Voorjaarsvakantie (op de fiets) in Spanje

Voorjaarsvakantie (op de fiets) in Spanje
Beeld: BajaBikes / web

Voorjaarsvakantie (op de fiets) in Spanje

Spanje, het land van bijna altijd zonnig weer en dat op relatief korte afstand van Nederland. Dit is onze top 5 steden om je voorjaarsvakantie in Spanje te vieren! Omarm de mañana mindset en doe het rustig aan. Laat al je stress achter en kom even tot rust. Ruil de berken om voor palmen je avg’tje voor tapas en je Elstar of Pink Lady voor appeltjes van oranje. In Spanje is het altijd tijd voor een lekkere cerveza, vino of sangria… Baja Bikes neemt je mee naar de grootste en bekendste steden in Spanje.

De voorjaarsvakantie loopt, afhankelijk van de regio waar je woont, van 10 februari tot en met 18 februari 2024 of van 17 tot en met 25 februari. Als je niet afhankelijk bent van deze data raden we je aan om hier buiten naar Spanje te gaan, dan is het namelijk wat rustiger in de stad. De voorjaarsvakantie is een perfecte gelegenheid om op stedentrip te gaan in één van deze bestemmingen, maar een roadtrip door Spanje is ook nooit een slecht plan.

Je kunt ook kiezen voor een ‘roadtrip’ door de stad. Vervang je auto door de vertrouwde fiets en neem deel aan een Nederlandstalige fietstour in Spanje! Zo kun je op twee wielen de stad ontdekken. Lekker op zijn Nederlands 😉 Sneller dan lopen, maar je ziet meer dan wanneer je met het ov of de auto gaat.

barcelona
Beeld: Baja Bikes / web

Barcelona: stad vol cultuur en historie

Deze Spaanse stad is erg geliefd door eigenlijk iedereen die er weleens geweest is. Het is dicht bij huis, makkelijk aan te reizen en heeft eigenlijk alles wat je maar wilt. Je kunt een dag naar het strand, maar ook een dag cultuur, kunst en historie beleven! De perfecte balans tussen relaxen en ontdekken is hier te vinden.

Weer in Barcelona in februari:
Februari in Barcelona heeft gemiddelde temperaturen tussen 8 °C en 16 °C. Over het algemeen viert de zon bijna elke dag een feestje, in februari zijn er maar liefst 10 à 11 zonuren per dag! Met maar zo’n 3 regendagen is een paraplu waarschijnlijk/hopelijk een overbodige luxe.

Reizen naar Barcelona:
Naast dat het weer super is, is reizen naar Barcelona ook top! Als je vliegt, ben je met 2 uurtjes al op El Prat, het vliegveld van Barcelona. Ook kun je naar Barcelona met de trein, dan duurt het zo’n 11-13 uur tot je op het centrale station Sants bent. Als je kiest voor de trein kun je uiteraard wel meer genieten van het landschap waar je doorheen reist en heb je ook vaak wat meer comfort dan in een vliegtuig.

Bezienswaardigheden voor 4 dagen:
Kunstwerken en kenmerken van Gaudí zijn door heel de stad Barcelona terug te zien, een bezoek aan de iconische Sagrada Família en Park Güell of Casa Batllò en Casa Mila mag dus niet ontbreken tijdens jouw voorjaarsvakantie in Barcelona.

Gaudí is niet de enige die zijn werk hier achtergelaten heeft. Geniet van kunst en geschiedenis in het Picasso Museum en bezoek NMAC, het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië.

Verken de historische wijk Barri Gòtic (Gotische Wijk), struin door de culturele wijken El Born en El Raval of kijk je ogen uit in de chique wijken Eixample en Gracia. Waai ook nog even lekker uit, terwijl je loopt langs de haven en het strand in Barceloneta en geniet van de zonsondergang. 

Loop door de beroemde winkelstraat Passeig de Gracia, die uitloopt in Plaça Catalunya en overgaat in de bekende La Rambla. Er is altijd wel wat te doen, bekijk hier de 2024 planning van Barcelona

valencia
Beeld: Baja Bikes / web

Valencia: van historisch tot hypermodern

De stad van de sinaasappels met hun eigen alcoholistische drankje ‘Aqua de Valencia’ kun je heerlijk vertoeven op een terrasje in de stad. Met een beetje geluk en goede timing ben je precies in Valencia tijdens de Fallas, dit zijn traditionele festiviteiten die in het voorjaar plaatsvinden.

Weer in Valencia in februari:
Valencia heeft in februari mild weer met temperaturen rond 10 °C tot 18 °C. Met maar 2 regendagen en maar liefst 11 zonuren per dag, heeft Valencia de perfecte weersomstandigheden om lekker op pad te gaan en de stad te ontdekken, maar ook kun je lekker op een terrasje gaan zitten en genieten van een verfrissende Agua de Valencia.

Reizen naar Valencia:
Valencia heeft een eigen vliegveld, vanaf Amsterdam is het maar 2.5 uur vliegen tot je in deze stad landt. Ga je liever niet vliegen? Geen zorgen! Je kunt ook gemakkelijk en comfortabel met de trein of bus naar Valencia reizen. Dit is misschien niet het snelst, maar wel het milieuvriendelijkst én je ziet meer van de omgeving dan wanneer je boven de wolken zweeft.

Bezienswaardigheden voor 4 dagen:
Valencia staat natuurlijk bekend om het futuristische complex Ciudad de las Artes y las Ciencias. Hier vind je een wetenschappelijk museum, een aquarium, een 3D-bioscoop, cultureel centrum en nog veel meer!

Ook vind je in Valencia de opgedroogde Turia-rivier, dit is nu een 9 kilometer lang park waar voor iedereen wat wils is. Van yoga tot kinderfeestjes en van hardlopen tot zonnen. Neem wat lekkers mee en ga picknicken in deze groene oase of ga je liever op het strand zitten?

Naast de natuur, mag ook het centrum van Valencia niet vergeten worden, hier vind je verschillende pleinen vol gezelligheid en ook prachtige bouwwerken zoals de Kathedraal van Valencia, onder de locals beter bekend als ‘La Seu’.

madrid
Beeld: Baja Bikes / web

Madrid: koninklijke pracht, musea en meesterwerken

Als hoofdstad van Spanje mag Madrid zeker niet ontbreken in onze top 5 van Spaanse voorjaarsvakantie bestemmingen. Centraal gelegen is deze stad ook perfect om als tussenstop te hebben als je van plan bent om ergens anders heen te gaan. Wist je dat Madrid de nieuwe thuisbasis van de Formule 1 in Spanje wordt?

Weer in Madrid in februari:
Madrid is één van de koudere steden in dit lijstje, maar alsnog is het aangenamer dan in Nederland. De temperatuur ligt tussen de 4-13 graden, maar met een zonnetje erbij voelt het al snel warmer! Ook zijn er in Madrid, maar zo’n 3 à 4 dagen regen in februari, volop genieten dus!

Reizen naar Madrid:
De internationale luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas is iets meer dan 2,5 uur vliegen bij Nederland vandaan. Een prima afstand dus om te reizen als je in de voorjaarsvakantie even wilt ontsnappen aan het vaak grauwe Nederland.

Ben je geen fan van vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen om met de trein te reizen, dit is geen directe verbinding, maar wel overzichtelijk en een hele ervaring op zich!

Bezienswaardigheden voor 4 dagen:
Madrid heeft haar bezoeker van alles te bieden, voor de kunstliefhebber is een bezoek aan het Koninklijk Paleis en het Prado Museum echt een must. Vergeet ook niet om het bruisende stadsplein Puerta del Sol en Gran Vía te verkennen, hier kun je geweldig winkelen. Tijdens een vakantie mag je jezelf ook altijd extra in de watten leggen natuurlijk. 😉

Na een drukke dag, of als een break tijdens het ontdekken van Madrid, kun je bijkomen in het prachtige Retiro park. Trek je even terug, geniet van het zonnetje, dobber in een bootje, bewonder het Alfonso XII monument en het prachtige Paleis van Kristal.

De groene oase Casa de Campo is ook een echte favoriet, naast een prachtig meer en voldoende horeca is hier ook een kermis, pretpark en het Zoo Aquarium te vinden!

malaga
Beeld: Baja Bikes / web

Málaga: zonnige stranden en Picasso schatten

Aan de Costa del Sol vinden we Málaga. Dit is dé plek voor mensen die op zoek zijn naar een zonvakantie. Hoewel Málaga één van de grootste steden van Spanje is, merk je hier niet zoveel van als je er rondloopt. Struinend door de straatjes krijg je net het gevoel alsof je in een knus, Spaans dorp bent.

Weer in Málaga in februari:
Malaga ligt is een van de meer zuidelijke locaties in onze top 5 en het is dan ook erg aangenaam weer in februari, met temperaturen rond 11 °C tot 18 °C én veel zon. Dus het zal al snel voelen alsof het warmer is dan dat. Het regent ook erg weinig, dus maak je hier vooral geen zorgen over als je je voorjaarsvakantie in Spanje viert.

Reizen naar Málaga:
De internationale luchthaven van Malaga is Luchthaven Málaga-Costa del Sol, vanuit Nederland is het zo’n 3 uur vliegen. Dat is gelukkig prima te overzien, ook als je met kinderen reist! Het vliegveld ligt wel buiten het centrum van Málaga, maar met de bus of taxi ben je er zo.

Bezienswaardigheden voor 4 dagen:
Tijdens je vakantie in Málaga is het Alcazaba, een voormalig Moors fort, iets wat je gezien moet hebben. Naast dit fort is er nog iets, of liever gezegd iemand, die niet mag ontbreken. De enige echte Pablo Picasso! In Málaga vind je zijn geboortehuis en veel van zijn allereerste werken, er is in zijn geboortestad uiteraard ook een Picasso museum te vinden.

Zoals vrijwel elke grote stad, heeft ook Málaga een kathedraal. Dit enorme gebouw is zowel van binnen als van buiten een echte parel! Als je door deze geschiedenisrijke stad loopt kom je vanzelf van alles tegen, waaronder het Teatro Romano en Plaza María Guerro.

Vergeet ook niet om de eeuwenoude Calle Marqués de Larios te bezoeken als je gezellig wilt gaan winkelen.

Als je een kuststad zoals Málaga bezoekt, mag het strand natuurlijk ook niet ontbreken. Playa La Malagueta is het bekendste en meest bezochte strand, het is namelijk vlak bij de haven en is centraal gelegen. Je kunt bij de verschillende restaurantjes en cafés heerlijk genieten van cocktails en vers gebakken vis.

sevilla
Beeld: Baja Bikes / web

Sevilla: vol liefde, kunst en tapas

Deze stad staat niet alleen bekend om haar appeltjes van oranje, maar ook om haar oranje liefde. Sevilla is namelijk de plek waar het liefdesverhaal van onze Koning Willem-Alexander en koningin Maxima is begonnen. Bereid je maar voor om ook verliefd te worden! Wellicht niet op iemand van het koninklijk huis, maar wel op de charmes van dit mooie stadje.

Weer in Sevilla in februari:
Sevilla is ook erg zuidelijk gelegen en heeft daardoor aangenaam weer in februari. De gemiddelde temperaturen zijn tussen de 7 °C en 19 °C, met een hele hoop zon gegarandeerd! Het is een geweldige tijd om de stad te verkennen, warm genoeg om je licht te kleden, maar niet zo warm dat je je helemaal leeg zweet als je op ontdekkingstocht gaat

Reizen naar Sevilla:
De internationale luchthaven van Sevilla is goed bereikbaar. De luchthaven Sevilla-San Pablo ligt zo’n 9 kilometer ten oosten van Sevilla, vanaf hier ben je met de speciale aeroport bus alsnog snel en makkelijk in het centrum van Sevilla.

Als je wilt, kun je ook met de trein naar het Seville Santa Justa treinstation. Je reist dan o.a. via Barcelona en je bent dan ongeveer een dag kwijt aan een enkele reis. Je moet er dus wel wat voor over hebben, maar het kan en is wel een hele toffe ervaring!

Bezienswaardigheden voor 4 dagen:
Eenmaal aangekomen in Sevilla is het tijd om wat van de stad te zien. Sommige mensen noemen het zelfs de mooiste stad van Spanje. Overal om je heen zie je veel historie, zo kunnen we de Arabische invloeden zien, dit komt nog uit de tijd van de Moren.

Het Koninklijk Alcazar-paleis en de Giralda-toren zijn een mooie start van je voorjaarsvakantie in Sevilla. Maak ook zeker een wandeling door de schilderachtige wijk Santa Cruz nu je daar toch bent. Deze Joodse wijk is één van de bekendste van Sevilla en ook de Kathedraal Maria de la Sede is hier te vinden.

In het Parque Maria Luisa kun je bijkomen van alle indrukken en genieten van het vele groen, de verschillende kunstobjecten en kun je vervolgens door naar het naastgelegen Plaza de España om nog meer cultuur te snuiven. Als echte kers op de taart, de ultieme Spaanse ervaring raden we je aan om naar één van de vele traditionele Flamenco barren in de wijk Triana te gaan.

Dit waren dan onze top 5 bestemmingen om je voorjaarsvakantie in Spanje door te brengen. Dus wat wordt het, ga je voor het diverse Barcelona waar je zowel stad als strand hebt of ga je liever voor het zowel moderne als historische Madrid? Ik denk dat ik lekker in het zuidelijke Málaga ga proberen om mijn witte winterhuidje wat kleur te geven!

En hoewel je de Nederlander uit Nederland kan halen, haal je Nederland nooit helemaal uit de Nederlander. Zo blijft fietsen toch echt wel een favoriete activiteit op vakantie, door met een fietstour in Spanje mee te gaan, zie je gelijk op een relaxte en vertrouwde manier de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Niet getreurd als je wel wilt fietsen deze vakantie, maar je niet naar Spanje gaat. Baja Bikes heeft nog veel meer fietstours in steden over de wereld. Zowel tijdens als buiten de voorjaarsvakantie  😉 

Ga naar de inhoud