Search
menu
Search

SpanjeRecept: Cafe Asiático, de bijzondere koffie uit Murcia met Licor 43

SpanjeRecept: Cafe Asiático, de bijzondere koffie uit Murcia met Licor 43
Beeld: archief

SpanjeRecept: Cafe Asiático, de bijzondere koffie uit Murcia met Licor 43

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de levendige cafés van de regio Murcia in het zuidoosten van Spanje, wordt al decennialang een unieke soort koffie geserveerd die zich onderscheidt van andere koffiesoorten: de ‘Cafe Asiático’. Deze zoete, krachtige en verleidelijk romige koffiedrank met onder andere Licor 43 belichaamt de rijke koffiecultuur van de regio en is een symbool van zijn sociale leven. Lees meer over deze unieke koffiedrank op de website ESPANJE!

‘Cafe Asiático’ is een zoete koffiedrank die zijn oorsprong vindt in de regio Murcia. Hoewel de naam ‘Aziatisch’ suggereert dat het een Aziatische oorsprong heeft, is de drank volledig Spaans. De ‘Cafe Asiático’ bestaat uit sterke espresso, gecondenseerde melk, cognac of brandy, een vleugje Licor 43 (een zoete Spaanse likeur), en wordt vaak afgewerkt met een beetje citroen- of kaneelschil, en soms met een laagje schuimige melk.

De Geschiedenis van ‘Cafe Asiático’

De oorsprong van de ‘Cafe Asiático’ gaat terug tot de jaren 40 van de vorige eeuw in de havenstad Cartagena. Hoewel de exacte oorsprong enigszins onzeker is, wordt algemeen aangenomen dat de drank voor het eerst werd geserveerd in Bar Pedreño, een populaire ontmoetingsplaats voor zeelieden.  De naam ‘Asiático’ is ontstaan vanwege de associatie met de handelaren die exotische goederen, waaronder koffie, uit Azië meebrachten. De drank werd al snel populair onder de lokale bevolking en verspreidde zich naar de rest van de regio. Het is nu een vast onderdeel van het culinaire landschap van Murcia.

Waar wordt het gedronken?

‘Cafe Asiático’ is een populaire keuze in cafés en bars door heel Murcia. Het wordt vaak gedronken als een oppepper in de ochtend of als een verwennerij na de maaltijd. Tijdens lokale festiviteiten en evenementen wordt de drank ook vaak geserveerd.

Ingrediënten:

  • 1/3 espresso
  • 1/3 gecondenseerde melk
  • Een scheutje cognac of brandy
  • Een scheutje Licor 43
  • Citroen- of kaneelschil ter decoratie
  • Een beetje schuimige melk (optioneel)

Bereiding:

De bereiding van een ‘Cafe Asiático’ is vrij eenvoudig. Eerst wordt de cognac of brandy in een speciaal Asiático-glas gegoten, tot ongeveer een derde. Daarna wordt hetzelfde gedaan met de gecondenseerde melk. Een shot espresso wordt vervolgens over de melk gegoten, gevolgd door een scheutje Licor 43. Het drankje wordt dan afgetopt met citroen- of kaneelschil, en als laatste wordt het geheel bedekt met een dunne laag schuimige melk als dat naar smaak is.

Hoewel het eenvoudig lijkt, vergt de perfecte balans van de ingrediënten enig vakmanschap. De sleutel is om de sterkte van de espresso, de zoetheid van de gecondenseerde melk en Licor 43, en de kracht van de cognac of brandy te balanceren. De toevoeging van de citroenschil of kaneel geeft het een subtiele frisheid en kruidigheid die het zoete karakter van de drank perfect balanceert.

Conclusie

De ‘Cafe Asiático’ is meer dan een eenvoudige koffiedrank; het is een symbool van de cultuur van Murcia en een onmisbaar onderdeel van het sociale leven in de regio. Hoewel het mogelijk is om het thuis te maken, is er iets speciaals aan het genieten van een ‘Cafe Asiático’ in een lokaal café in Murcia, waar het geserveerd wordt met een gezonde dosis lokale charme en gastvrijheid. Of je nu een doorgewinterde koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een nieuw drankje om te proberen, de ‘Cafe Asiático’ is een ervaring die je niet mag missen.

Meer SpanjeRecepten

Ga naar de inhoud