SpanjeRecept: de populaire en lekker pittige ‘patatas bravas’

SpanjeRecept: de populaire en lekker pittige ‘patatas bravas’
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: de populaire en lekker pittige ‘patatas bravas’

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de veelzijdige wereld van de Spaanse gastronomie is er één gerecht dat zijn sporen heeft nagelaten in zowel de plaatselijke bars als de toeristische restaurants: Patatas Bravas. Dit overheerlijke gerecht van knapperige blokjes aardappel, gedompeld in een pittige tomatensaus, is een onmisbaar onderdeel van de Spaanse tapaservaring. 

Hoewel het moeilijk te achterhalen is wie exact de eerste patatas bravas heeft bereid, gaat de consensus onder voedselhistorici uit naar de Spaanse hoofdstad Madrid, als de geboorteplaats van dit gerecht, ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het is algemeen aanvaard dat de benaming ‘bravas’, wat ‘moedig’ of ‘wild’ betekent, verwijst naar de vurige en pittige saus die het gerecht karakteriseert.

Patatas bravas zijn tegenwoordig te vinden in tapasbars en restaurants door heel Spanje, van de kleine, traditionele etablissementen in Andalusië tot de trendy restaurants in Barcelona. Het is ook populair op de Canarische Eilanden, waar het gerecht een plaatselijke variant heeft, bekend als “papas arrugadas” met een pittige “mojo” saus, maar dat is een ander SpanjeRecept.

Ingrediënten voor de aardappelen:

  • 4 grote aardappelen
  • Zout naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie

Ingrediënten voor de bravas saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel cayennepeper (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn

Bereiding:

  1. Begin met het schillen en snijden van de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Spoel de aardappelen af en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Zorg ervoor dat je de aardappelen regelmatig omdraait voor een gelijkmatige bruining.
  3. Terwijl de aardappelen bakken, begin je met de bereiding van de bravas saus. Hak de ui en knoflook fijn en fruit ze in olijfolie op een middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de tomatenpuree, cayennepeper en paprikapoeder toe aan de pan met de uien en knoflook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  5. Voeg witte wijnazijn toe en breng op smaak met zout. Laat de saus nog eens 5 minuten sudderen, dan is je bravas saus klaar.
  6. Zodra de aardappelen gaar en goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Strooi wat zout over de hete aardappelen.
  7. Serveer de aardappelen met een royale hoeveelheid bravas saus eroverheen. Sommige regio’s in Spanje voegen ook een topping van aioli (knoflook-mayo) toe, maar dat is optioneel.

En ¡OLÉ!, je hebt nu een heerlijk Spaans tapasgerecht klaar om van te genieten. Patatas bravas zijn niet alleen een geweldige snack voor bij de borrel, maar ook een heerlijke aanvulling op een maaltijd. Het beste van alles is dat je dit gerecht helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Voeg meer cayennepeper toe als je van pittig houdt, of maak het wat milder met minder. Hoe je het ook maakt, de authentieke smaak van Spanje zal altijd doorschijnen in dit traditionele gerecht.

Ga naar de inhoud