Mogelijk vanaf 15 mei quarantaineplicht in Nederland na (terug)komst risicogebied

Mogelijk vanaf 15 mei quarantaineplicht in Nederland na terugkomst risicogebied
Beeld: 123rf

Mogelijk vanaf 15 mei quarantaineplicht in Nederland na (terug)komst risicogebied

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Nederlandse media komt er vanaf 15 mei een quarantaineplicht voor alle reizigers die naar Nederland terugkeren uit een risicogebied, waaronder dus ook Spanje. Op dit moment geldt al dat reizigers die in risicolanden/gebieden op bezoek zijn geweest 10 dagen in quarantaine moeten gaan maar in de praktijk gebeurt dat niet of nauwelijks omdat dit niet verplicht is.

De Nederlandse kranten/websites schrijven over een besluit dat het Nederlandse demissionaire kabinet op vrijdag mogelijk zal gaan nemen. Het gaat om een quarantaineplicht of een verplichte zelfisolatie voor alle reizigers die vanuit een risicoland naar Nederland terugkeren.

De personen die zich niet aan deze verplichte quarantaine houden kunnen naar alle waarschijnlijkheid een boete van 435 euro krijgen (maar geen aantekening strafblad). Er zal actief gecontroleerd gaan worden op de quarantaineplicht door belteams.

Deze verplichte zelfisolatie moet voor alle vervoersmiddelen gaan gelden, vliegtuig, boot, trein, bus en eigen vervoer zoals de auto, motor of camper/kampeerauto. 

Wie naar Nederland komt of terugkeert moet in een verklaring aangeven waar men de zelfisolatie gaat uizitten. Dat mag thuis zijn of op een andere plaats maar er moeten vooralsnog geen zogenaamde quarantainehotels komen.

Verder wordt gemeld dat het niet hebben van een quarantaine-verklaring of het schenden van de quarantaineplicht strafbaar zal zijn. Aan de grenzen en bijd e vliegvelden controleert de Koninklijke Marechaussee steekproefsgewijs of reizigers wel de verklaring hebben ingevuld. Ook moeten ze een negatieve PCR-test kunnen laten zien, dus die eis blijft ook overeind.

Waarschijnlijk duurt de verplichte zelfisolatie 10 dagen maar kan eventueel verkort worden tot 5 dagen als er op de vijfde dag een coronatest wordt gedaan met een negatieve uitslag. Net zoals nu al geldt bij de niet-verplichte quarantaine.

Als risicogebied worden waarschijnlijk alle landen en gebieden gezien die een code oranje en rood hebben. Daar hoort Spanje ook onder en eigenlijk zo’n beetje de hele wereld. Bekijk HIER de kleurcodes.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.