SpanjeRecept: Flores Manchegas zijn een Paaslekkernij

SpanjeRecept: Flores Manchegas zijn een Paaslekkernij
Beeld: 123rf

SpanjeRecept: Flores Manchegas zijn een Paaslekkernij

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Flores manchegas worden ook wel ‘flores de pascua’ genoemd en zijn traditionele Spaanse gebakjes die vaak worden gegeten tijdens feestdagen en speciale gelegenheden zoals Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) en lokale feesten. Deze lekkernijen komen oorspronkelijk uit de regio Castilla-La Mancha in Spanje en zijn populair vanwege hun lichte, krokante textuur en zoete smaak.

Geschiedenis

De geschiedenis van flores manchegas gaat terug tot de Moorse overheersing van het Iberisch schiereiland. Het recept is in de loop der tijd geëvolueerd, maar de basis is vrijwel hetzelfde gebleven. Hier is een eenvoudig recept om flores manchegas te bereiden:

Ingrediënten:

 • 3 grote eieren
 • 250 ml melk
 • 250 ml water
 • 50 g suiker
 • 1 eetlepel anijslikeur of anijszaad (optioneel)
 • 500 g bloem
 • Een snufje zout
 • Olie om te frituren (bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie)
 • Poedersuiker om te bestrooien

Benodigdheden:

Een flores manchegas-ijzer (een speciale mal om de vorm van de bloemen te krijgen), kan ook een wafelijzer zijn, als het kan rond of in een hartvorm.

Bereiding:

 1. Klop in een grote kom de eieren, melk, water, suiker en anijslikeur of anijszaad samen. Voeg langzaam de bloem en het zout toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
 2. Verhit de olie in een diepe pan of friteuse tot ongeveer 180°C.
 3. Dompel het flores manchegas-ijzer even in de hete olie om het op te warmen en dompel het vervolgens in het beslag zonder de randen van het ijzer te bedekken.
 4. Plaats het ijzer met het beslag in de hete olie. Bak de bloem ongeveer 30 seconden tot een minuut aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn.
 5. Gebruik een vork of een mes om de bloem voorzichtig van het ijzer te verwijderen. Leg de flores manchegas op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
 6. Herhaal het proces totdat al het beslag is gebruikt.
 7. Bestrooi de flores manchegas met poedersuiker en serveer.
 8. Het aantal flores manchegas dat dit recept oplevert, hangt af van de grootte van het ijzer en hoe dik je het beslag maakt. Over het algemeen levert dit recept ongeveer 20-30 bloemen op.

Meer SpanjeRecepten

Ga naar de inhoud