Wat zijn de beste kant-en-klare ‘tortillas de patatas’ van Spanje

Wat zijn de beste kant-en-klare ‘tortillas de patatas’ van Spanje
Beeld: Freepik

Wat zijn de beste kant-en-klare ‘tortillas de patatas’ van Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De aardappelomelet heet in het Spaans ‘tortilla de patatas’ en is ongetwijfeld een van Spanje bekendste gastronomische hoogtepunten dat wereldbekend is. Veel mensen kiezen ervoor om zelf een aardappelomelet te maken maar niet iedereen kan dat, niet iedereen heeft daar de tijd voor en het wil ook niet altijd lukken. Daarom kiezen veel mensen in Spanje voor de kant-en-klare tortilla de patata die in de supermarkten te vinden is. Maar wat is de beste en lekkerste?

De Spaanse Consumentenorganisatie OCU heeft een analyse uitgevoerd om te bepalen welke de best voorbereide aardappelomelet is. De ‘Organización de Usuarios y Consumidores’ (OCU) heeft 10 verschillende merken geselecteerd, waaronder 8 huismerken.

Wat is de ‘tortilla de patata’

De aardappelomelet heet in het Spaans ‘tortilla de patatas’ of ‘tortilla española’ waarbij die laatste refereert aan de ‘tortilla francesa’ wat een gewone omelet (geklutst ei dus zonder aardappelen) is. De tortilla de patatas heeft altijd als ingrediënten eieren, aardappelen en olijfolie maar over het derde ingrediënt kan gediscussieerd worden: met of zonder ui.

Meer interessante artikelen:
Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui
Tortilla de patatas: ¿Muy hecha of poco hecha? dat is de vraag
Vegetarische gerechten in het Spanje van vlees en vis specialiteiten
De beste gazpacho die je in de supermarkt kunt kopen in Spanje

Zelf maken Vs kant-en-klaar

Naast de discussies over wel of geen ui in de tortilla de patatas, of deze koud of warm en of deze rauw, halfgaar of gaar gegeten moet worden kan ook gediscussieerd worden over het kopen van kant-en-klaar tortillas of het zelf maken. Uiteraard is het reeds klaargemaakte product veel makkelijker want dat hoef je alleen maar op te warmen (of niet) en te eten maar of dat ook lekkerder is.

Voor een zelfgemaakte tortilla de patata moet je wel even de tijd nemen want het is als je het goed wilt doen veel werk maar alle ingredienten zullen vers zijn en de smaak is vaak (niet altijd) beter. Maar niet iedereen kan een tortilla de patatas maken of heeft daar het geduld voor.

Voor diegene die toch liever een kant-en-klare aardappelomelet (tortilla de patatas preparadas) wil kopen zijn dit volgens de OCU de beste. Wat opvalt is dat de meeste ‘tortillas de patatas’ als ingredient ui (cebolla) hebben. Verder staan er 2 aardappelomeletten op de lijst van de Aldi, 1 van de Lidl, 1 van de Mercadona, 1 van de Carrefour en 1 van de Alcampo:

  1. Tortilla de patatas con huevos camperos y cebolla caramelizada (La Cocina de Aldi)
  2. Tortilla de patatas con cebolla (Fuentetaja)
  3. Tortilla de patatas con cebolla ECO (Alcampo)
  4. Tortilla fresca de patatas con cebolla (Hacendado, Mercadona)
  5. Tortilla de patatas con cebolla (Aldi)
  6. Tortilla de patatas con cebolla con huevos camperos de Galicia (Coren)
  7. Tortilla de patatas con cebolla fresca con huevos de gallinas criadas en suelo (Chef Select, Lidl)
  8. Tortilla de patatas fresca con cebolla (Carrefour)
  9. Tortilla de patatas receta casera con cebolla (Palacios)
  10. Tortilla ecológica con cebolla (Palacios)
Ga naar de inhoud