Waarom worden er zo weinig elektrische auto’s verkocht in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom worden er zo weinig elektrische auto’s verkocht in Spanje?

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is de laatste maanden veel te doen over het gebruik van elektrische voertuigen in Spanje. Met name in de sector personenwagens zullen er veel veranderingen gaan komen de komende jaren maar op dit moment is situatie wat betreft de elektrische auto’s niet echt hoopgevend. Maar waarom worden er zo weinig elektrische auto’s verkocht in Spanje?

Terwijl de Spaanse regering recent bekend maakte dat vanaf 2040 er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht mogen worden en er in 2050 geen auto’s op benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden, is de verkoop van elektrische auto’s op dit moment nog niet zo groot.

Verkopen

Tussen begin januari en eind oktober (2018) werden er in Spanje 73.752 elektrische en hybride personenwagens verkocht wat een stijging is van 41% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dit percentage is weliswaar hoog maar vergeleken met de totale verkoop van 1,1 miljoen auto’s is het aantal elektrische en hybride modellen slechts 6,4% terwijl dieselmodellen 36,6% vertegenwoordigen en benzinemodellen 57,1%.

Daarnaast was het aantal elektrische auto’s van de totale verkoop elektrische en hybride modellen klein, te weten 63.772 hybride modellen en slechts 9.980 elektrische modellen. Met andere woorden, als Spanje over 32 jaar alleen nog maar de verkoop van elektrische auto’s wil toestaan dan is er nog veel werk aan de winkel.

Maar waarom worden er zo weinig elektrische personenwagens verkocht in Spanje als een studie van het NGO Transport environment heeft aangetoond dat 40% van de inwoners van Spanje (samen met Italië) de grootste voorstanders in de EU zijn elektrische personenwagens.

Prijs

Een van de grootste obstakels bij het kopen van een elektrische auto is en blijft de vaak hoge prijs van een model auto die op elektriciteit rijdt. Gelukkig worden de autoprijzen steeds lager en zal het niet lang meer duren of de prijzen voor elektrische personenwagens zullen hetzelfde of wellicht goedkoper zijn dan benzine- en dieselmodellen.

93% van de Spanjaarden is van mening dat er een vorm van subsidie moet komen voor de aanschaf van elektrische auto’s, aldus een onderzoek op clicars.com. Ook de federatie Asociación Española de Fabricantes de Automóviles is van mening dat er een beter subsidiesysteem moet komen in Spanje om de verkoop een belangrijke impuls te geven en twijfelaars over de streep te trekken.

Laadpalen

Naast de hoge prijzen voor de elektrische auto’s is ook het gebrek aan laadpalen een ander obstakel bij de aanschaf van een elektrische personenwagen. Het enorme gebrek aan laadpalen in Spanje zorgt ervoor dat veel mensen geen auto die op elektriciteit rijdt aanschaffen.

Volgens de website electromaps.com zijn er in heel Spanje 3.700 openbare laadpalen te vinden. De verdeling daarvan is echter zeer ongelijk want in Catalonië, met name in Barcelona, zijn er volgens deze website 1.004 te vinden terwijl dat er in de regio Madrid 544 zijn. In heel Andalusië zijn niet meer dan 400 laadpalen te vinden wat er in de Comunidad Valenciana 315 zijn, op de Balearen 404 en op de Canarische Eilanden 187 laadpalen.

Dit zijn echter niet de officiële cijfers want die spreken van zo’n 5.000 laadpalen waarvan er slechts 200 snellaadpalen zijn. Dat moeten er in 2030 minstens 15.000 zijn.

Afstand

Het derde obstakel bij de aanschaf van een elektrische auto is de afstand die men op dit moment kan afleggen met een personenwagen die op elektriciteit rijdt. Hierbij wordt gesproken van het elektrisch bereik waarbij deze barrière ook wel “range anxiety” wordt genoemd.

Een gemiddeld bereik van een elektrische personenwagen is volgens diverse websites ongeveer 290 kilometer, iets dat steeds meer wordt bij de modernere auto’s. In kleinere landen zoals Nederland of België is die afstand wellicht niet zo’n probleem om van A naar B te rijden maar Spanje is 12 keer groter dan Nederland en de afstanden zijn veel groter.

Het doel is om laadpalen te plaatsen op elke 100 km langs de belangrijke grote wegen in Spanje en grote elektriciteitsmaatschappijen zoals Endesa en Iberdrola in Spanje hebben al aangegeven dat ze flink gaan investeren in laadpalen in de toekomst waarbij er duizenden bij moeten komen.

Goedkoop

Degene die elektrisch rijden en alle eerder genoemde obstakels hebben overwonnen om een elektrische personenwagen aan te schaffen, zijn zeer tevreden over de lage kosten. De kosten per kilometer zijn veel lager dan dat van benzine- en dieselmodellen.

100 km rijden heeft in Spanje een kostprijs van ongeveer 0,50 euro als men de auto thuis oplaad met een standaard oplaadpunt. Een compleet volle accu om tussen de 300 en 400 km te rijden heeft een kostprijs van ongeveer 1,50 tot 2 euro terwijl dit bij een dieselmodel tussen de 5 en 6 euro ligt en bij een benzinemodel 7 tot 8 euro. Opladen van een auto via een snellaadpaal gebeurt meestal op een openbare plaats en dat kan op veel plaatsen gratis in Spanje.

Naast minder “brandstof” kosten betaalt een elektrische auto-rijder geen registratiebelasting omdat elektrische voertuigen vrijgesteld zijn. Daarnaast genieten eigenaren van elektrische auto’s ook van grote kortingen wat betreft de gemeentelijke motorrijtuigenbelasting, afhankelijk per gemeente.

Op veel plaatsen hoeft men met een elektrische auto ook niets te betalen voor het parkeren, zoals in Madrid en op sommige plaatsen in Barcelona. Ook het gebruik van tolwegen is vaak goedkoper in Spanje als men daar met een elektrische personenwagen gebruik van maakt.

Een ander punt wat positief is zijn de lage onderhoudskosten van een elektrische auto. Deze wordt geschat op zo’n 25% lager dan die van een benzine- of dieselmodel auto.

Ga naar de inhoud