Nog geen Nederlands nieuws over het reizen naar het buitenland na 15 mei

Nog geen Nederlands nieuws over het reizen naar het buitenland na 15 mei
Beeld: 123rf

Nog geen Nederlands nieuws over het reizen naar het buitenland na 15 mei

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag 3 mei zou er in Nederland weer een corona-persconferentie zijn maar die is uitgesteld tot dinsdag 11 mei. Dat betekent dat er deze week ook nog geen nieuws is over de mogelijkheid naar het buitenland reizen. Zoals bekend geldt tot 15 mei een negatief reisadvies maar de Nederlanders moeten nog tot 11 mei wachten om te horen wat er na 15 mei gaat gebeuren.

De reisbranche in Nederland hoopt dat er op 11 mei eindelijk definitieve beslissingen worden genomen voor wat betreft het reizen naar het buitenland. Op die dag zal er een nieuwe persconferentie zijn om de met een week uitgestelde nieuwe versoepelingen bekend te maken.

Verwacht wordt dat het kabinet het negatieve reisadvies voor hoogrisicolanden zal aanpassen waaronder wellicht ook het opheffen van het negatief reisadvies voor Spanje. 

Rond 20 april schreven diverse kranten in Nederland waaronder De Telegraaf al dat het reizen naar Spanje, Portugal, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk na 15 mei als eerste weer mogelijk zou zijn. Daarover zou dan op 3 mei een besluit genomen worden maar dat is dus niet doorgegaan.

Volgens de Nederlandse media komt er vanaf 15 mei ook een quarantaineplicht voor alle reizigers die naar Nederland terugkeren uit een risicogebied, waaronder dus ook Spanje. 

Op dit moment geldt al dat reizigers die in risicolanden/gebieden op bezoek zijn geweest 10 dagen in quarantaine moeten gaan maar in de praktijk gebeurt dat niet of nauwelijks omdat dit niet verplicht is. Ook over dit besluit is verder niets bekend.

Zowel over het opheffen van een negatief reisadvies voor o.a. Spanje en een mogelijke quarantaineplicht na terugkomst in Nederland is verder niets officieel bekend gemaakt. Het is dus afwachten tot 11 mei om te horen wat de plannen zijn van het kabinet.

Negatief Vs toegestaan in Spanje

Voorlopig geldt vanuit Nederland een negatief reisadvies waarbij het reizen en op vakantie gaan naar het buitenland ten zeerste wordt afgeraden. Het is niet verboden om te reizen maar het wordt afgeraden.

Nederland heeft dus een negatief reisadvies maar dat wil niet zeggen dat Nederlanders niet welkom zijn in Spanje want daar is sinds de afkondiging van de noodtoestand op 25 oktober 2020 nooit sprake geweest van een inreisverbod. 

Weliswaar gelden er regionale lockdowns in de verschillende autonome regio’s (die waarschijnlijk op 9 mei komen te vervallen na het einde van de noodtoestand in Spanje) maar de internationale grenzen bij bijvoorbeeld de vliegvelden zijn gewoon open.

Vliegen naar Spanje is dus gewoon mogelijk mits de reiziger voldoet aan de corona-regels zoals de negatieve PCR- of TMA-testuitslag van max. 72 oud bij aankomst en het ingevulde gezondheidsformulier of SpTH-formulier. Er zijn echter op dit moment niet veel vluchten naar Spanje en als die er wel zijn is dat naar een beperkt aantal vliegvelden mogelijk.

Verder mag je wel reizen naar bv. Alicante of Málaga maar mag je niet buiten de autonome regio komen, in ons voorbeeld dus de autonome regio Valencia en Andalusië. Ook het vliegen naar de Canarische Eilanden is mogelijk.

Reizigers die over de weg naar Spanje willen reizen moeten rekening houden met de corona-regels in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Officieel geldt dat tijdens de avondklok niet gereden mag worden in Frankrijk en Spanje. Verder moet je voor Frankrijk formulieren invullen en een negatieve PCR-testuitslag hebben van max. 72 uur oud.

Die negatieve PCR- of TMA-testuitslag geldt ook voor Spanje als je de grens tussen Frankrijk en Spanje wil passeren. Er wordt bij de grootste grensovergangen gecontroleerd en bij de kleinere grensovergangen gebeurt dat steekproefsgewijs.

Op doorreis zijn mag in Spanje en gesloten autonome regio’s mag je passeren als je naar een andere regio op reis bent. Maar bij elke autonome regio geldt tot in ieder geval 9 mei een in-en uitreisverbod vanwege de regionale lockdows. Er zal niet overal op straat actief gecontroleerd worden maar de kans is groot dat de politie je tegen kan houden.

Interessante links

Ga naar de inhoud