SpanjeRecept: zoete traktatie tijdens de Semana Santa: Torrijas

SpanjeRecept: zoete traktatie tijdens de Semana Santa: Torrijas
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: zoete traktatie tijdens de Semana Santa: Torrijas

Torrijas zijn een traditionele Spaanse zoete lekkernij die vaak wordt geassocieerd met de paasperiode. Het is een dessert dat vergelijkbaar is met het Franse ‘pain perdu’ of het Amerikaanse ‘french toast’, gemaakt van in melk gedrenkt brood dat vervolgens wordt gebakken of gefrituurd en besprenkeld met suiker en kaneel.

De torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland en België bekende ‘wentelteefjes’. Het verschil tussen de ‘torrijas’ en de ‘wentelteefjes’ zit hem misschien ook in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing, maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie of zonnebloemolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

Geschiedenis

Hoewel de exacte oorsprong van torrijas niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat ze hun oorsprong vinden in de middeleeuwen, waar ze werden bedacht als een manier om oud brood op te frissen en te zoeten. Door de eeuwen heen zijn torrijas uitgegroeid tot een kenmerkend onderdeel van de Spaanse keuken, vooral tijdens religieuze feestdagen zoals Pasen.

Wanneer worden ze gegeten?

Hoewel torrijas het hele jaar door kunnen worden gegeten, zijn ze vooral populair tijdens de Semana Santa (Heilige Week) in Spanje, wanneer ze vaak worden geserveerd als dessert na de paasmaaltijd.

Maar waarom tijdens Pasen? Het eten van torrijas tijdens Pasen heeft diepe religieuze wortels. Het oud brood symboliseert de nederigheid en eenvoud, terwijl de zoetheid ervan de vreugde en overvloed van de opstanding van Jezus Christus vertegenwoordigt. Daarom is het gebruikelijk voor Spaanse families om torrijas te bereiden en te delen als onderdeel van hun paasvieringen.

Ingrediënten ( 4personen):

 • 8 sneetjes stevig witbrood (bij voorkeur een dag oud)
 • 500 ml melk
 • 2 eieren
 • 100 g suiker
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • Plantaardige olie (om te frituren)

Bereiding:

 1. Verwarm de melk in een pan tot net onder het kookpunt.
 2. Klop in een kom de eieren los en voeg de helft van de suiker toe.
 3. Dompel de sneetjes brood één voor één in de warme melk, zorg ervoor dat ze goed doordrenkt zijn maar niet uit elkaar vallen.
 4. Haal de sneetjes brood door het eimengsel, zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn.
 5. Verhit de plantaardige olie in een diepe pan op middelhoog vuur.
 6. Bak de torrijas aan beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.
 7. Meng de overgebleven suiker met de gemalen kaneel en strooi dit over de gebakken torrijas.
 8. Serveer warm en geniet van deze heerlijke paaslekkernij!
Ga naar de inhoud