skip to Main Content
Catalaanse afscheiding van Spanje kan vergaande gevolgen hebben
123rf

Catalaanse afscheiding van Spanje kan vergaande gevolgen hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze woensdag werden in het Catalaanse Parlement in een chaotische zitting de wetten en maatregelen aangenomen waardoor als eerste de weg vrij wordt gemaakt voor het vooralsnog illegale referendum over de afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje op 1 oktober aanstaande en ten tweede de maatregelen die men gaat nemen als het JA wint. Of er een referendum gaat komen is nu nog de vraag aangezien de Spaanse overheid er alles aan doet om dit te voorkomen maar een eventueel zelfstandig Catalñonië kan vergaande gevolgen hebben, te vergelijken met de Brexit of zelfs nog erger.

In Spanje wordt al gesproken van een “Catalexit” als verwijzing naar het Britse “Brexit”. Zoals het er nu voor staat wil men op 1 oktober (1-O) een referendum houden waarbij de Catalanen en andere inwoners van de autonome deelstaat Catalonië gevraagd wordt of ze als zelfstandige staat (land) door willen gaan en zich af willen scheiden van de rest van Spanje. Uiteraard zijn er vele peilingen waarbij de ene peiling aangeeft dat het SI met ruime meerderheid gaat winnen terwijl bij anderen het gelijkspel is of het NO gaat winnen, het ligt er maar net aan welke krant het publiceert en hoe men de cijfers interpreteert.

Feit is alleen wel dat Catalonië verdeeld is en juist het tegenovergesteld gebeurd is wat de Catalaanse politici en onafhankelijkheidsstrijders wilden, een verenigd Catalonië. Bij de vorige poging in 2015 van een referendum wat uiteindelijk een “mening van het volk” werd, won het aantal SI stemmers wel maar aangezien het om een illegale handeling ging kwamen de NO stemmers in grote getalen niet opdagen. Daarnaast stemde maar een klein deel van de Catalaanse bevolking (de aanhangers) waardoor de uitslag niet reëel was. Toch bleef men doorgaan met het proces van onafhankelijkheid en lijkt het erop dat de drang naar de afscheiding van Spanje bij velen (maar niet iedereen) in Catalonië alleen maar groter is geworden, ook omdat de centrale regering in Madrid de plannen op alle mogelijke manieren dwarsboomt.

Europese Unie

Ongeacht wat de uitkomst gaat worden van een illegaal referendum, de ING bank zegt dat de consequenties enorm kunnen zijn. Bij een mogelijke “Catalexit” zou in de regio een lange periode van instabiliteit gaan volgen wat negatief zal gaan uitpakken voor de private sector, de consumptie en de handel. De grootste problemen worden verwacht rondom Europa en de Europese Unie waarbij in Brussel al vaker is aangegeven dat de regio niet automatisch lid blijft of wordt van de EU of de Eurozone. Een zelfstandig Catalonië zal waarschijnlijk opnieuw een aanvraag moeten indienen in Brussel waarna men gaat beoordelen of Catalonië als eigen staat/land bij de Europese Unie mag komen. Dat proces kan tot wel 10 jaar gaan duren waarbij alle EU lidstaten, dus ook Spanje, de aanname van Catalonië als nieuwe lidstaat moeten goedkeuren. Spanje heeft nu al aangegeven dit niet te gaan doen. In Catalonië gaan de politici ervan uit dat de regio automatisch lid is van de EU, iets wat dus eigenlijk niet waar is.

Muntsoort

Een ander vraagstuk is de muntsoort die Catalonië gaat hanteren, wordt dat een eigen nieuwe muntsoort of wordt dat de euro. Als Catalonië een eigen muntsoort creëert zal het land niet geloofwaardig zijn en zal de handelsmarkt geen vertrouwen hebben in een muntsoort waarvan niemand weet wat deze gaat doen. De export zal dalen en er zal minder geïnvesteerd worden in Catalonië. Er is dan kans op een inflatie waardoor de Catalanen de waarde van hun geld achteruit zien gaan en er minder koopkracht is waardoor er minder geld uitgegeven wordt en de handel slechter gaat. Een andere mogelijkheid is het hanteren van de euro (als dat al mag) net zoals Montenegro. Hierdoor geeft Catalonië echter aan geen eigen muntsoort te willen of kunnen hanteren en kan het land grote financiële problemen krijgen omdat Catalonië opnieuw niet geloofwaardig overkomt bij investeerders en het bedrijfsleven waarbij Catalonië ook moeite zal krijgen om geld te lenen. Al deze onzekerheid zorgt er ook voor dat de Catalanen meer geld gaan sparen of wellicht hun geld van de banken op gaan nemen.

Kosten

Misschien overschatten de Catalaanse politici de kosten van het oprichten van een eigen land, een dure aangelegenheid aldus de ING bank. Weliswaar heeft men al een eigen Catalaanse belastingdienst opgericht en heeft men al een eigen autonome politiemacht, feit is dat er veel meer bij komt kijken om een land op te bouwen en de kosten wellicht vele malen hoger kunnen uitvallen dan de geschatte inkomsten die men denkt te halen door niets aan Madrid af te dragen.

Te denken valt aan een eigen justitieel apparaat van rechtbanken, onpartijdige en niet met de vingers aangewezen rechters, sociale diensten voor de werkloosheidsuitkeringen etc. en de handhaving van de pensioenen en de betaling van de vele miljoenen/miljarden daarvan.

Toekomst

De vraag is of de voorstanders van een zelfstandig Catalonië dit allemaal wel inzien en of ze niet onder de plak zitten bij de Catalaanse politici die hen van alles beloven en voorschotelen wat misschien wel maar misschien ook niet de juiste informatie is. En wat als Catalonië als land niet lukt, wat dan? Aankloppen bij Spanje en vragen of ze alsjeblieft terug mogen komen? Bij de Brexit hebben ook veel mensen voor een uittreding uit de EU gestemd maar later toen de euforie inzonk bleek dat ze zich toch echt vergist hadden. De toekomst ziet er voor Catalonië of rooskleurig of zeer zwart uit maar dat moet komende 1 oktober blijken als men wel of niet het referendum welke in strijd is met de Spaanse grondwet zal gaan vieren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Het zou mij niet verbazen dat het feit dat de Catalanse voetbalploegen niet meer in La Liga zullen mogen aantreden, in geval van afscheuring, een doorslaggevend punt in het NO camp wordt.

 2. Dit artikel staat vol fantasie en verdachtmakingen. Catalonië is sterk genoeg voor onafhankelijkheid. Dat er Europese instellingen zijn die bang zijn voor hun eigen gewin, klopt natuurlijk. Als de Catalanen dat willen, het zij zo en ik wens hen succes !

  1. Wat een onzin, Cathaluña zal dit nooit kunnnen overleven. Als grootmacht Engeland met zijn overzeese gebiedsdelen, de pond, zijn eigenheid en machtige taal nu al bedrijven en banken ziet vertrekken door alle onzekerheid , de pond nu al 20% minder waard is, zal een “provincie” van Spanje het zeker niet redden.
   Ik ben wel nieuwsgierig naar de reden van de keuze om in Catallonië te gaan wonen.
   En ook of jullie Spaans of Catalaans spreken.

 3. Wat gebeurd er met de gezondheidszorg Catsalud en de Europese verzekeringskaart, moeten alle Europese inwoners in Catalonië de kosten betalen ? Zullen we het slachtoffer worden van het nationalisme zoals in 1933 tot 1944 ?

 4. Catalonia zit in mijn hart, maar ook España en nog meer Barcelona, met alle respect indien ze een ander land willen worden gaan ze “Trumptoestanden” creeeren die ze nooit teboven komen .

 5. De splitsing van Tsjechoslovakije in Tsjechië en in Slovakië is zeer voorspoedig verlopen.
  En het lidmaatschap van de EU: met open armen werden Polen, Roemenië, Bulgarije enz. ontvangen als lid. Met Turkije werden toetredingsgesprekken opgestart. Die landen mogen lid zijn. Maar zo’n dichte buren als de Catalanen, o neen, die moeten door het stof kruipen.
  Gans de EU bezwoer de UK voor het referendum om lid te blijven. En diezelfde EU zegt nu aan de Catalanen dat zulks wel goldt voor de EU, maar niet voor de Catalanen ??
  Wat is er eigenlijk mis in een democratie, met zoiets als een referendum. De wil van het volk, is dat geen democratie?

  1. nee want niet iedereen wil dat en een referendum moet altijd gehouden worden met de grondwet in de andere hand, zoniet dan is het einde zoek. Heb net gelezen dat als Spanje een referendum zou toestaan dan zou dat moeten gebeuren in HEEL Spanje en niet alleen in één autonome deelstaat. De uitslag zal dan waarschijnlijk negeatief uitvallen voor Catalonië en dat willen de Catalaanse politici niet. Een grondwet (waar de Catalalen zelf voor getekend hebben) is bindend ook in dit geval. De vorige vraagstelling aan het Catalaanse volk zag slechts 2,3 miljoen van de 5,4 miljoen stemmers, dat is geen meerderheid.

  2. Dat komt omdat Madrid alles onder druk zet…ze doen zich voor als democraten maar dan zijn ze
   ABSOLUUT NIET

   1. En wat er nu in Catalonië gebeurt wel dan? Heb je woensdag en donderdag het toneelspel gezien in het Catalaanse parlement. Gewoon schandalig en helemaal de voorzitster

 6. Als Catalonië zelfstandig word, dan treden ze ook uit de EU, Wie gaat dat betalen? Daar hoor ik niets over, Ze moeten toch net als Engeland betalen om uit te treden uit de EU? Ik ben wel een voorstander van een eenheid, waarbij ik wel een belangrijke zaak mis, en dat is dat er meer Europeesche aandacht op de scholen moet komen, zodat de kinderen weten dat de EU (een eenheid) (een team) vrede en welvaart geeft en, zodat we na een paar generaties een hechte EU Hebben.

  Alles wat je, de kinderen bijbrengt is voor hen de waarheid voor het hele leven. Voorbeeld is De Hitlerjugend, IS, dit is nu ook in Catalonië aan de hand.

 7. Veel paniek.
  Is niet nodig.
  Voor 1993 ( nog geen EU ) draaide de economie ook goed ( zeer goed )in alle landen.
  En kijk maar eens naar Zwitserland , Noorwegen en IJsland.
  De omschakeling zal wat problemen met zich meebrengen.
  Dus wat is feitelijk de les hieruit ” beter geen lid geworden van de EU “.
  Hadden meer landen beter niet gedaan.

  1. Catalonië kan niet zonder de EU, de subsidies, de finacniële bankhulp etc. Iets wat de heren in nette pakken in het Catalaanse parlement elke keer blijkbaar over het hoofd zien. oh ja, volgens hen is er niets aan de hand en mogen ze gewoon bij de EU blijven, ondanks het feit dat Brussel herhaaldelijk heeft laten weten dat dit niet het geval is (ach ja, daar zit Madrid dan weer achter natuurlijk)

   1. Bravo….. MADRID zet ieder EU land onder druk om Catalunya te boycotten en dat is 1 heel groot verschil met Schotland en Engeland.

 8. Eén voordeel voor Catalonië: Barcelona wordt steeds landskampioen.

 9. Dit is zijn weer waarnemingen die totaal geen waarde hebben. Alleen maar aannames want niemand heeft dit ooit meegemaakt. Wel heel apart dat bijna alle reacties negatief zijn. Hoezo? weten jullie meer dan ik? De Brexit is nog niet eens voltooid maar de economen voorspellen nu al “hel en verdoemenis” terwijl de Engelsen nog steeds leven en er ook nog geen oorlog is uit gebroken. Laten we eerst eens even afwachten wat “Madrid” doet, want die zullen dit niet zo maar pikken. Tot die tijd, afwachten en kijken hoe de zaak zich ontwikkeld.

  1. klopt maar dit zijn wel zeer belangrijke zaken waar ook de Catalaanse politici en al helemaal de ja-stemmers goed over na moeten denken voordat ze klakkeloos SI aanvinken op 1 oktober.

 10. Er zijn nu al zoveel bedrijven vertrokken uit Catalonië. Dat zullen er nog veel meer worden. Niemand zal een cent willen investeren in een onafhankelijk staatje met een eigen munt. De Catalanen graven hun eigen graf. Overigens zal de Spaanse regering dit nooit toestaan met alle gevolgen van dien.

 11. Je hoeft maar een beetje te volgen wat er momenteel in het verenigd koninkrijk gebeurt, afscheiding is niet goed voor de Catalanen/Spanjaarden en de rest van Europa.
  Snap wel iets van de Catalaanse cultuur en historie, maar zelfstandig worden is niet de juiste weg. Hopelijke zien veel Catalanen en mensen die in Catalunya wonen dit in.

 12. Ik neem aan dat bedoeld wordt ONDERschatten catalaanse politici de kosten van het oprichten van een eigen land. Zij gaan er van uit, en proberen “ons” ook wijs te maken, dat de kosten van verzelfstandiging mee zullen vallen, de EU met subsidies blijft strooien in Catalonië, de belastingopbrengsten zo ruim zijn dat ze elk jaar geld overhouden op de begroting en dat terwijl “we” minder belasting betalen dan dat we nu aan Madrid betalen.

 13. Nee, de bewering van de Catalaanse politici, dat zij gewoon lid zullen kunnen blijven van de EU, is lekker logisch! Er zijn in de regio Barcelona al heel wat internationale bedrijven bezig met voorbereidingen om de boel te verplaatsen, indien men de onafhankelijkheid er door drukt.

 14. Typische reactie van een bank (een buitenlandse) die voor eigenbelang gaat en daarvoor paniek gaat zaaien.

  1. Kan wel zijn maar als je tussen de regels door leest en luistert naar o.a. Brussel en logisch nadenkt dan weet je dat een afscheiding vergaande gevolgen zal hebben, met name voor de bevolking van Catalonië, de economie, het bedrijfsleven, de kosten etc. De politici in Catalonië laten het mooiste zien aan de bevolking die daar gretig in mee gaat maar het mooiste is zeker niet het meest reeël ben ik bang.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken