De bunuelos rosettes om Spaanse Flores de Semana Santa te bereiden met ons SpanjeRecept

De bunuelos rosettes om Spaanse Flores de Semana Santa te bereiden
Beeld: via 123rf

De bunuelos rosettes om Spaanse Flores de Semana Santa te bereiden met ons SpanjeRecept

Het is uitgelekt …. het Nederlandse tv-programma Heel Holland Bakt gaat binnenkort gebruikmaken van de bunuelos rosettes, niet te verwarren met de heerlijke Spaanse Buñuelos wat een soort van gebakken donut is. In ons SpanjeRecept maken we gebruik van de bunuelos rosettes om de traditionele Spaanse Flores de Semana Santa te maken.

Bunuelos rosettes zijn een set van 3 metalen vormen om prachtige, sierlijke gebakjes te maken in de vorm van bloemen, schelpen of zeesterren. Ze zijn perfect voor het creëren van unieke en opvallende desserts, hapjes of voorgerechten. In het geval van de Flores de Semana Santa maken we gebruik van de bloemvorm van deze set die onder andere HIER te koop is in verschillende uitvoeringen.

De Spaanse Flores de Semana Santa, of Heilige Week Bloemen, zijn een traditioneel gebak dat voornamelijk wordt geconsumeerd tijdens de Semana Santa, de week voor Pasen, in Spanje. Dit artikel duikt in wat deze lekkernijen zijn, hun oorsprong en geschiedenis, wanneer ze worden gegeten, welke keukengereedschappen nodig zijn voor de bereiding, en biedt een recept voor 4 personen.

Flores de Semana Santa zijn delicate, bloemvormige frituursnacks, gemaakt van een eenvoudig deeg dat wordt gefrituurd en vervolgens bestrooid met suiker of overgoten met honing. De vorm doet denken aan bloemen, vandaar de naam “Flores” (bloemen in het Spaans).

De exacte oorsprong van Flores de Semana Santa is moeilijk te traceren, maar ze zijn al eeuwenlang een onderdeel van de Spaanse culinaire tradities, vooral in de regio Castilla-la Mancha. Ze symboliseren de lente en vernieuwing, passend bij de spirituele vernieuwing van de Semana Santa. Deze traditie is door de jaren heen doorgegeven van generatie op generatie, waarbij elk huishouden vaak zijn eigen recept en vormen heeft.

Zoals de naam al doet vermoeden, worden Flores de Semana Santa voornamelijk gegeten tijdens de Heilige Week, de week voor Pasen of in het Spaans de Semana Santa. Dit is een tijd van grote religieuze betekenis in Spanje, gekenmerkt door vele processies en ceremonies. Het eten van deze bloemen is een manier om deel te nemen aan de festiviteiten en tradities van deze heilige periode.

Benodigde Keukengereedschappen

Om Flores de Semana Santa te maken, heb je een specifieke bloemvormige frituurvorm nodig, die in het hete olie wordt gedoopt en vervolgens in het beslag, voordat het terug in de olie gaat om te frituren. Daarnaast heb je een diepe frituurpan of een grote, diepe pan nodig om de olie in te verhitten. De eerder genoemde bunuelos rosettes zijn ideaal voor dit gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 250 gram bloem
 • 2 eieren
 • 300 ml melk
 • 1 eetlepel suiker
 • Snufje zout
 • Rasp van 1 citroen
 • Olie om in te frituren (bij voorkeur zonnebloemolie)
 • Poedersuiker of honing voor decoratie

Bereidingswijze:

 1. Maak het beslag: Meng in een grote kom de bloem, eieren, melk, suiker, zout, en citroenrasp tot een glad beslag.
 2. Verhit de olie: Verhit de olie in een diepe pan tot ongeveer 180°C.
 3. Vorm de Flores: Verwarm de bloemvormige frituurvorm in de hete olie. Dompel het vervolgens kort in het beslag, zorg ervoor dat het beslag de bovenkant van de vorm niet bedekt. Dompel de vorm met beslag terug in de hete olie en frituur tot het beslag goudbruin en krokant is.
 4. Verwijder de Flores: Schud de Flores voorzichtig van de vorm en leg ze op keukenpapier om overtollige olie te absorberen.
 5. Serveer: Bestrooi de Flores met poedersuiker of besprenkel met honing voordat je ze serveert.

Flores de Semana Santa zijn een prachtige manier om de rijke culturele en culinaire tradities van Spanje tijdens de Semana Santa te ervaren. Met hun delicate vorm en zoete smaak zijn ze een favoriet bij zowel volwassenen als kinderen.

Ga naar de inhoud