menu: rubrieken, zoeken & meer

Ook Murcia, Asturië, Navarra en La Rioja krijgen mondkapjesplicht in Spanje (UPDATE)

Ook Murcia, Asturië, Navarra en La Rioja krijgen mondkapjesplicht in Spanje
Beeld: Freepik

Ook Murcia, Asturië, Navarra en La Rioja krijgen mondkapjesplicht in Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De mondkapjesplicht die altijd geldt ook wanneer de anderhalve meter social distance gehandhaafd kan worden werd op 9 juli in Catalonië ingevoerd waarna deze ook actief werd in Extremadura, Andalusië en op de Balearen. Vanaf deze maandag of de dagen erna zal de mondkapjesplicht ook gelden in Aragón, Murcia, La Rioja, Navarra en Asturië.

Murcia voegt zich bij het rijtje van autonome regio’s waar de regionale overheid beslist een mondkapjesplicht in te voeren. Dat houdt in dat iedereen, inwoners van het land en toeristen, altijd een mondkapje moet dragen, ook wanneer er een social distance van 1,5 meter gehandhaafd kan worden.

Vanaf deze week zal er een mondkapjesplicht gelden in 8 van de 17 autonome regio’s in Spanje, te weten Catalonië, Balearen, Extremadura, Aragón, Asturië, Navarra, La Rioja en Murcia

UPDATE: De autonome regio Cantabrië heeft per direct het dragen van mondkapjes verplicht. Vanaf deze maandag moet iedereen voldoen aan de mondkapjesplicht in Cantabrië waardoor er nu 9 autonome regio’s zijn waar men altijd verplicht een mondkapje moet dragen.

Andere regio’s zoals de Valencia regio, Madrid, Cantabrië en Baskenland denken ook na over het invoeren van een mondkapjesplicht maar de definitieve beslissing is nog niet genomen.

Meer interessante artikelen:
Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje
Aragón vijfde autonome regio met mondkapjesplicht in Spanje
Gaat Andalusië ook een mondkapjesplicht krijgen?
Na Catalonië en Balearen ook mondkapjesplicht in Extremadura

Wat is een mondkapjesplicht?

Een mondkapjesplicht is de verplichting voor iedereen ouder dan 6 jaar, dus inwoners en bezoekers (toeristen) die een bepaalde regio van Spanje bezoeken, om een mondkapje te dragen. Dat kunnen hygiënische en chirurgische mondkapjes (mascarillas higiénicas / quirúrgicas) aan die zowel de neus als de mond bedekken. Maar elk type mondmasker is te gebruiken, zolang deze de neus en mond bedekt. Met andere woorden ook niet-medische mondkapjes van bv. textiel zijn te gebruiken.

De ‘zwaardere’ mondkapjes zoals de FFTP2 mondkapjes worden afgeraden omdat deze niet comfortabel zitten en dus vaak aangeraakt worden en omdat deze met warme temperaturen een benauwd gevoel kunnen geven.