SpanjeRecept: de combinatie van ei, aardappel en serranoham in ‘huevos rotos’

SpanjeRecept: de combinatie van ei, aardappel en serranoham in ‘huevos rotos’
Beeld: 123rf

SpanjeRecept: de combinatie van ei, aardappel en serranoham in ‘huevos rotos’

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Huevos rotos is een heerlijk Spaans gerecht dat oorspronkelijk uit Madrid komt. De naam ‘huevos rotos’ betekent letterlijk ‘gebroken eieren’ en het gerecht bestaat uit gebakken/gefrituurde aardappelen, Spaanse ham en eieren die over de aardappelen worden ‘gebroken’. Het gerecht is heerlijk en vullend, en wordt vaak geserveerd als ontbijt of lunch, maar ook als voorgerecht (vaak geserveerd in een pannetje, zoals de hoofdfoto).

De oorsprong van ‘huevos rotos’ ligt volgens de kenners in de Madrileense wijk La Latina, waar het gerecht voor het eerst werd geserveerd in de jaren 60. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste gerechten van de Spaanse keuken en wordt het door heel Spanje gegeten.

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gram serranoham, in dunne reepjes gesneden
  • 4 eieren
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen toe en bak ze gedurende ongeveer 15 minuten, of tot ze zacht zijn en goudbruin van kleur.
  • Voeg de serranoham toe aan de pan en bak deze mee met de aardappelen tot de ham lichtjes is gekarameliseerd.
  • Breek de eieren boven de pan en bak ze tot het eiwit is gestold en de dooiers nog zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de aardappelen en ham op een bord en leg de gebakken eieren er bovenop. Serveer direct.

Variatie op het gerecht

Er zijn veel variaties op ‘huevos rotos’ mogelijk, afhankelijk van de regio waarin het gerecht wordt bereid en persoonlijke smaakvoorkeuren. Zo wordt het gerecht in sommige delen van Spanje geserveerd met chorizo in plaats van serranoham, of wordt er paprika aan toegevoegd voor extra smaak en kleur. Ook wordt het gerecht soms geserveerd met een saus van tomaten, ui en knoflook, genaamd ‘salsa de tomate’. 

Kortom, ‘huevos rotos’ is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat makkelijk thuis te maken is. Probeer het eens uit en ontdek zelf waarom het een van de populairste gerechten van de Spaanse keuken is!

Meer SpanjeRecepten

Ga naar de inhoud