menu: rubrieken, zoeken & meer

Is een negatieve PCR- of TMA-testuitslag verplicht om over de weg Spanje binnen te komen?

Is een negatieve PCR- of TMA-testuitslag verplicht om over de weg Spanje binnen te komen?
Beeld: Europa Press

Is een negatieve PCR- of TMA-testuitslag verplicht om over de weg Spanje binnen te komen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij de redactie van SpanjeVandaag ontvangen we veel vragen via de email of WhatsApp over de eisen om Spanje binnen te mogen komen. Waar moet je aan voldoen, moet je wel of niet een PCR-testuitslag hebben en geldt dit voor alle reizigers en hoe zit het met reizigers die gevaccineerd zijn etc. We proberen hier een antwoord op te geven door te kijken naar de informatie die wij via officiële websites vinden.

ATTENTIE: Dit is slechts een uitleg van de informatie die wij vinden die we in dit artikel op een rijtje zetten. De een zegt dat een PCR-test voor automobilisten niet nodig is maar wij denken dat dit wel verplicht is. Elke lezer en reiziger kan aan de hand van deze informatie zelf een beslissing nemen. Lees altijd de officiële informatie, niet alleen in eigen land maar ook in het land waar je naartoe reist.

Er moet een onderscheid gemaakt worden voor Spaanse grondgebied binnenkomen via een vliegveld of haven of over de weg met eigen vervoer of met de trein. We kijken even naar de eisen voor de verschillende vormen van reizen.

Gevaccineerde personen

Zolang er geen Europees ‘digitaal groen certificaat ’ of gezondheidspas of vaccinatiepas is moeten ook gevaccineerde personen die Spanje binnen willen komen voldoen aan de eisen van Covid-tests en het digitale gezondheidsformulier zoals we hieronder verder omschrijven. 

Hier wordt voorlopig nog geen uitzondering voor gemaakt (ook niet in Nederland en België). De EU verwacht eind juni of begin juli het ‘digitaal groen certificaat’ klaar te hebben. Lees meer informatie HIER .

Vliegtuig of boot/schip – Covid-test

Sinds 23 november 2020 geldt dat voor iedereen van 6 jaar en ouder een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud voor aankomst in Spanje verplicht is voor reizigers met het vliegtuig en boot/schip (dus via vliegvelden en havens). Op 10 december 2020 werd die PCR-test-eis uitgebreid met een TMA-test of LAMP-testresultaat. Lees meer informatie HIER.

Bij aankomst in Spanje wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op de negatieve PCR-testuitslagen. Voldoet iemand niet aan de testverplichting dan kunnen boetes tot 3.000 euro gegeven worden.

Vliegtuig of boot/schip – Gezondheidsformulier

Sinds 1 juli 2020 geldt dat alle reizigers (inclusief kinderen onder de 6 jaar) een FCS-formulier moeten invullen via de SpTH-website van de Spaanse overheid. Dit is een digitaal gezondheidsformulier dat ingevuld moet worden voor aanvang van de reis. 

48 uur voor aanvang van de reis ontvang je een melding om meer vragen te beantwoorden en daarna een QR-code die gescand moet worden eenmaal aangekomen in Spanje. Het is alleen mogelijk een digitale versie in te vullen. Lees meer informatie HIER.

Auto, camper, bus, trein – Covid-test

Er is verwarring over de negatieve PCR-testuitslag-eis voor het binnenkomen van Spanje over land met de auto, camper, motor, fiets, bus en trein. Op 30 maart 2021 publiceerde de Spaanse overheid in DEZE publicatie in de officiële staatscourant BOE dat alle reizigers die via Frankrijk over de weg Spanje binnenkomen ook een negatieve Covid-testuitslag bij zich moeten hebben.

Het verwarrende is de officiële tekst in de publicatie in de BOE. Zo wordt er melding gedaan dat alle reizigers van 6 jaar en ouder uit Frankrijk een negatieve PCR-testuitslag of TMA-testuitslag moeten laten zien (onder kopje II). “…todas las personas que lleguen a España desde Francia lo hagan disponiendo de una prueba diagnóstica de infección activa para SARS-CoV-2 con resultado negativo…”. 

Maar verder onderaan in deze publicatie staat dat alle reizigers die vanuit een risicogebied in Frankrijk naar Spanje reizen een negatieve PCR-testuitslag of TMA-testuitslag moeten laten zien (onder kopje Primero: Objeto y ámbito de aplicación). “…todas las personas, mayores de seis años, procedentes de zonas de riesgo de Francia, que lleguen a España por vía terrestre deberán disponer de una prueba PCR (RT-PCR), una prueba TMA u otro tipo de prueba diagnóstica para SARS-CoV-2…”.

De Nederlandse Ambassade in Madrid heeft op haar Facebookpagina op 7 april vermeld dat zij de tekst interpreteren dat de Covid-test alleen geldt voor inwoners van Frankrijk die vanuit een risicogebied Spanje over land binnen willen komen. Zij zijn van mening dat deze PCR- of TMA-testuitslag-eis dus niet voor Nederlanders en Belgen die Spanje over de weg binnen willen komen geldt maar alleen voor inwoners van de risicogebieden.

Verder hebben wij vernomen dat de Nederlandse Ambassade heeft gezegd dat een negatieve PCR- of TMA-testuitslag niet meer geldt voor kinderen onder de 13 jaar. Wij kunnen daar echter nergens een officiële publicatie van de Spaanse overheid over vinden dus kunnen we dat niet bevestigen.

Op de website van de Nederlandse Rijksoverheid staat ook niet vermeld dat een PCR- of TMA-testuitslag nodig is als je over land reist. Ook in België vermeld men dat Covid-test niet noodzakelijk is en alleen geldt voor reizen met het vliegtuig en boot/schip.

MAAR op de officiële website van de Europese Unie genaamd Re-open EU staat echter wel vermeld dat een PCR- of TMA-testuitslag nodig is als men over land Spanje binnenkomt.

Onze mening

Wij interpreteren de officiële Spaanse tekst anders en zijn van mening dat een negatieve PCR- of TMA-test van maximaal 72 uur oud voordat men Spanje binnenkomt voor iedereen vanaf 6 jaar wél verplicht is. 

Het niet hebben van die test als er een steekproef controle plaatsvindt bij de Frans/Spaanse grens kan zorgen voor een hoge boete van 3.000 euro. Het lijkt ons dus verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en aangezien je al een negatieve PCR-testuitslag moet hebben om door Frankrijk te kunnen reizen, kun je dezelfde test ook gebruiken om Spanje binnen te komen, mits je dat in 72 uur doet. Lees meer informatie HIER.

Auto, camper, bus, trein – Gezondheidsformulier

Het FCS-formulier dat via de SpTH website ingevuld kan worden geldt NIET voor reizigers die met over de weg met eigen vervoer Spanje binnenkomen.

Conclusie

We laten het geheel aan de lezer en reiziger zelf. Het gaat erom hoe je de officiële teksten interpreteert en leest en blijkbaar doen wij dat op een andere manier dan andere bronnen maar …. je mag zelf de keuze maken. 

Wij raden aan om met een PCR-test te reizen, iets wat ook al nodig is voor Frankrijk. Als je die PCR-test hebt en er is controle vermijd je in ieder geval vervelende situaties, vragen, onzekerheden en eventueel hoge boetes tot 3.000 euro.

Links