SpanjeRecept: Huevos a la Flamenca in Andalusische stijl

SpanjeRecept: Huevos a la Flamenca in Andalusische stijl
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: Huevos a la Flamenca in Andalusische stijl

Huevos a la Flamenca is een heerlijk Spaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Andalusië. Het is een rijke en smaakvolle ovenschotel met eieren, tomaten, paprika’s en vaak ook aardappelen en chorizo. Dit gerecht is al eeuwenlang geliefd in Spanje en wordt nog steeds veel gegeten, zowel thuis als in restaurants. In dit artikel zullen we meer leren over de geschiedenis, omschrijving, ingrediënten en bereidingswijze van deze klassieke Spaanse schotel.

De exacte oorsprong van Huevos a la Flamenca is niet bekend, maar het wordt al eeuwenlang gegeten in de regio Andalusië. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van dit gerecht. Een populaire theorie is dat het gerecht is ontstaan door de zigeuners die in Andalusië woonden. Zij zouden het gerecht hebben gemaakt met restjes voedsel die ze hadden gevonden. Een andere theorie is dat het gerecht is ontstaan in de 18e eeuw, toen er in Andalusië veel Spaanse kolonisten uit Amerika woonden. Deze kolonisten zouden het gerecht hebben meegebracht uit Mexico, waar een soortgelijk gerecht bestaat.

In de loop der jaren is het recept voor Huevos a la Flamenca geëvolueerd en aangepast door verschillende Spaanse families en chefs. Hierdoor zijn er nu verschillende variaties van dit gerecht te vinden, maar de basis blijft hetzelfde: een heerlijke ovenschotel met eieren en groenten.

De naam Huevos a la Flamenca betekent letterlijk “eieren op de flamenco manier”. Dit heeft echter niets te maken met de dansstijl, maar eerder met de regio waar het gerecht vandaan komt. De regio Andalusië staat bekend om zijn flamencodans en -muziek, vandaar de toevoeging van “Flamenca” aan de naam van dit gerecht.

Huevos a la Flamenca is een ovenschotel met een basis van gebakken tomaten en paprika’s. Vaak worden er ook aardappelen en chorizo aan toegevoegd voor extra smaak en textuur. Het gerecht wordt vervolgens afgetopt met gebakken eieren en soms ook wat geraspte kaas. Het wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook als bijgerecht of tapas worden gegeten.

Het belangrijkste onderdeel van dit gerecht is de tomaten-paprikasaus. Deze saus wordt gemaakt door de groenten te bakken in olijfolie en vervolgens te laten sudderen met kruiden zoals knoflook, paprikapoeder en komijn. De eieren worden dan in de saus gebakken tot ze gaar zijn, waardoor ze een heerlijke smaak en textuur krijgen.

Ingrediënten:

De traditionele ingrediënten voor Huevos a la Flamenca zijn tomaten, paprika’s, aardappelen, chorizo en eieren. Hieronder vind je een lijst met de benodigde ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 middelgrote tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 2 aardappelen
  • 100 gram chorizo (in blokjes gesneden)
  • 4 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Nu we alle ingrediënten hebben, kunnen we beginnen met het bereiden van dit heerlijke gerecht. Volg onderstaande stappen voor de beste Huevos a la Flamenca:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de tomaten in blokjes en de paprika’s in reepjes.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  4. Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak hierin de aardappelen tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
  5. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe aan de pan en bak hierin de chorizo tot deze knapperig is. Haal ook de chorizo uit de pan en leg deze bij de aardappelen.
  6. Bak nu de paprika’s en tomaten in dezelfde pan tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook, paprikapoeder en komijn toe en laat dit even meebakken.
  7. Voeg de aardappelen en chorizo weer toe aan de pan en meng alles goed door elkaar.
  8. Maak vier kuiltjes in de groenten en breek hierin de eieren. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak de Huevos a la Flamenca voor ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt hebben.
  10. Haal de pan uit de oven en serveer de Huevos a la Flamenca direct, eventueel met wat brood of rijst.

Variaties Huevos a la Flamenca

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende variaties op dit gerecht te vinden. Hieronder noemen we een aantal mogelijke aanpassingen die je kunt maken om je eigen twist te geven aan Huevos a la Flamenca:

  • Voeg wat spinazie toe voor extra groenten en kleur.
  • Vervang de chorizo door spek of ham voor een andere vleesoptie.
  • Maak het gerecht vegetarisch door de chorizo weg te laten en eventueel wat extra groenten toe te voegen.
  • Voeg wat geraspte kaas toe bovenop de eieren voor een extra smaakdimensie.
  • Serveer de Huevos a la Flamenca met wat salsa of guacamole voor een Mexicaanse twist.
Ga naar de inhoud