Vreemdste bekeuring voor automobilisten in Spanje

Vreemdste bekeuring voor automobilisten in Spanje
Beeld: Guardia Civil / Twitter

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje om te genieten van de vakantie. Weliswaar mag je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijden in Spanje maar natuurlijk gelden wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter wel op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak direct betaald moeten worden, zeker als men met een buitenlands kenteken rijdt.

De Guardia Civil Tráfico controleert gedurende de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik, de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Agenten mogen echter ook bekeuringen uitschrijven als er sprake is van strafbare feiten die afgeleid zijn van de algemene verkeersregels en de agent in kwestie meent dat er een gevaarlijke situatie is.

Veel Spanjaarden weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden dus laat staan buitenlanders die in Spanje rondrijden. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 3, 17 en 18, maar wie kijkt daar nu naar. In die algemene verkeersregels staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar de onderstaande situaties kunnen beboet worden in Spanje.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers[/su_note]

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets

In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt

Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden daarvoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken

Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur kan boetes opleveren. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam

Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien

Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden

Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.

Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden is verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Gebruik van een dashcam of camera in Spanje[/su_note]

Bellen in de auto

Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij is door middel van een bluetooth systeem of kabels via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

WhatsAppen, messenger etc

Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op en men kan punten van het rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Spullen achterin leggen die niet vast zitten

Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench

Honden die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de kofferbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden

Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt (al hebben we ergens gelezen dat dit 200 euro is)

Documentatie niet compleet

Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest

Je moet ten allen tijde een reflecterend (geel of oranje) vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval, dat geldt voor de chauffeur en een bijrijder. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. In Spanje is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (alleen in het geval van Spaans kenteken).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Verplicht meenemen in een auto in Spanje[/su_note]

Bijrijder of autorijder kussen

Het kussen van de bestuurder of bijrijder als men op de weg rijdt of het heftig discussiëren tijdens het rijden is in principe net zo gevaarlijk als dronken rondrijden. Daarom kan de politie een bekeuring geven van 80 euro, ook als men iets te verliefd en handtastelijk in de auto rijdt.

Aan de binnenspiegel

Het is verboden om gevaarlijke voorwerpen aan de binnenspiegel (achteruitkijkspiegel) te hangen omdat dit gevaarlijk is als er een ongeval is. De bekeuring kan oplopen tot maar liefst 300 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto

Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot een bekeuring.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal verboden.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden aangezien punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
29 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Mag je nog wel autorijden daar ? ? ?

Let er ook op dat de fietsen op het fietsrek niet buiten de carrosserie uitsteken.

Dat lijkt mo zo logisch. Ook in andere landen. Logisch gezond verstand gebruiken

Wat in Spanje ook niet mag is rijden met iets dat je oren bedekt, zoals een hoed of een koptelefoon. (Bron: ad.nl/auto/dit-zijn-de-meest-bizarre-verkeersboetes-ter-wereld~af11f5b7/ )

Volkomen logische en prima regels! Onmiddellijk in heel Europa invoeren! En dan streng ‘handhaven’ i.p.v. ‘gedogen’. Voor alcohol en drugsgebruik in het verkeer; standaard vanaf de 1e keer gevangenis straffen en vernietiging van het rijbewijs opleggen en pas na 10 jaar een herexamen voor een nieuw rijbewijs. Keihard aanpakken dat ASO-tuig wat op die manier de weg op gaat.

Boete van €80 gehad door rijden in een tunnel met een zonnebril op…..

Ik ben al jaren brildragend, mét mee kleurende glazen en ook m’n reserve bril van mee kleurende glazen voorzien. Loop ik dan ook ‘n risico bekeuringen te krijgen? Groetjes Dolly

Dat was nu ook niet echt snugger hè
Gezond verstand gebruiken

Ik woon al 20 jaar in Spanje. Iets dat ze hier echt niet snappen : het rijden op een rotonde ( voor de derde afslag op een rotonde, voorsorteren op links ). Zelfs de politie blijft op de buitenring rijden, hetgeen vaak voor opstoppingen zorgt.

Afislaan op de rotonde zonder richtingaanwijzer is niet alleen hinderlijk maar ook gevaarlijk.

Voorsorteren en richting aangeven bij het afslaan wordt voor 95% niet gedaan, ook de politie geeft nergens geen richting aan, wat wel opvalt dat taxichauffeurs en ambulancechauffeur wel laten zien het hoort..
Rotonde moet je in Spanje voorzichtig oprijden omdat anderen niet laten zien waar ze heen gaan. En al rijdt er een politie dan treden ze daar niet tegen op. Wat ik ook vaak zie dat mensen afval uit het raam gooien in de geul langs de wegen, zijn die geulen daar voor bedoeld ofzo ?? In Nederland iets uit je raam gooien kost al een paar honderd euro.

Begrijp 100% de opmerking van Ted. Ook ik woon meer dan 20 jaar in Spanje en schrik nog steeds een versuffing wanneer ik ineens rechts wordt ingehaald op de rotonde door iemand die links afslaat. Tegenwoordig houd ik maar in op de rotonde en kijk wat de desbetreffende chauffeur van plan is. Zelfs inderdaad de politie vindt dit “normaal”

Als je al 20 jaar in spanje woont waarom past jij je dan niet aan naar de plaatselijke rijgewoonten?

Woon inmiddels vier jaar in Spanje. Ben in het bezit van een Spaans rijbewijs en auto met Spaans kenteken. Vind het heerlijk om door heel Spanje te rijden en allerlei bezienswaardigheden bezoeken. Rijd ongeveer 10.000 kilometer per jaar! Nog nooit een bekeuring gehad in Spanje!!

Let op. Puntenaftrek is niet alleen van toepassing op Spaanse rijbewijzen. Op de geprinte bekeuring, die je meteen krijgt overhandigd bij de overtreding, staan de punten die worden afgetrokken meteen vermeld. Ook als je geen zg. “Puntenrijbewijs” hebt. Dit geldt voor alle Europese rijbewijzen!
(Uit eigen ondervinding)

Het Belgisch rijbewijs heeft geen punten dus kunnen ze er ook NIET worden afgetrokken. Probeer de mensen niets wijs te maken, wat niet kan , kan niet.

Het is verboden om water te drinken tijdens het autorijden? Als dat niet mag, kan ik zo 100 andere dingen opnoemen die ook verboden zouden moeten zijn en nergens zijn vastgelegd. 1. Een snoepje? Papiertje zit soms vast geplakt, zeker in Spanje… 2. Nieuwe CD in de CD speler schuiven? Doosje zit soms echt goed dicht. Alleen te openen met twee handen. 3. Naar de radio luisteren? Na elke heuvel moet je een nieuwe frequentie zoeken omdat de zender verdwenen is. 4. Handsfree telefoongesprek? Moet je ophangen als degene die je belt begint te schreeuwen? 5. Wesp in de auto?… Lees verder »

Wat vreemd dat hier alleen de auto genoemd wordt. Die aso’s op de fiets die op de carretera de hele boel ophouden door dubbel rijden en in het dorp massaal door rood rijden, zouden eens hard aangepakt moeten worden.

Nou dan zijn ze deze zomer weer, druk druk druk bezig! En wat met al die links rijders en de automobilisten die geen richting aangeven! dan over rest nog maar te zwijgen! soms ook wel dubbel rental cars worden bekeurd maar als je sommige wijken komt staan de auto’s gewoon dubbel geparkeerd en wordt niets mee gedaan.

Die verkeersregels zijn prima, het gaat tenslotte niet alleen om je eigen veiligheid maar ook om die van je medeweggebruikers. Je hoort ook wel eens een verhaal voorbij komen van “ik ben in een stuk doorgereden naar Spanje”, maar wees er je ook bewust van dat ook jouw auto als die wat nieuwer is een EDR (Event Data Recorder) met zich mee kan dragen, als men deze uitleest bij een (erstig) ongeval en je hebt zoveel uren achter het stuur gezeten dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat je met een boete je weg kunt vervolgen. Denk goed na over de… Lees verder »

Boete gekregen van 200 euro door twee motoragenten omdat we volgens hen van onze weg afweken met onze camper bij het inhalen van ėėn van hen.
Door contant af te
rekenen werd het 100 euro.
Dit was op een rustige provinciale weg.
Geen enkele reden om die boete te geven.

Het is standaard dat je 50% korting krijgt als je de boete meteen betaalt.

Een boete van 200 euro is de minimum boete als u een inhaalverbod negeert of een volle lijn overschrijdt. Misschien heeft u toch ergens een bord niet gezien?

Dat lijkt me zo logisch. Een volle lijn is een volle mijn. Ook in andere landen. Logisch gezond verstand gebruiken

Waar was dit,zo je het wil zeggen en heb je een bon gekregen?Want in Catalonie durven die kerels het wel eens in de verkeerde zak laten verdwijnen.

Motorrijders inhalen met een camper???

Ik denk dat ik nog eentje niet ben tegen gekomen NL. Verplicht om een redervebril bij te hebben voor mensen die een bril moeten dragen

Volgens mij is deze regel onlangs geschrapt.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.