Wat is het verschil tussen een ‘casa’ en ‘chalet’ in Spanje?

Wat is het verschil tussen een ‘casa’ en ‘chalet’ in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat is het verschil tussen een ‘casa’ en ‘chalet’ in Spanje?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je op huizenjacht bent in Spanje en onlineadvertenties bekijkt, dan zie je veel Spaanse termen voorbij komen. Van piso, apartamento, finca, cortijo, duplex en ‘casa’ en ‘chalet’. Wij kijken naar deze laatste twee, want deze zorgen nogal eens voor verwarring, niet alleen bij buitenlandse huizenjagers, maar ook bij de Spanjaarden zelf. Eerder beschreven we HIER al het verschil tussen een ‘piso’ en ‘apartamento’.

Een ‘chalet’ is een type woning dat oorspronkelijk in de Zwitserse Alpen werd gebouwd. Chalets zijn meestal gemaakt van hout en hebben steile daken en grote overstekken. Tegenwoordig worden chalets ook in andere landen gebouwd, waaronder Spanje. In Spanje zijn chalets meestal vrijstaande huizen op eigen stukken grond. Chalets zijn populair vanwege hun privacy, ruimte en stijl. Chalets kunnen van hout, baksteen, steen of beton zijn gemaakt en hebben meestal een tuin of patio. Ze kunnen ook onafhankelijk zijn (één woning), geschakeld (delen een muur met een ander chalet) of aaneengebouwd (delen een muur met twee andere woningen).

De term ‘casa’ kan alle verschillende typen woningen omvatten. Het heeft echter zijn eigen kenmerken. Het is een type bouwwerk dat overheerst in landelijke omgevingen, waarbij de bekendste de dorpshuizen (casa del pueblo) zijn. Over het algemeen bestaan ze uit een vrijstaand gebouw dat één of meerdere verdiepingen kan hebben met daarin de verschillende ruimtes. Buiten kan het huis omgeven zijn door een perceel en een tuin, patio en zelfs een zwembad hebben. Ze kunnen ook direct aan de straat liggen, iets wat heel gebruikelijk is bij dorpshuizen.

Andere woning termen:

 • Ático – Een ático is een penthouse, een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw.
 • Loft – Een loft is een open, industrieel ogend appartement, vaak gelegen in een oude fabriek of verbouwd magazijn.
 • Piso – Meerdere kamers die een onafhankelijke woning vormen in een huis met meerdere verdiepingen.
 • Apartamento – Een kleine flat om in te wonen
 • Duplex – Een duplex is een appartement met twee verdiepingen.
 • Triplex – Een triplex is een appartement met drie verdiepingen.
 • Vivienda unifamiliar – Een vivienda unifamiliar is een vrijstaande woning, oftewel een huis.
 • Chalet – Een chalet is een vrijstaande woning, meestal gelegen in een landelijke omgeving.
 • Casa Adosada – Een casa adosada is een geschakeld huis, twee huizen die aan elkaar zijn gebouwd.
 • Villa – Een villa is een groot, luxueus huis, meestal gelegen in een landelijke omgeving.
 • Finca – Een finca is een landhuis, meestal gelegen in een landelijke omgeving, of een lap grond. Lees onderaan meer over de term Finca want deze is ook verwarrend.
 • Cortijo – Een cortijo is een traditioneel Andalusisch landhuis, vaak gelegen in een landelijke omgeving.
 • Edificio – Een edificio is een gebouw, meestal een appartementencomplex.
 • Penthouse – Een penthouse is een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw.
 • Vivienda de protección oficial – Een vivienda de protección oficial is een sociale woning, gebouwd door de overheid of een coöperatie.
 • Residencial – Een residencial is een nieuwbouwwijk met voornamelijk appartementen en vrijstaande woningen.

De term ‘finca’ en ‘cortijo’ worden vaak door elkaar gehaald. Een cortijo is veelal land met een wat groter huis erop. Er zijn meerdere soorten finca’s. Een ‘finca urbana’ is bouwgrond, hierop kan over het algemeen een huis worden neergezet. Een ‘finca rústica’ is land dat in principe niet bestemd is voor woningbouw zoals agrarische percelen, bossen, waterwingebieden of beschermde natuurgebieden. Onder bepaalde strenge voorwaarden kun je ook op een ‘finca rústica’ een vergunning krijgen voor de bouw van een woonhuis. En dan nog de finca urbanizable. Dit is een ‘finca rústica’ die volgens het bestemmingsplan onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in ‘finca urbana’.

termen
Wat is het verschil tussen een ‘piso’ en ‘apartamento’ in Spanje?
Als je naar een Spaanse woning zoekt kom je veel verschillende Spaanse termen tegen, zoals casa, finca, cortijo, duplex en ‘piso’ en ‘apartamento’, maar wat is het verschil tussen deze twee laatste?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud