Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui

Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui
Beeld: 123rf

MADRID – Het is de eeuwige discussie in Spanje … tortilla de patatas con ó sin cebolla ofwel de aardappelomelet met of zonder ui. Er zijn experts die zeggen dat de tortilla de patatas altijd zonder ui moet worden gegeten maar er zijn ook topkoks die zweren bij een tortilla de patatas con cebolla, met ui dus. 

De aardappelomelet heet in het Spaans ‘tortilla de patatas’ of ‘tortilla española’ waarbij die laatste refereert aan de ‘tortilla francesa’ wat een gewone omelet (geklutst ei dus zonder aardappelen) is. Een ding is zeker, deze tortilla de patatas heeft altijd als ingrediënten eieren, aardappelen en olijfolie maar over de derde ingrediënt kan gediscussieerd worden.

Want de traditionele ‘tortilla de patatas’ is dat met of zonder ui (con of sin cebolla). In de winkels zijn beide versies te vinden waarbij er vaak ook nog tortillas te koop zijn met ‘espinaca’ ofwel spinazie of ‘chorizo’ ofwel Spaanse worst.

Een tortilla de patatas met ui is wat zoeter en men zegt dat ui zorgt voor meer sappigheid. Daarom zijn veel topkoks voorstander van het toevoegen van ui aan de aardappelomelet maar er zijn er ook die dat absoluut niet zullen doen.

Zelf maken Vs kant-en-klaar

Naast de discussie over wel of geen ui in de tortilla de patatas kan ook gediscussieerd worden over het kant-en-klaar kopen van tortillas of het zelf maken. Uiteraard is het reeds klaargemaakte product veel makkelijker want dat hoef je alleen maar op te warmen (of niet) en te eten.

Voor een zelfgemaakte tortilla de patata moet je wel even de tijd nemen want het is als je het goed wilt doen veel werk maar alle ingredienten zullen vers zijn en de smaak is vaak (niet altijd) beter. Maar niet iedereen kan een tortilla de patatas maken of heeft daar het geduld voor.

Warm Vs koud

Weliswaar is dit niet echt een discussiepunt bij de Spanjaarden maar er kan ook over gesproken worden of de tortilla de patatas warm of koud gegeten moet worden. Velen zeggen dat de tortilla de patatas als tapa warm dient te zijn maar als deze op brood zit kan de tortilla de patatas ook koud gegeten worden.

Wellicht heeft het er ook mee te maken wanneer en waar men een tortilla de patatas eet, is dat als het warm is of koud en in welk deel van het land want blijkbaar heeft elke regio zo een eigen versie van de tortilla de patatas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Elly

Zelf maken die Tortilla met een klein beetje ui en alles moet wel goed gaar zijn vanbinnen, oppassen dat hij niet te droog wordt maar wel gaar dus.
Eet smakelijk.

mar

Lauw, met ui, groene paprika,s, zelfgemaakte mayo, que rico,
rara, wat eet ik morgen?

juan

Iedereen doet wat hij goed vindt, al of niet met ui! Al of niet warm! Dit is toch eender waarom daarover zagen, dit is het toch niet waard. Doe je er graag paprika bij of platte peterselie al of niet gegratineerd mooi zo, inventiviteit troef en het smaakt dan nog zo zalig een eigen gemaakte tortilla! Wat wil je meer, genieten maar…

Anoniem

Iedereen doet wat hij goed vindt, al of niet met ui! Al of niet warm! Dit is toch eender waarom daarover zagen, dit is het toch niet waard. Doe je er graag paprika bij of platte peterselie mooi zo, inventiviteit troef en het smaakt dan nog zo zalig een eigen gemaakte tortilla! Wat wil je meer, genieten maar…

Mich

Ik maak hem al jaren zelf met ui en is zalig , en zelfs koud is het ook super !!!

Zacharias

Goedendag, Ja wat hoort wel en wat hoort niet. Het heeft allemaal met smaak keuze te maken. Ik ben zelf ruim 50 jaar als kok werkzaam geweest. Ik ben het veel tegen gekomen met gerechten ,wat hoort wel of niet! Het gaat altijd om de basis van gerechten,en de kok kan gewaardeerd worden tot wat hij er van maakt. Dat maakt een kok goed of slecht! En een eetzaakvalt of staat met een kok? Alsiemand van ui houdt dan zou ik zeggen dat het lekkerder smaakt met de op juiste manier gebakken uien. Er zijn zoveel varianten te maken. Gerookte… Lees verder »

juan

heel juist! Een kok op zijn plaats…

Perez

Con cebolla!!! Maaasss saborrr. :)))
micasatutapa bij thuisafgehaald is heerlijk!

dick

lekker lunch gerecht tortilla de patata niet met ui maar bieslook lauw warm
met een groene salade en gerookte zalm met een compot van bosbessen

leo

Ik kies altijd met ui want er zit dan gewoon meer smaak aan.

Perez

Con cebolla!!! Maaasss saborrr. :)))
micasatutapa bij thuisafgehaald is heerlijk!

Joepel

Ik doe er ook nog groene paprika in.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.