skip to Main Content
Nationale feestdag 12 oktober: waar zijn de winkels geopend in Spanje
123rf

Nationale feestdag 12 oktober: waar zijn de winkels geopend in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nationale feestdag 12 oktober: waar zijn de winkels geopend in Spanje

123rf

MADRID – 12 oktober is elk jaar een nationale feestdag waarop er stilgestaan wordt bij de ontdekking van Amerika door Columbus en het Spaanse imperium wat daarna ontstond. Het is in Madrid een dag van de Koning die het militaire defilé bezoekt terwijl de meeste mensen alleen maar een vrije werkdag vieren. Kantoren, bedrijven en winkels zijn normaal gesproken gesloten maar er zijn regio’s in Spanje waar wel gewoon gewerkt wordt.

Op de Día de Hispanidad valt er volgens de nationale arbeidskalender in Spanje iets te vieren. Anderen menen echter dat er niets te vieren valt want met de komst van Columbus in Amerika zijn er hele volksstammen uitgeroeid wat niet echt een feestje waard is. Anderen zien echter liever het positieve van de feest/herdenkingsdag en genieten van de Fiesta Nacional de España waarop men met trots laat zien dat men een Spanjaard of Spaanse is.

Catalonië

Dat Spanje-gevoel heerst echter niet overal en zeker in Catalonië voelen veel mensen zich geen Spanjaard/Spaanse maar alleen een Catalaan/Catalaanse. Veel Catalanen vieren de 12 oktober dan ook niet en nemen geen vrije dag en zullen gewoon gaan werken (waardoor ze dus een vrije werkdag minder hebben). Volgens velen van hen is er op 12 oktober, de Día de Hispanidad en Fiesta Nacional de España niets te vieren.

Dit jaar zijn dan ook veel winkels open op 12 oktober want deze dag is door de Generalitat vastgesteld als een van de acht feestdagen waarop de winkels kunnen openen als ze dat willen. In de gemeente Vic hebben 220 winkels gekozen voor een feestdag op 1 oktober (de dag van het onwettige referendum in 2017) terwijl deze winkels op 12 oktober open zullen zijn.

Datzelfde gebeurt echter ook in andere steden zoals Berga, Manresa en Solsona. In het laatste geval zal ook de wekelijkse markt gewoon plaatsvinden waarbij men overigens slechts 5 van de 60 kraamhouders verwacht. In Catalonië hebben de regionale supermarktketens Bonpreu en Esclat ook besloten op 1 oktober te sluiten en deze 12 oktober te openen (afhankelijk van waar de supermarkt gelegen is).

De versmarkt zal in Gerona ook gewoon geopend zijn, de enige van heel Catalonië  waarbij er overigens maar zo’n 20 kramen openen. In Tarragona wordt ook verwacht dat er meer winkels dan andere jaren open zullen zijn, iets wat ook met het toerisme te maken heeft. In de stad Reus ligt het volgens de gemeente helemaal aan de winkeleigenaren, wie wil openen mag dat en wie dat niet wil doen is geen probleem.

Madrid

Buiten Catalonië, waar de winkeliers mogen openen vanwege een flexibele feestdag en de gevoelens meespelen, mogen ook de winkels in de Comunidad de Madrid geopend zijn op deze nationale feestdag. De deelstaat Madrid is een van de weinige regio’s waar men de flexibelste openingstijden heeft voor winkels waardoor veel winkels ook vaak op zondag open zijn.

Andere regio’s

Naast Catalonië en Madrid zullen de winkels in de meeste gevallen ook geopend zijn in de deelstaten Andalusië, Balearen, Canarische Eilanden en Murcia terwijl de rest van Spanje de winkels gesloten zal houden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Helaas, je zou denken dat in Catalonië de winkels waar de harde Catalanen aan het roer staan open zijn maar hier in Barcelona is vrijwel elke winkel dicht. Zelfs in Sant Andreu, wat van oorsprong een zeer pro-Catalaanse wijk is. zijn bijna alle zaken dicht. Ik wil niet zeggen dat alle Catalenen per definitie een hekel hebben aan Spanje, sterker nog ik ben van mening dat menig Catalaan die trots op zijn taal is en zijn cultuur zichzelf nog steeds deel van Spanje voelt, echter is het wel een beetje teleurstellend dat ze de harde kern hun lijn op deze dag niet doortrekt. De enige partij die bij zijn standpunt blijft is de supermarktketen Bonpreu, deze zijn vandaag gewoon open.

 2. Het is zoals het is …
  Ik woon nu alweer 6 jaar aan de costa blanca ..Benidorm …ooit gebouwd voor het toerisme …maar nu wonen er ook vele Spanjaarden ..werk volop in d toeristen industrie….ik ervaar mijn Spaanse buurtjes als vrienden die me overal bij helpen …die me vaak een lekkernij brengen van eigen bodem …..soms breng ik hun een typisch Hollands gerecht….

  Wat ik wil zeggen leef naast elkaar heb respect voor elkaar …das het beste wat je kan doen ….

  Ik geniet van d gesprekjes met de buurman op de galerij …hij in zijn Spaans ik in m.n moeizame Spaans maar we begrijpen elkaar en daar gaat het om.

  Respect das alles wat je moet hebben …..

  Groet Nico

 3. Catalanen hebben een behoorlijk aandeel gehad in het koloniale Spaans Amerika, dus er is geen enkele reden om zich niet bij het feest van de Hispanidad aan te sluiten, dat alle Spaanssprekende landen omvat.

 4. De Spanjaarden moeten zich schamen en nadenken door zich te gaan verdiepen in de geschiedenis wat er toen allemaal gebeurd is.

  1. Zich schamen?….Dat zouden alle ex-koloniale mogendheden moeten doen….Nederland, Belgie, het Britse “Empire”, enz enz….overal kleeft bloed aan de vingers;

 5. ¨Dat weet iedereen intussen, maar dat er ook weinig ‘Spanje-gevoel’ is in Andalusië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Murcia en zelfs Madrid, dat is nieuw voor mij!¨

  Dat stond ook NIET in het artikel, dat maak je er zelf van Miel.
  Er stond alleen dat daar de winkels open zijn en dat zal alles te maken hebben dat dit een puente is, een lang weekend, waarin veel mensen erop uit trekken binnen Spanje.
  Dus veel Spanjaarden hebben een lang weekend vrij en er zijn sowieso nog veel toeristen die aan het na-zomeren zijn in de genoemde regio´s.
  Heel begrijpelijk dat de plaatselijk middenstand daar dus gebruik van maakt en wat geld aan het verdienen is. Dat heeft dus niets te maken met het ¨zich niet Spaans voelen¨

 6. “…Dat Spanje-gevoel heerst echter niet overal en zeker in Catalonië voelen veel mensen zich geen Spanjaard/Spaanse maar alleen een Catalaan/Catalaanse. …”
  Dat weet iedereen intussen, maar dat er ook weinig ‘Spanje-gevoel’ is in Andalusië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Murcia en zelfs Madrid, dat is nieuw voor mij !

  1. Dat heeft niets met Spanjegevoel te maken maar met het feit dat de winkels daar op diverse feestdagen open mogen zijn zoals dus ook 12 oktober, net zoals in Catalonië. Het Spanjegevoel in Catalonië slaat meer op mensen die op kantoren werken of in andere bedrijven en dus besluiten om te gaan werken terwijl de collega’s wel vrij nemen … persoonlijk ken ik zelf diverse van deze personen. En ook goedemoregn, je hebt het word Catalonië weer zien staan en je bent wakker geworden haha

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken