SpanjeRecept: de verfrissende en gezonde koude soep ‘Gazpacho’

SpanjeRecept: de verfrissende koude soep ‘Gazpacho’
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: de verfrissende en gezonde koude soep ‘Gazpacho’

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Gazpacho is een verfrissende, koude soep die traditioneel wordt geserveerd in de hete zomermaanden in Spanje. Deze soep kenmerkt zich door het gebruik van rauwe groenten en fruit, vooral tomaten, komkommer en paprika. De naam ‘Gazpacho’ verwijst zowel naar de specifieke bereidingswijze als naar de eindeloze variaties van het gerecht.

Gazpacho vindt zijn oorsprong in de zuidelijke regio van Andalusië, in Spanje. Hoewel er verschillende theorieën zijn over de exacte oorsprong, wordt aangenomen dat gazpacho dateert van voor de Romeinse tijd. De oorspronkelijke versie van het gerecht bestond waarschijnlijk uit een eenvoudige mix van brood, olijfolie, water en knoflook, gemengd tot een pap. De toevoeging van tomaten en andere groenten gebeurde pas na de ontdekking van Amerika, toen deze producten naar Europa werden gebracht.

Gazpacho werd oorspronkelijk beschouwd als een maaltijd voor de armen, omdat het gemaakt was van eenvoudige en goedkope ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen waren. Na verloop van tijd won het echter aan populariteit en werd het een nationaal gerecht, geliefd om zijn frisse smaak en voedingswaarde. Vandaag de dag wordt gazpacho in vele variëteiten geserveerd in heel Spanje en daarbuiten.

Ingrediënten:

 • 1 kg rijpe tomaten
 • 1 kleine komkommer
 • 1 kleine groene paprika
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 60 ml extra vierge olijfolie
 • 1 eetlepel wijnazijn
 • 200 g oud brood, zonder korst
 • Zout naar smaak
 • Koud water om te verdunnen, indien nodig

Bereiding:

 1. Begin met het weken van het brood in een beetje water om het zacht te maken.
 2. Snijd de tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook in stukken.
 3. Doe alle groenten, samen met het geweekte brood, in een blender of voedselprocessor.
 4. Voeg olijfolie, wijnazijn en zout toe.
 5. Meng alles goed tot een gladde soep. Afhankelijk van hoe dik je de gazpacho wilt, kun je koud water toevoegen om het te verdunnen. 
 6. Proef en pas de kruiden aan indien nodig.
 7. Giet de gazpacho in een grote kom en zet deze in de koelkast om gedurende minimaal 2 uur te koelen.
 8. Serveer de gazpacho koud, eventueel met garnering van fijngehakte groenten, een scheutje olijfolie en een paar sneetjes knapperig brood aan de zijkant.

En zo maak je een authentieke Spaanse gazpacho! Of je nu geniet van de hitte op een zomerse dag of gewoon iets wilt dat fris en gezond is, gazpacho is altijd een goede keuze. Het is een gerecht dat bewijst dat eenvoudige ingrediënten, wanneer ze met zorg worden bereid, kunnen leiden tot iets buitengewoon smakelijks.

Meer SpanjeRecepten

Ga naar de inhoud