menu: rubrieken, zoeken & meer

Wat betekent de lockdown in Frankrijk voor het reizen over de weg naar Spanje en wat heb je nodig

Wat betekent de lockdown in Frankrijk voor het reizen over de weg naar Spanje en wat heb je nodig
Beeld: 123rf

Wat betekent de lockdown in Frankrijk voor het reizen over de weg naar Spanje en wat heb je nodig

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds zaterdag 3 april zit Frankrijk tot tenminste 2 mei gedurende 4 weken weer in een strenge lockdown. Dat betekent dat het reizen naar, uit en door Frankrijk niet meer zo eenvoudig is en dat iedereen die Frans grondgebied betreedt met de in Frankrijk geldende regels rekening moet houden. En dat heeft gevolgen voor het over de weg rijden naar o.a. Spanje.

Artikel voor het laatste bijgewerkt op: zaterdag 3 april om 13.00 uur

Tijdens het Paasweekend (3,4 en 5 april) wordt er nog niet streng gecontroleerd op de strenge lockdown die sinds zaterdag 3 april geldt in Frankrijk maar vanaf 6 april wordt er streng opgetreden door de autoriteiten. Daarbij valt o.a. te denken aan extra politiecontroles bij de grenzen.

Het door Frankrijk reizen voor vakantie, tweede woning bezoek of vrije tijd horen niet bij de uitzonderingen om zomaar door Frankrijk te rijden. Dat geldt voor zowel de reizen over de weg vanuit Nederland of België naar Frankrijk en Spanje als voor de verplaatsingen vanuit Spanje over de weg door Frankrijk richting België en Nederland en uiteraard de verplaatsingen binnen Frankrijk zelf.

In het kort: wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om met eigen vervoer over de weg door Frankrijk naar Spanje te rijden als je aan de voorwaarden voldoet en als het om een essentiële reis gaat:

ATTENTIE: De Nederlandse overheid raadt niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland (zoals dus Spanje) af en niet-essentiële reizen vanuit en naar België zijn momenteel verboden, ook naar Spanje dus. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de dekking van een reis- en ziektekostenverzekering. Dit is bij elke verzekeraar weer anders dus check vooraf de voorwaarden van de eigen verzekeringen.

  1. Avondklok formulier Frankrijk (KLIK HIER )
  2. Negatieve PCR-testuitslag max. 72 uur oud voor Frankrijk
  3. Ingevulde verklaring op erewoord Frankrijk (KLIK HIER )
  4. Essentiële-reis-verklaring voor België (KLIK HIER )
  5. Negatieve PCR-testuitslag max. 72 uur voor Spanje

1. Avondklok

Vanaf zaterdag 3 april geldt een avondklok van 19.00 tot 6.00 uur. De regel is dat men alleen op straat mag zijn als er sprake is van een geldige reden en met een ingevuld formulier (Attestation de déplacement dérogatoire couvre-feu of Certificate of travel restriction waiver).

KLIK HIER voor het formulier (Engels)

Uitzonderingen om tijdens de avondklok (couvre-feu) op straat te zijn, zijn o.a. werk, dringende familieredenen, uitlaten hond, maken van internationale reis (trein, bus, vliegtuig). Over auto of eigen vervoer reizen staat bij punt 7 op het formulier niets vermeld en wordt dus in theorie niet als uitzondering gezien.

2. Negatieve PCR-testuitslag (Frankrijk)

Sinds 31 januari geldt een negatieve PCR-testuitslag plicht voor alle reizigers van 11 jaar en ouder die Frankrijk binnenkomen. Dat geldt voor vlieg, bus, trein en eigen vervoer reizigers die o.a. over de weg Frans grondgebied binnenkomen.

De negatieve PCR-testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in Frankrijk. Dit geldt ook voor reizigers uit de EU- en Schengenlanden.

Belangrijk om te weten is dat er (nog) geen uitzondering is voor reizigers die reeds gevaccineerd zijn. Zolang als er geen Europees Digitaal Groen Certificaat (corona vaccinatie certificaat) bestaat geldt voor zowel Frankrijk, Spanje, Nederland en België dat ook gevaccineerde reizigers moeten blijven voldoen aan de voor iedereen geldende corona-regels waaronder de negatieve PCR-testuitslag.

KLIK HIER voor meer informatie.

3. Verklaring op erewoord

Naast de negatieve PCR-testuitslag moeten alle reizigers van 11 jaar en ouder ook een getekende verklaring op erewoord bij zich hebben. 

Op dat formulier moet je o.a. aangeven dat je geen corona-symptomen hebt en dat je de voorbije 14 dagen niet in contact bent geweest met covid-patiënten. Dit geldt ook voor minderjarigen maar dat is een ander formulier.

KLIK HIER voor de formulieren (Engels)

4. Essentiële-reis-verklaring België

Dit formulier geldt met name voor Nederlanders die door België moeten rijden om naar Nederland of naar Frankrijk te gaan op doorreis naar Spanje. Voor België geldt tot in ieder geval 19 april een in- en uitreisverbod behalve als men op doorreis is. Er moet wel een formulier ingevuld worden.

KLIK HIER voor het formulier (Nederlands)

5. Negatieve PCR-testuitslag (Spanje)

Sinds 30 maart geldt ook een negatieve PCR-testuitslag-plicht voor reizigers die over land via Frankrijk Spanje binnenrijden. Bij de Spaanse grenzen vinden er steekproeven plaats en bij het niet kunnen laten zien van een PCR-testuitslag kunnen boetes worden gegeven of de toegang tot Spanje worden geweigerd.

Als je over land Spanje binnenkomt hoef je het zogenaamde SpTH-formulier niet in te vullen. Dat geldt wel voor vliegtuigpassagiers en passagiers van boten/schepen.

KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test plicht. KLIK HIER voor meer informatie over het SpTH-formulier.

6. Corona-regels Luxemburg

Voor Luxemburg geldt dat er geen grenscontroles plaatsvinden en dat inwoners van EU- en Schengenlanden zonder problemen Luxemburg in en door mogen reizen. Er geldt geen PCR-test-plicht en er zijn geen formulieren om in te vullen. 

In Luxemburg moet je wel de plaatselijke corona-maatregelen opvolgen zoals de 1,5 meter afstand en mondkapjes bij het tanken.

NOTA: Dit artikel is met zorg samengesteld maar omdat de regels en maatregelen steeds veranderen kan het zijn dat we ons vergist hebben of dat de informatie niet meer actueel is omdat deze tussentijds is aangepast. Je moet altijd de officiële websites bezoeken en raadplegen voor de meest actuele informatie van de officiële bronnen.