Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn in Spanje?

Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel geld heb je nodig om gelukkig te zijn in Spanje?

In een periode van ‘economische onzekerheid’ zoekt iedereen naar nieuwe manieren om geld te besparen omdat de koopkracht is gedaald. Een bekende Spaanse econoom heeft geprobeerd te berekenen hoeveel geld nodig is om gelukkig te leven in Spanje, oftewel wat het maandelijkse salaris zou moeten zijn.

Op basis van een studie van de Harvard University heeft de bekende Spaanse econoom in een interview voor Catalunya Radio in 2023 uitgelegd hoeveel geld er in Spanje nodig zou zijn om goed te kunnen leven: “Vanaf 44.270 euro per jaar verhoogt meer geld verdienen het geluk niet” volgens de econoom in het radio-interview.

Het onderzoek van Harvard University stelt dit bedrag op 75.000 dollar (69.200 euro) per jaar, hoewel deze hoeveelheid moet worden aangepast afhankelijk van het levensniveau van elk land. “Per maand zou dit neerkomen op 3689 euro en zoals altijd praten we over 14 betalingen, dus 3662 euro per maand” zei Niño Becerra.

De Spaanse econoom geeft ook aan dat er een laag percentage mensen in dit land is dat dit inkomensniveau heeft. Hij legt ook een controversieel idee uit door te benadrukken dat “mensen zonder al te veel middelen binnenkort een universeel inkomen zullen hebben, maar in afzondering zullen leven in de metaverse, terwijl de rijkere mensen van de echte wereld zullen genieten”.

Zoals gezegd zijn er maar weinig inwoners van Spanje die 3662 euro per maand verdienen want het gemiddelde jaarsalaris, waarbij dus naar alle salarissen gekeken wordt, van hoog naar laag, en een gemiddelde wordt berekend, was in januari 2024 nog 26.880 euro/bruto per jaar (1920 euro/maand x 14 maanden). Het reële salaris dat veel inwoners van Spanje ontvangen is echter veel lager.

In 2022 heeft de Oxford University een soortgelijk onderzoek gepubliceerd, maar in die studie was het salaris om gelukkig te kunnen leven veel hoger. Volgens deze onderzoekers is het ideale salaris om geluk te bereiken 100.000 euro per jaar. Dat is circa 8333 euro per maand. Dat salaris wordt door slechts 0,6% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Een ander onderzoek dat eerder werd gepubliceerd en werd uitgevoerd aan de Princeton University in de Verenigde Staten, legt het salaris om dichter bij geluk te komen rond de 75.000 euro per jaar, wat gelijk staat ​​aan een salaris van 60.000 euro per jaar op het moment dat dit studie werd gepubliceerd in 2010. Dat salaris wordt door slechts 4,2% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Ga naar de inhoud