Search
menu
Search

Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2024

Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2024
Beeld: via canva.com

Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2024

Dat het leven duurder is geworden in Spanje in 2023 is natuurlijk al bekend. De inflatie is gestegen en vooral voedingsmiddelen zijn een stuk duurder geworden. Maar zoals altijd veranderen veel prijzen aan het begin van een nieuw jaar. In dit korte overzicht melden we diverse diensten en producten die duurder of goedkoper worden in 2024.

December 2023 is afgesloten met een inflatie van 3,1% wat lager is dan de voorgaande maanden. Voedingsmiddelen zijn echter gemiddeld meer dan 15% in prijs gestegen, maar er zijn veel producten die veel duurder zijn dan een jaar geleden. Tel daar de brandstof, elektriciteit en aardgas bij op en praktisch alles is duurder geworden de afgelopen 12 maanden.

Voeding 0%

Om deze prijsstijgingen op te vangen en de hoge kosten te compenseren heeft de regering diverse maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is de verlaging van de super gereduceerde btw van 4% naar 0% gedurende zes maanden voor basisvoedingsmiddelen zoals brood, fruit, groente etc. en de verlaging van 10% naar 5% voor oliën zoals olijf- en zonnebloemolie en pasta. Dit zal ook gelden in 2024 tot en met juni dit jaar (met mogelijke verlenging).

supermarkt
Verlenging btw-verlaging op basis voedingsmiddelen tot en met juni
De verlenging van de btw-verlaging naar 0% op basisvoedingsmiddelen van 1 januari tot eind juni 2024 is een belangrijke maatregel om de impact van de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen te verzachten.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Pensioenen 

De koopkracht van de gepensioneerden in Spanje wordt opgevangen door een stijging van de pensioenen van 3,8%, het hoogste percentage ooit. De premievrije pensioenen stijgen zelfs met 6,8%. Hierdoor gaan de meer dan 9 miljoen pensioenontvangers er tientallen tot honderden euro’s op vooruit.

2024 pensioenen
Dit worden de nieuwe pensioenleeftijden en -bedragen in 2024 in Spanje
In 2024 zullen er in Spanje enkele wijzigingen zijn wat betreft de pensioenen zoals de pensioenleeftijd die omhoog gaat en de pensioenbedragen die ook stijgen, een overzicht van de wijzigingen.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Minimumsalaris

Over de verhoging van het minimumsalaris is aan het begin van het nieuwe jaar nog geen overeenkomst bereikt. De kans is echter groot dat de 1080 euro minimumsalaris in 2023 met terugwerkende kracht wordt verhoogd tot 1123 euro per maand.

minimumloon 2024
Spaanse regering wil minimumloon in 2024 verhogen naar 1.123 euro
Er lopen nog onderhandelingen over de verhoging van het Spaanse minimumloon voor 2024. De regering mikt op 4% waarna het minimumloon € 1.123 moet worden, maar de vakbonden willen 5% of zelfs meer en werkgevers stellen voorzichtig 3% voor.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Bijdrage zelfstandige ondernemers

De zelfstandige ondernemers of ‘autonómos’ moeten elke maand een bedrag aan de Sociale Zekerheid betalen. Deze bedragen gaan voor veel zzp’ers veel hoger worden in 2024 nu er een nieuw systeem is waarbij gekeken wordt naar de reële netto-inkomens van de zelfstandigen. Dit nieuwe 15-schijvensysteem vervangt het oude systeem waarbij iedereen, ongeacht de inkomens, hetzelfde betaalde. Lees er alles over in onderstaande link.

zelfstandigen spanje
Belangrijke veranderingen voor zelfstandige ondernemers in 2024 in Spanje
2024 en 2025 worden belangrijke jaren voor zelfstandigen in Spanje, met enerzijds de regularisatie van hun bijdragen in lijn met hun werkelijke inkomsten en anderzijds de mogelijke introductie van een vrijgesteld btw-regime voor de kleinere zelfstandigen.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Telefonie

De grootste telecombedrijven Movistar en Vodafone hebben aangekondigd hun tarieven te verhogen in 2024. Movistar verhoogt de tarieven gemiddeld met 4,4%, met een verhoging van 3 tot 5 euro per maand. Vodafone zal de tarieven met 2 tot 3 euro verhogen. Andere telecomproviders hebben nog niets bekend gemaakt of verhogen hun tarieven niet in 2024.

telecombedrijven2024
Telecomproviders Movistar en Vodafone verhogen tarieven in 2024 in Spanje
De twee grootste telecomproviders van Spanje, Movistar en Vodafone, hebben prijsverhogingen van hun tarieven aangekondigd van respectievelijk 3,1 en 4,38 procent, dit tot ongenoegen van de miljoenen klanten die zo de maandelijkse kosten zien stijgen.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Tolwegen

Ondanks dat er steeds minder tolwegen zijn in Spanje, zijn er nog veel snelwegen waar de gebruikers wel tol moeten betalen. De tol gaat met 5% tot 6,65% omhoog, iets dat geldt voor de AP-51, AP-61, AP-53, AP-66, AP-7 Alicante-Cartagena, AP-7 Málaga-Guadiaro, AP-68, AP-71, AP-9, AP-6 en AP-46.

Gratis treinen

De speciale 100% of 50% kortingen voor de treinreizigers die met de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen reizen blijven het hele jaar (2024) gelden voor de houders van het frequente reizigersabonnement. De vermindering van 30% van het stedelijk en interstedelijk openbaar vervoer gaat alleen gelden in de gebieden waar de regionale en gemeentelijke overheid dit aanvullen tot 50%.

renfe
Gratis met de trein reizen in 2024 dankzij Renfe’s frequente reizigersabonnement
Het vernieuwde frequente reizigersabonnement van Renfe biedt reizigers de mogelijkheid om in 2024 gratis met de trein te reizen tussen twee door hen gekozen stations. Dit abonnement is geldig voor het eerste en tweede kwartaal in 2024.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Aardgas

2024 begint met hogere aardgasprijzen die in navolging van vorig jaar omhoog gaan. De zogenaamde Tarifa Ultimo Recurso (TUR) zal in januari stijgen met gemiddeld 8%.

Butaangas

Butaangasflessen hebben nu een kostprijs van 15,14 euro (vorig jaar rond deze tijd was dat 18,58 euro). Tot aan de derde dinsdag van januari (de 16e) zal deze prijs niet aangepast worden. Er geldt echter een bevriezing van het maximumbedrag dat niet boven de 19,55 euro mag komen.

butaangasflessen
Prijzen oranje butaangasflessen stijgen voor het eerst in lange tijd weer in Spanje
De prijs voor de oranje gekleurde butaangasflessen zal na een periode van een vastgestelde maximumprijs voor de eerste keer na zes dalingen op de derde dinsdag van november 2023 stijgen naar 15,14 euro (voor fles van 12,5 kilo).
logo1 1www.spanjevandaag.com

Elektriciteit

De prijzen voor elektriciteit zijn al weken aan het dalen in Spanje. De gemiddelde elektriciteitsrekening in december 2023 was bijna 70 euro per maand. Recent heeft de Spaanse regering anti-inflatie maatregelen aangekondigd, maar de btw voor elektriciteit en gas zal verhoogd worden van de verlaagde 5% naar 10% en gedurende 2024 naar de normale btw van 21%.

Spaanse post

Het Spaanse postbedrijf Correos heeft de prijzen voor de postzegels met 5% verhoogd in 2024. De ‘sellos’ voor het versturen van brieven en kaarten tot 20 gr kosten 0,82 euro (+0,04) binnen Spanje terwijl het internationaal versturen van dezelfde brieven en kaarten binnen Europa 1,70 euro (+0,05) kost. De prijs is onveranderd gebleven vergeleken met vorig jaar toen de bestemming Australië, Canada, de Verenigde Staten, Japan, Nieuw-Zeeland en Rusland was, met 2,10 euro; en 1,75 euro voor de rest van de landen.

Ga naar de inhoud