SpanjeRecept: gefrituurde olijven als een nieuwe Spaanse tapas-traktatie

SpanjeRecept: gefrituurde olijven als een nieuwe Spaanse tapas-traktatie
Beeld: Italiaanse variant / 123rf

SpanjeRecept: gefrituurde olijven als een nieuwe Spaanse tapas-traktatie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent plaatste iemand in Spanje een video op TikTok met een geweldige ‘nieuwe’ tapa die hij geserveerd kreeg in Ronda (Málaga, Andalusië). Het gaat om ‘aceitunas fritas’ of gefrituurde olijven. Dat er veel olijven zijn in Spanje is natuurlijk bekend, en dat deze standaard op tafel worden gezet als tussendoortje en snack zal ook iedereen wel weten. Maar dat je deze ook kunt frituren en dan als tapa kunt serveren is schijnbaar iets nieuws … of niet? Is deze tapa wel Spaans of komt het ergens anders vandaan?  

Gefrituurde olijven zijn een heerlijke snack die zijn oorsprong vindt in de mediterrane keuken. Deze verrukkelijke hapjes worden vaak geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht bij een maaltijd, maar kunnen ook als tapas op tafel worden gezet. Het is niet bekend waar en wanneer het eerste recept voor gefrituurde olijven is ontstaan, maar ze zijn al honderden jaren een populaire snack in landen als Italië, Griekenland en nu dus ook Spanje.

Oorsprong?

De gefrituurde olijven die je in Spanje kunt eten, zijn waarschijnlijk een aangepaste versie van de Italiaanse ‘Olive all ascolana’. Dit is een heerlijk Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de stad Ascoli Piceno in de regio Marche. Het is een voorgerecht dat bestaat uit groene olijven die zijn gevuld met gehakt, kaas en kruiden, en vervolgens worden gepaneerd en gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Het vullen van de olijven met gehakt is een proces dat met de hand wordt gedaan, waarbij een klein gaatje in de olijf wordt gemaakt om de vulling in te brengen. De vulling van de olijven kan verschillen van regio tot regio en van chef tot chef, maar meestal bestaat deze uit varkens- of kalfsgehakt, Parmezaanse kaas, broodkruimels en kruiden zoals peterselie en knoflook. De gevulde olijven worden vervolgens gepaneerd in bloem, ei en broodkruimels voordat ze worden gefrituurd in hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Ingrediënten (Spaanse versie):

De ingrediënten die worden gebruikt om gefrituurde olijven te maken, zijn vrij eenvoudig. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de olijf zelf. Het is het beste om olijven van goede kwaliteit te gebruiken, bij voorkeur olijven die in zout water zijn geconserveerd. Daarnaast worden er vaak smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn, chilipeper en citroen toegevoegd om de olijven op smaak te brengen. Hier is een basisrecept voor gefrituurde olijven:

  • 300 gram groene olijven
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • Olie om te frituren (bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie)

Bereiding:

Om gefrituurde olijven te maken, moeten de olijven eerst worden gedroogd en vervolgens gepaneerd in bloem en ei. Daarna worden ze in hete olie gebakken totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Het eindresultaat is een heerlijke en knapperige snack met een intense olijfsmaak en een pittige of aromatische kick, afhankelijk van de gebruikte smaakmakers.

  1. Giet de olijven af en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Maak de vulling door de knoflook en peterselie te mengen met een snufje zout en peper. Snijd eventueel olijven fijn en meng deze erdoor.
  3. Maak een snede in elke olijf en vul deze met ongeveer 1/2 theelepel van de vulling.
  4. Doe de bloem in een ondiepe schaal en klop de eieren los in een andere schaal. Doe het paneermeel in een derde schaal.
  5. Rol de gevulde olijven eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel zodat ze helemaal bedekt zijn.
  6. Verhit de olie in een pan of friteuse tot 180 graden Celsius. Frituur de olijven in porties tot ze goudbruin en knapperig zijn, dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Haal ze uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
  7. Serveer de gefrituurde olijven warm met bijvoorbeeld aioli of een tomatensaus.

Ook in de airfryer?

Veel mensen vragen zich af of gefrituurde olijven in een airfryer kunnen worden bereid. Het antwoord is ja! Het enige wat je hoeft te doen is de olijven in een enkele laag in het mandje van de airfryer te leggen en ze gedurende ongeveer 10 minuten op 200 graden Celsius te bakken. Het resultaat is een krokante, gezonde snack zonder dat je olie hoeft te gebruiken.

Meer SpanjeRecepten:

Ga naar de inhoud