SpanjeRecept: de ‘espeto’ sardines uit Málaga

SpanjeRecept: de ‘espeto’ sardines uit Málaga
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: de ‘espeto’ sardines uit Málaga

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op maandag 12 juni heeft de zoekmachine Google zijn dagelijkse doodle (zie onderaan artikel) in Spanje geplaatst ter ere van de ‘espeto’ uit Málaga. De Costa del Sol-gangers zijn ongetwijfeld bekend met de sardines die op een spies boven het vuur worden gehangen, het liefst in lege boten bij de chiringuitos op het strand. Maar, leer hoe je dit eenvoudige gerecht ook thuis kunt klaarmaken met ons SpanjeRecept.

‘Espeto’, een onderscheidend gerecht van de Zuid-Spaanse stad Málaga, is veel meer dan gewoon een voedselitem. Het is een cultureel symbool en een culinaire traditie die diep geworteld is in de geschiedenis van de regio. Deze smakelijke traktatie is eenvoudig in zijn essentie met verse sardines, gespietst en gegrild boven een open vuur, maar het is deze eenvoud die het zo uniek en smaakvol maakt. Laten we duiken in de achtergrond en het recept van ‘Espeto’.

Wat is Espeto?

‘Espeto’ betekent letterlijk ‘op een spies’ in het Spaans, en dat is precies hoe dit gerecht wordt bereid. Het bestaat traditioneel uit sardines die worden gespietst op een suikerrietspies en dan gegrild op een open hout- of houtskoolvuur, vaak direct op het strand. De sardines worden in hun geheel geroosterd, inclusief huid en botten, wat zorgt voor een onweerstaanbaar sappige en rokerige smaak.

Waar komt Espeto vandaan?

‘Espeto’ vindt zijn oorsprong in de vissersdorpjes van de provincie Málaga, aan de Costa del Sol, waar vissers dit gerecht bedachten als een gemakkelijke en smakelijke manier om hun verse vangst te bereiden. Het wordt verondersteld dat de traditie van het grillen van sardines op een spies dateert van de tijd van de Feniciërs, ongeveer 3.000 jaar geleden. De eeuwenoude bereidingswijze wordt tot op de dag van vandaag voortgezet in de chiringuitos, of strandbars, langs de kust van Malaga.

Ingrediënten:

Hoewel ‘espeto’ eenvoudig is om te bereiden, vereist het wel een specifieke techniek en de juiste ingrediënten. Hier is hoe je je eigen ‘espeto’ kunt maken:

  • 6 verse sardines
  • Grof zeezout
  • Suikerriet spiesen (of lange houten spiesen)
  • (optioneel) 6 koude biertjes

Bereiding:

  1. Begin met het schoonmaken van de sardines. Snijd de koppen niet af en verwijder de ingewanden niet; dit is de traditionele manier om espeto te bereiden. 
  2. Rijg de sardines aan de spies. Ze moeten van kop tot staart worden geregen, waarbij de spies door de mond en uit de buik van de vis komt.
  3. Bestrooi de sardines rijkelijk met grof zeezout. Dit helpt niet alleen om de vissen op smaak te brengen, maar ook om de huid knapperig te maken.
  4. Maak een open vuur met hout of houtskool. De sardines moeten aan één kant worden gegrild, dus plaats de spiesen in de buurt van het vuur, maar niet er direct boven.
  5. Grill de sardines ongeveer 5-7 minuten per kant, of totdat de huid knapperig en goudbruin is. Het vlees moet nog steeds sappig zijn.
  6. Serveer de ‘espetos’ direct van het vuur. In Málaga worden ze vaak geserveerd met een eenvoudige salade en vers brood, om de smaak van de sardines te complementeren.

Hoewel ‘espeto’ een eenvoudig gerecht is, is het ook een smakelijke herinnering aan de eeuwenoude visserij tradities van de Costa del Sol. Het is een authentieke uiting van de cultuur van Málaga, een culinaire traditie die generaties heeft overleefd en vandaag de dag nog steeds wordt gekoesterd. Dus of je nu een bezoek plant aan deze prachtige kuststad, of gewoon thuis een smaak wilt creëren van de zonnige zuidkust van Spanje, ‘espeto’ is een recept dat zeker zal verrassen en tevredenstellen.

doddle

Meer SpanjeRecepten

Ga naar de inhoud