboeten.

De zwarte kabels die je op de weg ziet zijn ook wel bekend als ’tubes’ of ’tubeslangen’ (Spaans: tubos neumáticos) en zijn eigenlijk geen kabels, maar meer slangen of buizen die hol zijn van binnen. Ze zijn meestal ongeveer 2 tot 3 centimeter in diameter en lopen over de breedte van de weg. Deze kabels zijn hol en bevatten lucht, waardoor ze kunnen functioneren als sensoren. De zwarte kleur van de kabels maakt ze goed zichtbaar op het asfalt en daarom vallen ze vaak op voor automobilisten.

De zwarte kabels worden gebruikt door de Spaanse Verkeersdienst of Dirección General de Tráfico (DGT) om de verkeersdichtheid op een weg te meten. Wanneer een voertuig over de kabels rijdt, wordt de lucht in de kabels samengedrukt en verspreidt zich naar de zijkanten van de kabel. Dit wordt gedetecteerd door sensoren aan de uiteinden van de kabels en zo wordt er geregistreerd dat er een voertuig is gepasseerd.

Via deze zwarte kabels kan de DGT belangrijke informatie te verkrijgen voor het plannen van nieuwe wegen of het uitvoeren van verbeteringen aan bestaande wegen. Ze helpen ook bij het identificeren van ‘zwarte punten’ op de weg, waar veel ongelukken gebeuren. Door de verkeersdichtheid te meten, kan de DGT beslissen of er extra maatregelen nodig zijn om de veiligheid op deze plekken te verbeteren.

rode lijnen
Wat zijn deze nieuwe doorgetrokken rode lijnen op de Spaanse wegen?
Op meerdere wegen in Spanje is sinds kort een dikke rode lijn in het midden van de weg te zien. Het is een opvallende markering die door de Spaanse verkeersdienst DGT op meerdere ‘gevaarlijke’ wegen in het land aangebracht gaat worden, maar wat betekent deze grote rode lijn eigenlijk?
logo1 1www.spanjevandaag.com

Gebruikt de DGT deze kabels om boetes uit te delen?

Er gaan veel geruchten rond dat deze zwarte kabels gebruikt worden om automobilisten te beboeten. Maar wees gerust, dit is niet waar. De kabels zijn alleen bedoeld om de verkeersdichtheid te meten en geen snelheidsmetingen te doen. Bovendien zijn de kabels niet nauwkeurig genoeg om individuele voertuigen te onderscheiden, dus ze kunnen niet gebruikt worden om boetes uit te delen.

Kan de DGT de snelheid van voertuigen meten met deze kabels?

Hoewel de kabels niet bedoeld zijn om de snelheid van voertuigen te meten, kunnen ze wel een schatting geven van de gemiddelde snelheid op een bepaalde weg. Dit wordt gedaan door twee kabels op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen en de tijd te meten die een voertuig nodig heeft om deze afstand te overbruggen. Op deze manier kan de DGT een inschatting maken van de gemiddelde snelheid van het verkeer op die weg.

Kunnen deze kabels het type voertuig onderscheiden?

Nee, deze kabels kunnen geen onderscheid maken tussen verschillende soorten voertuigen. Ze registreren alleen dat er een voertuig is gepasseerd, maar kunnen niet bepalen of het een auto, vrachtwagen of motorfiets was. Dus als je denkt dat je harder kunt rijden omdat je op een motorfiets zit, dan heb je het mis!

groene lijn
Wat zijn deze nieuwe groene lijnen op de Spaanse wegen?
Op meerdere wegen in Spanje zijn sinds kort groene lijnen aan de zijkant van de weg te zien. Het is een opvallende markering die door de Spaanse verkeersdienst DGT op meerdere wegen in het land aangebracht wordt, maar wat betekenen deze groene (en rode en blauwe) lijnen eigenlijk?
logo1 1www.spanjevandaag.com
blauwelijnen
Wat zijn deze blauwe lijnen op sommige Spaanse wegen en snelwegen?
Op meerdere wegen in Spanje zijn evenwijdig aan de witte ook blauwe lijnen aan de zijkant op het wegdek te zien. Het is een opvallende markering die op meerdere wegen en snelwegen in het land aangebracht is en die voor verwarring zorgt onder automobilisten. Maar wat is de betekenis van deze blauwe lijnen?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud