skip to Main Content
Vraag referendum Catalonië op 1 oktober: “Gaat u akkoord met een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek?”

Vraag referendum Catalonië op 1 oktober: “Gaat u akkoord met een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek?”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – de politiek in Spanje en Catalonië zullen vanaf deze dag, 9 juni 2017, tot en met 1 oktober dit jaar een touwtrekwedstrijd gaan houden over het wel of niet houden van een Catalaans referendum. Zoals inmiddels bekend is het standpunt van de regionale regering in Spanje ronduit “nee” terwijl de Catalaanse regionale regering zich daar niets van aantrekt en gewoon doorgaat met de plannen van officieel een illegaal referendum, De regionale premier van Catalonië heeft deze vrijdag de datum en vraag bekend gemaakt.

Ondanks de negatieve houding van de centrale regering in Madrid en ondanks het verbod van het Grondwettelijk Hof bij de laatste poging van een referendum in 2014, gaat de regionale regering in Catalonië gewoon door met haar plannen om een referendum te organiseren. Ze moeten ook wel want dat waren en zijn de regeringsbeloften van o.a. de regionale premier Carles Puigdemont en voor hem de inmiddels ex premier en veroordeelde Artur Mas. Daarnaast wil Catalonië zo snel mogelijk een referendum houden want men heeft gemerkt dat de steun voor een zelfstandige staat steeds minder begint te worden bij de Catalanen.

Datum

Deze vrijdag 9 juni 2017 werd na maandenlang discussiëren en speculeren de datum bekend gemaakt die vaststaat op zondag 1 oktober 2017. Er werd lang over geschreven dat de datum samen zou gaan vallen met de regionale feest/herdenkingsdag op 11 september maar daar heeft de regionale regering dus niet voor gekozen. Uiteindelijk wordt het de zondag 1 oktober waarmee, als het aan de Catalaanse regionale regering ligt, geschiedenis wordt geschreven en men kan beginnen met de afscheiding van Spanje om zelfstandig als land of republiek door te gaan.

Vraag

De vraag waar de Catalanen antwoord op mogen geven met een SI ó NO is: “Gaat u akkoord met een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek?” ofwel in het Spaans: “Está usted de acuerdo con un Estado independiente en forma de República?” of in het Catalaans “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de repúplica?” De vraag ziet er raar uit met zowel “Estado independiente” wat de PDeCAT partij in de vraag wilde zien en het woord “República” wat de ERC partij in de vraag wilde zien. Uiteindelijk werd besloten om deze woorden beiden in de vraag te verwerken.

Reactie Madrid

Gezien het nieuws vrij recent is heeft de centrale regering in Madrid nog geen antwoord gegeven maar verwacht wordt dat ze alle politieke en constitutionele middelen in gaan zetten om een, in hun ogen, illegaal referendum te voorkomen. Ondertussen geven de Catalanen steeds minder steun aan een vrije staat of republiek en verzwakt de aandacht bij hen voor het hele debat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. Ik woon in Andalusië, politiek gezien een puinhoop. 30% werkt direct of indirect voor de overheid dus dat zijn vaak minimaal twee stemmen per gezin. Zo verandert er maar weinig en heerst er nog immer het gevoel dat de Catalanen het zuiden sponsoren. Laat Cataluña maar het voortouw nemen dan krijgen we tenminste weer wat reuring in Europa. De EU is ooit goed begonnen, maar heeft helaas niet doorgepakt en zou nu na moeten denken over een andere opzet; een Europa van regio´s, niet van staten (landen).
  Als historie een belangrijk argument is voor een afscheiding dan ook alles maar met terugwerkende kracht. Vanwege de vertegenwoordiging van hypocriete Catalaanse voetballers in het Spaanse elftal volgt diskwalificatie en wint Oranje alsnog het WK van 2010.

 2. Mijn mening hierover? Er is geen plaats voor separatisme in Europa, en als we iedereen moet kijken naar wat we eerst waren 500 has geleden. Dan heeft Europa een paar 100 landen. Met andere woorden stop met naar het verleden te kijken en begin eens te kijken naar de toekomst. Samen zijn alle staten sterker. Catolonie alleen zal niet beter zijn voor de bevolking. Wat Franco heeft gedaan is onvergeeflijk maar franco is niet spanje. Spanje is een mooie land met veel diversiteit en daar hoord Catalonië gewoon bij. Viva españa juntos para siempre❤

 3. In Amerika spreken ze allemaal Engels (Amerikaans) Europa wil zoals het is in de USA, maar vele willen hun eigen taaltje hun eigenstaat. In 1933 toen ik geboren was ontstond het Nationalisme in Duitsland met als gevolg het einde van dat land in 1945. Ze spreken van Democratie zoals Erdogan, maar men is verplicht alles in het Catalaans te zetten geen Castiliaans, zoals de namen van de artikels, de kelner moet je in het Catalaans aanspreken enz…Dat is dictatuur…. terug naar Franco.
  Ik kom hier al van 1964
  Zoals ik lees is de Spaanse regering een zacht gekookt ei.

  1. Adolfo, je liegt dat je barst.
   De enige wet die, meer dan terecht, is aangenomen is het verplicht stellen van Catalaans op de etikettes.

   Ze hebben achttien keer een motie ingediend om een referendum te houden, zoals gedaan is in tal van andere (Europese) landen. Achttien keer is het afgewezen.
   Als je dan nog wil beweren dat de Catalanen de anti-democraten zijn, dan kan ik je alleen dit vertellen (en dat gaat ook op voor mensen als Frank en Moreno hier): no hay mas ciego que el que no quiere ver.

   Adeu-siau! Ik hoop dat we goede buren blijven. Anders wens ik jullie veel succes toe, want van de spaanse staat blijft niets noemenswaardigs over als jullie de kont in de krib gooien.

 4. Roger,
  Inderdaad nogal wat uiteenlopende reacties. De één noemt het oud zeer van de Catalanen, de ander onderdrukking door de P.P., weer een ander grijpt zelfs terug naar 1714 dat het al niet botert tussen Barcelona en Madrid. Hoe dan ook, de Catalaanse regering is al jaren bezig met hun vrijheidsdrang. Nu komen ze opnieuw met een referendum en verlangen van ons een ja of nee op hun vraag. Maar ze laten achterwege de gevolgen van een zelfstandige republiek te noemen!
  Als EU ingezetene zal ik het stembiljet niet met ja invullen zolang ik geen duidelijkheid heb op de volgende vragen:
  – welke garantie geeft sr. Puigdemont ons dat een catalaanse republiek levensvatbaarheid heeft
  – blijft men in de EU?
  – komt er een catalaanse munt?
  – behouden we de zelfde ziekte- en sociale voorzieningen?
  – blijven de tarieven loon/inkomstenbelasting gehandhaafd?
  – accepteert men de immigrant uit EU landen op de zelfde voorwaarden als nu?
  – garandeert men gelijkheid voor spaanse inwoners die niet in Catalunya geboren zijn?
  – kunnen niet in Catalunya geboren inwoners de spaanse taal blijven gebruiken, ook bij catalaanse instellingen?

  Het lijkt me nuttig dit lijstje ook aan sr. Puigdemont te sturen, in het castilliaans, want catalaans heb ik niet geleerd.

  1. Zeer valide vragen.
   Waar uiteraard geen antwoord op gegeven zal worden.
   Want bij dit vraagstuk is sprake van gedram door politici, die hun wens bij de bevolking er door willen drukken. Dan draai je ze uiteraard een rad voor ogen en ga je ze zeker niet wijzer maken.

  2. Men blijft in de EU als de EU levensvatbaar wil blijven.
   Heel simpel.

   Wil je Catalonië uit de EU houden, dan gaan we ook niet meebetalen aan de schuld. Dan heeft de spaanse staat een schuld dat het niet kan betalen omdat ze een BBP hebben van 125%, met dezelfde schuld. Ofwel, dezelfde schuld, maar minder middelen hebben om deze te betalen. De staat zal de banken niet betalen, de banken kunnen niet overeind blijven en ik wens Europa dan veel succes toe met het overeind houden van het kwetsbare project dat de EU is.

   Je stelt daarbij achterlijke vragen waarbij je suggereert dat er een apartheid-systeem zou kunnen komen. Dat een taal verboden zou kunnen worden (waar de Catalaanse politici allemaal al aangegeven hebben een multitalig educatief systeem te willen hebben). Dat het spaanse zorgstelsel (dat ervoor gezorgd heeft dat mijn grootvader geen menswaardig) iets is waar we blij mee moeten zijn. Dat het huidig belastingssysteem, waardoor Catalonië een schuld heeft bij de staat dat hen rooft, werkend is.

   De levensvatbaarheid van de Catalaanse staat is door meerdere economen aangetoond (voor zover mogelijk).
   Vertel mij maar waarom we, in godsnaam, bij een land moeten blijven dat op geen enkele wijze ons wil respecteren, maar wel kaal wil plukken.

   Als het allemaal zo geweldig zou zijn in dat land, waarom willen we ons dan afscheiden? Misschien tijd om daar eens over na te denken. Want heel veel argumenten komen er ook niet van de spaanse kant.

 5. Weinig ertoe dienende commentaren gelezen nu; ik wens (enkele uitzonderingen na) eenieder het verstand van Miquel die tenminste met kennis van de zaak oordeelt. Wat dat te bouwen hek rond Catalonie betreft: mensen met zulke ideeën mogen ze er dan achter opsluiten. IEDER volk heeft recht op zijn eigenheid, dat is pas democratie!

  1. Nee meneer de Jaegher.
   Er is een grondwet in Spanje. Daarin zijn de rechten van 17 autonomias en 4 talen opgenomen. Deze grondwet geldt voor heel Spanje, dus ook voor Catalonië .
   Misschien een onaangename waarheid voor u, maar wel DE waarheid.

   1. Een wet moet er zijn om het volk te dienen. Als je een dergelijk principe nog steeds niet begrijpt, dan mag jij (hoogstwaarschijnlijk)jouw stemrecht ook inleveren. Per slot van rekening was dat ook ooit de wet.
    En laten we allerlei bevolkingsgroepen ook maar weer degraderen tot tweederangs burgers. Was ook ooit de wet.

    Want, beste Frank, wetten worden aangepast. En als een wet niet wordt aangepast aan het volk, dan heeft het volk recht om zich democratisch te verdedigen.
    Of ben je de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gemakshalve vergeten?

 6. Ik woon in Catalunya en, gezien de geschiedenis, begrijp ik best dat er een hoop oud zeer zit bij de Catalanen. Echter dat is inmiddels 40 jaar geleden dat er een andere wind is gaan waaien in Spanje. Het botert echter nog steeds niet tussen Madrid en de Catalanen.
  Het probleem is dat een afgescheiden deelstaat met relatief gezien maar weinig mensen geen vuist kunnen maken in Europa. De EU erkend ze niet dus subsidies en andere voordelen vallen weg (de Catalanen zitten met een enorme schuld), de Spaanse regering erkent ze niet met als gevolg douane aan de grenzen van Catalunya? Invoerbeperkingen? Catalunya kan zich echt niet zelf bedruipen. Uitvoerbeperkingen van wat nog geproduceerd wordt hier? Het einde is niet in zicht. Gelukkig zien ook een groot deel van de Catalanen deze spookbeelden op zich afkomen.
  Nogmaals ik begrijp best de sentimenten, er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, maar laten we in deze geglobaliseerde wereld niet nog meer kleine staatjes maken. Praat met elkaar als volwassen mensen over de problemen en probeer de geschillen bespreekbaar te maken en uit te praten. We hebben al een probleem met de taal. Officiële instanties weigeren Spaans te spreken. In sommige bedrijven kan ik niet met mijn Spaans terecht.
  Afscheiding betekent ook een internationale boycot. Dat laatste zullen ze, denk ik, niet lang volhouden. Ik zit eerlijk gezegd niet te wachten tot de tanks door de straten rollen. De Catalanen hebben zich ook nog niet uitgesproken over de behandeling van de buitenlanders die hier al/dan niet permanent wonen.
  De tijd zal het leren maar…….

  1. Laten we landen als Denemarken, Noorwegen, de Baltische staten, Finland, Ierland, Slovenië, Slowakije, Macedonië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland, etc inderdaad even vergeten bij je opmerking over een relatief kleine bevolking.

   Gelukkig zien een groot deel van de Catalanen juist dat de door jou geschetste spookbeelden daarbij blijven en dat gerenommeerde economen terecht aangeven dat Catalonië behoorlijk levensvatbaar zou zijn. Daarnaast maak je de EU stuk als je weigert Catalonië te accepteren, waar Catalonië nog altijd terug kan vallen op de EFTA.

   Verder lieg je dat je barst. Officiële instanties weigeren absoluut niet spaans te spreken. Integendeel, het is juist dat zélfs in Catalonië je ambtenaren hebt die weigeren Catalaans te spreken of te corresponderen met iemand die Catalaans spreekt.

   Als hetgeen jij beweert klopt, dat je zogenaamd niet terecht zou kunnen bij bepaalde bedrijven, dan heb je het waarschijnlijk over een verloren debiel die zijn zaak niet lang in stand kan houden of je liegt. Zelfs in Víc kraait er geen haan naar een spaans sprekende.

  1. Je waardigheid behouden. Niet meer iedere dag miljoenen euro’s weg zien sluizen, maar geld kunnen behouden en dit steken in een fatsoenlijk zorgstelsel, beter onderwijs en een fatsoenlijke infrastructuur. Eindelijk eens een stem hebben op een internationaal podium, want als er vanuit madrid niet eens naar je geluisterd kan worden, hoe moet je dat dan verwachten van een instantie als de EU?

   Maar hey, als jij liever jouw (groot)ouders weg ziet kwijnen in een ziekenhuis/tehuis omdat deze het geld niet hebben om patiënten goed te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze in Extremadura niet doen aan tolwegen, ga dan vooral je gang.
   Als je wil zien dat je kinderen zichzelf in de schulden moeten werken om te kunnen studeren, opdat de studenten in Andalucia én een gratis laptop krijgen én alleen hun eerste jaar hoeven te betalen, ga dan vooral je gang.
   Als je in een gedateerde en uiterst onbetrouwbare trein wil reizen om ervoor te zorgen dat ze hoge snelheidslijnen kunnen bouwen in spookdorpen van Castilië, ga dan vooral je gang.

 7. wat houd dit eigenlijk allemaal in vooral voor de gewone mens in de straat ik snap er niks van .
  t’ja zal wel aan mij liggen zeker

 8. Oh jé, gevoelig onderwerp. Altijd jammer geweest waarom er niet op een volwassen manier met elkaar over gediscusieerd kan worden met elkaar. Direkt snieren en hatelijke opmerkingen leiden mijnsinziens tot kortzichtigheid. Maar goed……….wat ik nooit heb begrepen is het volgende. Indien Catalunya destijds heeft gekozen om zich te verenigen met het idee deelstaat te zijn van geheel Spanje en daardoor zich te verenigen met de daarbij behorende wetten, kan de overheid elke vorm van agressie tegen deze wetten aanpakken, afstraffen en oproerkraaiers in de cel gooien. Een eenvoudig afwijzen van dit initiatief door Madrid komt te slap over en indien men echt ballen zou hebben, dan moet men veel harder ingrijpen. Op zich zal onafhankelijk zijn van Catalunya zeer onverstandig zijn, maar dat heeft men bij het vorige referendum al gemerkt, want het merendeel, dat is dus inclusief de thuisblijvers, stemde tegen. Waarom dan nog een referendum is mij een raadsel.

  1. Beste Cornelis, Catalunya is nooit vrijwillig onderdeel geweest van Spanje.
   Het strijdt al sinds 1714 voor onafhankelijkheid. Ruim 500.000 Catalanen zijn in 1939 de grens overgestoken naar Frankrijk. Nadat ze de oorlog tegen Franco hebben verloren. Het regime van Franco heeft er voor gezorgd dat de bevolking werd verdund met mensen uit het zuiden. De Catalaanse taal en cultuur werd verboden etc etc. Niets vrijwillig. Gewoon ordinaire fascistische dictatuur.
   Visca Catalunya lliure!!!!

   .

   1. Inderdaad. Na jaren van onderdrukking, eerst door de fascistische massamoordenaar Franco, die o.a. het gebruik van de taal verbood, daarna subtieler door de arrogante PP, lijkt het verlangen naar onafhankelijkheid mij niet onredelijk.

    Het is schokkend hoe de chauvinistische Spanjaarden hierop reageren; zij denken dat het de rest is die Catalunya ondersteunt terwijl het net andersom is. Een generaal vond het nodig om te verklaren dat ‘Barcelona om de 50 jaar eens militair onderhanden moet genomen worden’. Genoeg reden om ‘ja’ te stemmen, me dunkt.

 9. Aangezien Catalonie de enige ontwikkelde regio van Spanje is lijkt onafhankelijkheid sterk aangewezen , het kan de mensen daar enkel maar ten goede komen.

  1. Nooit is een referendum gehouden voor afsplitsing buiten de regio zelf die de afsplitsing wil. Voor de onafhankelijkheid van Schotland werd het referendum gehouden in Schotland en niet in heel Groot Brittanië. Dit is ook internationaal recht, anders zou de meerderheid buiten het belanghebbend gebied altijd winnen en op deze manier zou geen land ooit onafhankelijk kunnen worden. Dus dit is flauwe kul. Over de onafhankelijkheid van de Catalanen gaan de Catalanen over en niemand anders.

  1. Catalanen zijn geen grappenmakers.
   Verdiep je in de geschiedenis van de Catalanen. Dan pas weet je waarom ze onafhankelijk willen zijn.
   Dus niet meer zo maar iets roepen.
   In dit geval ben jij de grappenmaker. Helaas wordt er niet gelachen.
   Iets meer doordachte en intelligente opmerkingen graag.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken