SpanjeRecept: de altijd lekkere ‘churros con chocolate’

SpanjeRecept: de altijd lekkere ‘churros con chocolate’
Beeld: via canva.com

SpanjeRecept: de altijd lekkere ‘churros con chocolate’

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een van de meest geliefde zoete lekkernijen in Spanje zijn ongetwijfeld de churros met chocolade. Dit heerlijke gefrituurde deegsnack dat een knapperige buitenkant combineert met een zachte binnenkant, is een populaire lekkernij geworden in veel landen over de hele wereld. Laten we eens duiken in de geschiedenis van de Spaanse churros en ontdekken hoe je deze verrukkelijke traktatie kunt bereiden met ons SpanjeRecept.

De oorsprong van de churros kan worden herleid tot het Iberisch schiereiland in de 16e eeuw. Hoewel de exacte oorsprong en het land van herkomst nog steeds onderwerp van discussie zijn, wordt algemeen aangenomen dat churros hun weg vonden naar Spanje via de Moren. De Moren brachten hun culinaire tradities mee tijdens hun aanwezigheid in Spanje, waaronder het concept van gefrituurd deeg.

Churros worden vaak geassocieerd met Spaanse straatvoedselmarkten, waar kraampjes en cafés de verleidelijke geur van versgebakken churros verspreiden. Churros zijn vooral geliefd als ontbijt- of tussendoortje en worden vaak samen met een kop warme (dikke) chocolademelk geserveerd. Het is gebruikelijk om de churros in de chocolade te dippen, wat zorgt voor een smaakvolle combinatie van knapperigheid en romige zoetheid.

Hoewel traditionele churros vaak alleen met suiker worden bestrooid, zijn er tegenwoordig talloze variaties te vinden. Sommige churros worden bijvoorbeeld gevuld met dulce de leche, chocolade, of zelfs fruitige vullingen. Het is een veelzijdige lekkernij die kan worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren.

Ingrediënten:

  • 250 ml water
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • Snufje zout
  • Plantaardige olie (om te frituren)
  • Poedersuiker (optioneel, voor het bestrooien van de churros)

Bereiding:

  1. Verhit het water in een steelpan op middelhoog vuur en voeg de suiker en het zout toe. Breng het mengsel aan de kook.
  2. Voeg de bloem geleidelijk toe aan het kokende water en roer goed totdat er een glad deeg ontstaat. Blijf roeren tot het deeg loskomt van de zijkanten van de pan.
  3. Haal de pan van het vuur en laat het deeg enkele minuten afkoelen.
  4. Verhit intussen de plantaardige olie in een diepe pan of friteuse tot ongeveer 180 graden.
  5. Doe het deeg in een spuitzak met een stermondje.
  6. Spuit het deeg in lange slierten van ongeveer 10-15 cm lang rechtstreeks in de hete olie. Je kunt het deeg ook eerst op een stuk bakpapier spuiten en het dan voorzichtig in de olie laten glijden.
  7. Frituur de churros tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt meestal 4-5 minuten.
  8. Haal de churros uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
  9. Bestrooi de churros met poedersuiker voor een extra zoete touch (optioneel).
  10. Serveer de churros warm met een kom gesmolten chocolade om in te dippen.

Het bereiden van churros vereist wat geduld en aandacht, maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten kun je deze heerlijke traktatie thuis maken en jezelf, je familie en vrienden verwennen met de smaak van Spanje. Dus, waarom niet experimenteren in je eigen keuken en genieten van de verleidelijke smaak van Spaanse churros met chocolade? Het is een perfecte traktatie voor elke gelegenheid of gewoon om jezelf te verwennen met een zoet moment van genot.

Ga naar de inhoud