Supermarkten Mercadona vs. Lidl vs. Aldi in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Supermarkten Mercadona vs. Lidl vs. Aldi in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn veel verschillende supermarktketens maar enkele springen er in heel Spanje bovenuit wat betreft service, aanbod en aanwezigheid wat betreft winkels. Dit keer vergelijken we drie supermarkten die vooral bij veel buitenlanders die in Spanje wonen en ook bij de Spanjaarden populair zijn: Mercadona, Lidl en Aldi.

Zonder twijfel is de Mercadona een van de populairste en drukst bezochte supermarkten van Spanje maar andere winkels zoals de Lidl en Aldi doen het ook goed bij de Spanjaarden en vooral bij de buitenlanders die in Spanje wonen. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie populaire supermarkten.

Winkels

De Spaanse keten Mercadona heeft op dit moment de meeste supermarkten in Spanje met meer dan 1.630 winkels gelegen in heel Spanje. De Duitse supermarktketen Lidl is uiteraard ook bekend in Nederland en België en heeft in Spanje op dit moment rond de 600 winkels. De andere Duitse keten Aldi kent men ook in Nederland en België en heeft op dit moment meer dan 340 winkels in heel Spanje.

Hieronder kijken we naar enkele verschillen en overeenkomsten tussen de Mercadona, Lidl en Aldi supermarkten in Spanje.

Variëteit in producten

Als we kijken naar de variatie in producten die men aanbiedt in de supermarkt wint de Mercadona het op veel vlakken. De Lidl en Aldi winkels zijn doorgaans kleiner van opzet en hebben een beperkter assortiment en minder variatie wat niet wil zeggen dat dit slecht is.

De Mercadona heeft weliswaar meer variatie wat betreft producten maar veel van hetgeen deze Valenciaanse supermarktketen aanbiedt is van de eigen merken. Zeker ten tijde van de crisis in Spanje heeft Mercadona veel A-merken uit de schappen gehaald om deze te vervangen voor witte B-merken. Langzaamaan is de Spaanse keten weer de A-merken aan het invoeren maar het merendeel van de producten is nog steeds van de bekende eigen merken Hacendado, Deliplus etc.

Ook de Lidl en Aldi hebben veel eigen merken maar daarnaast ook vaak veel A-merken in het assortiment. De nadruk ligt bij deze twee Duitse ketens echter op de eigen merken waar deze twee supermarkten ook sterk in zijn.

Biologische / ecologische producten

Als we kijken naar de “bio” ofwel biologische producten die de drie supermarkten in het aanbod hebben dan verliest de Mercadona het van de Lidl en Aldi. Mercadona heeft in tegenstelling tot de Aldi en Lidl geen speciale “bio” hoek met biologische en ecologische producten, sterker nog, Mercadona biedt nagenoeg niets aan waar “bio” op staat.

De Lidl en Aldi bieden wel biologische producten aan en staan daar ook bekend om in Spanje. Zo heeft de Lidl in het assortiment steeds meer biologische producten van het eigen merk “BIO Organic” en biedt de Aldi veel goede biologische producten aan onder de naam “GutBio”.

Het gaat bij deze twee Duitse ketens om uitstekende en betaalbare biologische producten die in Spanje steeds populairder aan het worden zijn. Velen vragen zich af waarom de Mercadona nog niet met de verkoop van biologische producten is begonnen, ongetwijfeld zou dat een succes zijn.

Vegetarische en veganistische producten

Bij alle drie de ketens kunnen de klanten terecht voor producten die bedoeld zijn voor de consumenten die geen vlees en vis en in sommige gevallen helemaal niets dierlijks eten. We hebben het hier dus over de vegetariërs en veganisten waarvan er ook in Spanje steeds meer zijn.

Bij zowel de Mercadona, de Lidl en Aldi is het mogelijk speciale producten te kopen waar geen vlees en/of vis of helemaal niets dierlijks in verwerkt zit. Toch springen de Lidl en Aldi er net iets meer uit vanwege een gevarieerder aanbod van producten voor vegetariërs en veganisten.

Vlees en vis

Als we kijken naar de verse producten kan gezegd worden dat de vlees en vis afdeling groter is bij de Mercadona en is het ook mogelijk om de verse vlees en vis ter plaatse te laten bereiden en inpakken. De Aldi en Lidl bieden die mogelijkheid niet en bieden alleen voorverpakt vlees en vis aan.

Dat wil niet zeggen dat dit slechter is dan bij de Mercadona maar sommige klanten houden nou eenmaal van vlees en vis wat op maat wordt gesneden en ter plaatse wordt verpakt. Veel mensen loven de kwaliteit van de verse vis en vlees van de Mercadona maar andere klanten zijn weer niet zo tevreden over de kwaliteit, dat is dus persoonlijk.

Groente en fruit

De drie supermarkten die we vergelijken bieden allemaal verse groente en fruit aan wat in bakken klaar staat en waar de klant zelf de producten en hoeveelheid kan kiezen. Naast de verse groente en fruit bieden de Mercadona, Lidl en Aldi ook voorverpakte groente en fruit aan zoals salades, appels, peren en bananen.

Over de kwaliteit valt uiteraard te twisten en niet iedereen is tevreden met de groente en fruit bij de Mercadona maar ook niet iedereen is blij met dezelfde producten bij de Lidl en Aldi. De twee Duitse ketens hebben echter wel biologische groente en fruit in de aanbieding, iets wat de Mercadona niet heeft. Daarnaast bieden de Mercadona en Aldi vers geperste sinaasappelsap aan, iets wat de Lidl nog niet heeft.

Brood

Zowel de Mercadona alsook de Lidl en Aldi bieden vers brood aan en hebben alledrie een goed assortiment vers gebakken brood. De Mercadona en Lidl bieden de grootste variëteit aan terwijl de Aldi iets minder keuze heeft maar het blijft vers brood.

Over het algemeen is de kwaliteit bij de drie supermarkten hetzelfde en gaat het in alledrie de gevallen om afbakbrood wat in de oven in de supermarkt verder wordt afgebakken. Naast het verse brood bieden de Mercadona, Lidl en Aldi ook voorverpakt brood en brood verwante producten aan, net zoals in elke andere supermarkt ;).

Parfumerie

Als we kijken naar het assortiment drogisterij en parfumerie dan is de Mercadona de winnaar wat betreft variatie en aanbod waarvan ook hier veel eigen merken van o.a. Deliplus. Dat wil echter niet zeggen dat de Lidl en Aldi veel slechter zijn maar het aanbod is groter bij de Mercadona.

Zowel de Mercadona alsook de Lidl hebben in het assortiment enkele producten die zeer populair zijn bij de consumenten en die bekend staan om de uitstekende kwaliteit terwijl de prijzen laag zijn. De Aldi heeft iets minder aanbod en biedt hetgeen aan wat een supermarkt dient aan te bieden in een assortiment.

Non-food artikelen

In de sectie non-food kunnen we wel zeggen dat de Lidl en Aldi dit winnen ten opzichte van de Mercadona die geen speciale artikelen aanbiedt. We hebben het hier dan over de aanbiedingen die de Lidl en Aldi elke week in de “bakken” zetten of leggen en die zeer populair zijn bij de consumenten.

Zo hebben de Lidl en Aldi elke week speciale artikelen in de aanbieding die vaak te maken hebben met de tijd van het jaar zoals kleding, schoenen, auto spullen, accessoires en gereedschap voor de tuin, school en keuken producten of elektronica. De Mercadona biedt niet van dit soort artikelen aan en is dat voorlopig ook niet van plan.

Aanbiedingen en nieuwe producten

De Lidl en Aldi hebben elke week aanbiedingen die ook in de folders te vinden zijn. Het gaat daarbij om de food en non-food producten die beide Duitse supermarkten in de aanbieding doen. De Mercadona heeft geen aanbiedingen want volgens de Spaanse keten zijn ze met alles al de goedkoopste dus hebben ze geen aanbiedingen nodig.

Over de prijzen valt te twisten en de Mercadona is niet altijd de goedkoopste maar zonder aanbiedingen is de Mercadona toch de grootste supermarkt van Spanje geworden. De Lidl en Aldi hebben wel vaak aanbiedingen nodig om de klanten naar de winkels te lokken.

Gekeken naar nieuwe producten hebben alledrie de supermarkten regelmatig nieuwe artikelen in de schappen staan. De Mercadona is daar bekend om en biedt elke week enkele nieuwe artikelen aan die soms vernieuwend en uniek zijn en soms kopieën van A-merken. Ook de Lidl en Aldi hebben veel nieuwe producten maar dat gebeurt niet elke week.

Made in Spain

De Mercadona gaat er prat op dat het merendeel van de producten die de supermarkt aanbiedt nationaal geproduceerd zijn wat ten goede komt aan de Spaanse economie en werkgelegenheid. Het klopt dat de Spaanse keten samenwerkt met honderden producenten, boeren, vissers en leveranciers maar niet alles komt uit Spanje.

Zo heeft de Mercadona veel buitenlandse producten in de schappen staan maar vaak met de eigen merken die gemaakt zijn in o.a. Nederland en België. We hebben daar HIER al eens over geschreven.

Ondanks dat de Lidl en Aldi uit Duitsland komen hebben deze twee supermarktketens toch ook veel Spaanse en ook lokale producten in de schappen staan. Met name de Lidl is steeds meer een Spaanse supermarkt aan het worden en koopt niet alleen veel in Spanje maar exporteert de Spaanse producten ook naar andere Lidl supermarkten in Europa.

Desalniettemin komen veel producten bij de Lidl en Aldi uit Duitsland of andere landen maar dat trekt ook weer veel buitenlanders aan die soms dezelfde producten als in eigen land vinden in de Spaanse Lidl en Aldi (wat niet altijd zo is want de supermarkten zijn niet helemaal hetzelfde).

Prijzen

De Mercadona staat erom bekend dat het een van de goedkoopste supermarkten van Spanje is, iets wat ook de Spaanse Vereniging van Consumenten heeft bevestigd in het recente onderzoek waarvan de uitslag HIER te lezen is. Veel klanten zeggen echter dat de Mercadona lang niet meer zo goedkoop is als vroeger en dat ook hier de prijzen soms hoger zijn dan bij andere ketens.

De Lidl en Aldi staan in Spanje bekend als “low cost” supermarkten en staan ook op de lijst hoog bovenaan als goedkope supermarkten. Maar zijn de Lidl en Aldi dan goedkoper dan de Mercadona? Niet met alles en dat ligt ook aan de aanbiedingen die de Mercadona dus niet heeft.

Online supermarkt

De webwinkel van Mercadona is, ondanks het jaren negentig uiterlijk, nog steeds de online supermarkt waar de Spanjaarden het meeste kopen. Mercadona is echter bezig met een nieuwe online supermarkt die voor een revolutie zal gaan zorgen in de supermarkt wereld in Spanje. Op dit moment is deze proefversie alleen nog te gebruiken in Valencia, zoals we HIER al eens omschreven hebben.

De Aldi heeft weliswaar een uitstekende en informatieve website maar heeft geen online winkel. Het is dus niet mogelijk om bij de Aldi via internet te kopen. Datzelfde geldt ook voor de Lidl waar men geen supermarkt producten online kan kopen.

De Lidl is wel sinds deze maand begonnen met de verkoop op internet van de non-food artikelen, ofwel de extra aanbiedingen die men in de bakken aantreft. Zie HIER voor meer informatie daarover.

Conclusie

Zowel de Mercadona alsook de Aldi en Lidl zijn populaire supermarkten bij de Spanjaarden en buitenlanders die in Spanje wonen of vaak op vakantie komen. Deze drie ketens zijn echter niet de enige in Spanje want er zijn er nog veel meer zoals de Carrefour, Eroski, Alcampo, Spar, Día etc. maar we hebben ons beperkt tot deze drie omdat dit de meest bekende zijn bij buitenlanders.

Ga naar de inhoud