SpanjeRecept: traditionele ‘sopa de marisco’ of kerstvis- of zeevruchtensoep

SpanjeRecept: traditionele ‘sopa de marisco’ of kerstvis- of zeevruchtensoep
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: traditionele ‘sopa de marisco’ of kerstvis- of zeevruchtensoep

De feestdagen zijn een tijd van lekker eten en wat is er nu meer traditioneel tijdens de kerstdagen dan een heerlijke Spaanse vis- of zeevruchtensoep? Het is een gerecht dat al jarenlang op tafel staat tijdens de feestdagen in Spanje en waarvan de recepten vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. Maar hoe maak je nu eigenlijk die perfecte ‘sopa de marisco’ voor Kerstmis? In ons SpanjeRecept kijken we naar de traditionele kerstvis- of zeevruchtensoep die je dit jaar thuis met de kerst kunt serveren.

Een goede ‘sopa de marisco’ begint bij de juiste ingrediënten. Het is belangrijk dat je kiest voor verse en kwalitatief hoogwaardige producten. Dit geldt met name voor het gebruik van zeevruchten zoals garnalen, mosselen, krab en kreeft. Deze moeten vers zijn om de beste smaak te krijgen. Daarnaast heb je ook nog andere ingrediënten nodig, zoals verschillende soorten vis, groenten, kruiden en specerijen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste ingrediënten voor het bereiden van een traditionele kerstvis- of zeevruchtensoep.

Ingrediënten

  • Garnalen, gamba’s, mosselen, kreeft, krab (500 gram)
  • Zwaardvis, kabeljauw, zalm, schelvis (300 gram)
  • Knoflook (2 teentjes)
  • Prei (1)
  • Tomaat (1)
  • Spaanse peper (1)
  • Zoete paprikapoeder
  • Witte wijn (halve glas)
  • Water
  • Extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Bereid de zeevruchten voor: Begin met het schoonmaken van de zeevruchten. Verwijder de schalen en poten van de garnalen, haal de mosselen uit hun schelpen en verwijder het vlees uit de krab en kreeft. Spoel alles goed af onder koud water en laat het uitlekken.
  2. Maak de vis schoon: Snijd de vis in kleine stukjes en verwijder eventuele graten. Breng op smaak met wat zout en peper.
  3. Maak de groenten schoon: Snijd de ui, knoflook, prei, wortel en selderij in kleine stukjes.
  4. Maak het sofrito: Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de gesneden groenten toe. Laat dit op laag vuur sudderen tot de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de tomatenpuree en pimentón toe en roer goed door.
  5. Voeg de visbouillon en witte wijn toe: Voeg de visbouillon en witte wijn toe aan de pan met het sofrito. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Voeg de vis en zeevruchten toe: Voeg nu de vis en zeevruchten toe aan de pan. Laat dit nog eens 5 minuten koken tot de vis gaar is.
  7. Serveer de vissoep: Schep de vissoep in kommen en garneer eventueel met wat verse kruiden zoals peterselie of koriander. Serveer met stokbrood of toast.
Ga naar de inhoud