Nog veel onduidelijkheden zes maanden na aanslagen Barcelona en Cambrils

Oeps ... foto ontbreekt!

Nog veel onduidelijkheden zes maanden na aanslagen Barcelona en Cambrils

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het was deze zaterdag 17 februari precies zes maanden geleden dat IS terroristen voor dood en verderf zorgden op de Ramblas in Barcelona en later die dag op de wandelboulevard van de kustplaats Cambrils. Op 17 augustus 2017 stond de wereld even stil nadat een bestelbus een halve kilometer over de beroemde en toeristische Ramblas reed waarbij 15 doden te betreuren waren en 131 gewonden. Later die dag schoot de politie vijf terroristen dood in de kustplaats Cambrils ten zuiden van Barcelona. Zes maanden later is er nog steeds veel informatie onbekend.

Mede vanwege het Catalaanse proces voor afscheiding van Spanje en de politieke spanningen die daardoor meer persaandacht krijgen, zijn de aanslagen van 17A naar de achtergrond gedrukt. Sporadisch komt er informatie naar buiten maar de echte feiten zijn door de onderzoeksrechter op slot gezet en geheim, zo is te lezen in de krant La Vanguardia.

Deze zaterdag staan veel mensen stil bij deze terroristische aanslag in Barcelona waarbij dit helaas ook verweven wordt met de politieke problemen tussen de Catalaanse separatistische partijen en de centrale regering in Madrid. Zo heeft de naar België gevluchte ex-regiopremier Carles Puigdemont en de burgemeesters van Barcelona, Cambrils en Ripoll om meer informatie en uitleg gevraagd wat betreft de imaan uit Ripoll die blijkbaar ook tipgever was van de Spaanse veiligheidsdiensten (CNI).

Eerder werd ook al bekend dat de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra belangrijke informatie over de aanslagen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten naast zich neer hadden gelegd en hadden genegeerd en zelfs probeerden te vernietigen. Ook vraagt men zich af waarom de Catalaanse politie niets deed na de ontploffing van de woning in de gemeente Alcanar waarin de terroristen bezig waren een of meerdere bommen te maken. Ook bleek dat de politie in Barcelona slechts uren voor de daad over de telefoon heeft gesproken met de uiteindelijke dader die met de bestelbus de Ramblas op reed.

Ook vraagt men zich nog steeds af waarom diverse van de terroristen die bij de aanslagen betrokken waren weken daarvoor naar Parijs waren gereisd. Onbekend is ook of deze jonge terroristen direct uit naam van IS handelde of dit op eigen initiatief deden en men vraagt zich af of er buitenlandse financiering is geweest of niet. En wat is de rol van een jihadist die werd aangehouden in de gemeente Vinarós in september.

Kortom, nog veel onduidelijkheden over wat er precies voor de aanslag is gebeurd, wat erna gebeurde en waarom de Spaanse en Catalaanse politie zo slecht samenwerkte in dit geval. Daarbij is het uiteraard jammer dat dit weer politiek uitgebuit wordt, net zoals de stille mars na de aanslag in Barcelona waar de separatisten dankbaar gebruik van maakten om hun wens naar onafhankelijkheid onder de aandacht te brengen en de Spaanse Koning uit te schelden.

Ga naar de inhoud